Ιρμα: Αφήνει πίσω του τοπίο καταστροφής καθώς κινείται προς Φλόριντα - 14 οι νεκροί

Ο κυκλώνας Ίρμα, μια από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έχουν σημειωθεί εδώ κι έναν αιώνα στον Ατλαντικό, κατευθύνεται σήμερα προς τη Φλόριντα αφού έπληξε την Καραϊβική με καταστροφικούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, αφήνοντας πίσω του 14 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές.


Η Ίρμα βρισκόταν σήμερα το πρωί σε απόσταση περίπου 800 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι, αφού πέρασε από τις βόρειες ακτές της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Αϊτής και έπληξε τα νησιά Τερκς και Κέικος.

Ο «εξαιρετικά επικίνδυνος» κυκλώνας εξασθένησε σήμερα το πρωί και πέρασε από την κατηγορία 5, την κορυφαία της πεντάβαθμης κλίμακας, στην κατηγορία 4, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα μέχρι 250 χλμ/ώρα.

Κατευθύνεται προς τις Μπαχάμες, όπου αναμένεται να προκαλέσει κύματα έξι μέτρων, πριν κινηθεί προς την Κούβα και φτάσει την Κυριακή στη νότια Φλόριντα.

Στο Μαϊάμι, εκατοντάδες κάτοικοι έκαναν χθες ουρές στα καταστήματα για εμφιαλωμένο νερό και στα πρατήρια βενζίνης για καύσιμα. Στο Μαϊάμι-Φορτ Λόντερντεϊλ οι ελλείψεις βενζίνης επιδεινώθηκαν χθες, καθώς οι πωλήσεις ήταν πενταπλάσιες από το συνηθισμένο.

Στο Παλμ Μπιτς, εκδόθηκε εντολή για την εκκένωση της παραλιακής ιδιοκτησίας του αμερικανού προέδρου Μαρ-αλ-Λάγκο, έκαναν γνωστό τα μέσα ενημέρωσης. Ο Τραμπ έχει επίσης μια ιδιοκτησία στη γαλλική πλευρά του Αγίου Μαρτίνου, ένα νησί που υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον κυκλώνα.
Η υποχρεωτική εκκένωση της ακτής της Τζόρτζια στον Ατλαντικό πρόκειται να αρχίσει αύριο, δήλωσε ο κυβερνήτης Νέιθαν Ντιλ.

Η Ίρμα προκάλεσε καταστροφές σε μια σειρά μικρών νησιών στη βορειοανατολική Καραϊβική, ανάμεσα στα οποία η Μπαρμπούντα, ο Άγιος Μαρτίνος και οι Βρετανικές και οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι, ξεριζώνοντας δένδρα και ισοπεδώνοντας κτίρια και νοσοκομεία.

Τα νησιά Άγιος Μαρτίνος και Άγιος Βαρθολομαίος ζουν με τον φόβο των λεηλασιών. Στον Άγιο Βαρθολομαίο έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση. Το αεροδρόμιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Μετά το πέρασμά του, σοκαρισμένοι οι ντόπιοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής και ταυτόχρονα ετοιμάζονται για μια άλλη μεγάλη καταιγίδα, τον Χοσέ, που βρίσκεται τώρα στην κατηγορία 3 και αναμένεται αύριο Σάββατο στη βορειοανατολική Καραϊβική.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!