Δήμος Παύλου Μελά: Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου: “ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΑΡΩΘΥΜΙΑ” ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, με αφιέρωμα στο ΘΟΔΩΡΟ ΠΑΥΛΙΔΗ, το Νυχτοπούλι που ΄φυγε νωρίς


- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -
Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου: “ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΑΡΩΘΥΜΙΑ” ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ,
 με αφιέρωμα στο ΘΟΔΩΡΟ ΠΑΥΛΙΔΗ, το Νυχτοπούλι που ΄φυγε νωρίς

Το ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης για τον Πόντο, «Πατρίδας Αρωθυμία», που είχε θεσμοθετήσει ο πρώην Δήμος Πολίχνης και εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός» του Δήμου Παύλου Μελά,
παρουσιάζει

•τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, και ώρα 20.00, στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά, ένα μεγάλο αφιέρωμα στον αείμνηστο ΘΟΔΩΡΟ ΠΑΥΛΙΔΗ, έναν από τους πιο εκφραστικούς τραγουδιστές του Ποντιακού Ελληνισμού.  
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Ιωσήφ Αράπογλου, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε μια αναδρομή στη ζωή και στην καλλιτεχνική παρακαταθήκη του Παιδιού του Πόντου, ο οποίος ταξίδεψε ξαφνικά στους ουρανούς την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2003, σε ηλικία 46 ετών!
Ο Σάββας Μαυρίδης, καθηγητής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, συγγραφέας και ερευνητής της ποντιακής Μουσικής, ανέλαβε να μας ταξιδέψει στη βιογραφία του Θόδωρου Παυλίδη, ενώ την επιμέλεια του μουσικού προγράμματος, ανέλαβε ο ίδιος ο γιος του αδικοχαμένου καλλιτέχνη, Στάθης Παυλίδης, ένας από τους καλύτερους ερμηνευτές του ποντιακού τραγουδιού.
•Συμμετέχουν οι τραγουδιστές:
Παναγιώτης Ασλανίδης, Γεώργιος Ιωαννίδης, Μπάμπης Ιορδανίδης, Ανέστης Μωυσής, Στάθης Νικολαϊδης, Παυλάκης ο Δραμινός.
•Παίζουν οι μουσικοί:
Μπάμπης Κεμανετζίδης, Φάνης Κουρουκλίδης, Δημήτρης Ξενιτόπουλος – Λύρα
Δημήτρης Καραντωνίου – Πλήκτρα, Γιώργος Παντελίδης – Τύμπανα, Θανάσης Σοάνης – Κρουστά, Δημήτρης Μητρούλης – Νταούλι

την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 20.00 στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά,
Συναυλία με το ΓΙΩΡΓΟ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΚΛΗ , ΄΄Αύρα αλησμόνητων πατρίδων΄΄, ένα μουσικό ταξίδι με τη συνοδεία της Μελίνας Χατζηκαμάνου στην παραδοσιακή μας μουσική με χρώμα και αύρα από κεντρικό και δυτικό Πόντο, Καππαδοκία, Βιθυνία, Κωνσταντινούπολη.
Η κύρια πηγή έμπνευσης ανάγεται στο Βυζάντιο και στην εκκλησιαστική μουσική
σε ένα ταξίδι μέσα από τους αιώνες φτάνοντας έως τα τέλη του 19ου αιώνα.
Στόχος αυτής της διαδρομής η ανάδειξη και προβολή των παραδοσιακών μουσικών
οργάνων καθώς και της λαϊκής μελωδίας μέσα από αξιόλογους ερμηνευτές.
Τον Γιώργο Πουλαντζακλή πλαισιώνει μια 26μελής ορχήστρα.
Στην εκδήλωση αυτή θα τιμηθεί από το Δήμο Παύλου Μελά, για την ανεκτίμητή του προσφορά στην Ποντιακή Ιστορία, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ.






Το «Νυχτοπούλ΄» πέταξε νωρίς
Ο Θόδωρος Παυλίδης, ήταν ο πρωτότοκος από τα τρία αγόρια του Λεωνίδα και της Χρυσούλας Παυλίδη.  Γεννήθηκε στο Γιαννακοχώρι Νάουσας στις 10 Νοεμβρίου 1957. Τον επόμενο χρόνο η οικογένεια μετακόμισε στη Νάουσα, και το 1959 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Αρσένι Σκύδρας που ήταν ο τόπος καταγωγής της μητέρας του.
Από μικρός είχε κλίση προς τη μουσική και μάλιστα την ποντιακή, ενώ παράλληλα με το σχολείο παρακολουθούσε μαθήματα βυζαντινής μουσικής στην εκκλησιαστική σχολή της Έδεσσας. Ζήτησε από τον πατέρα του και του αγόρασε μια λύρα. Μόνος του προσπάθησε με πείσμα και υπομονή και τελικά κατάφερε να μάθει. Κάποια Χριστούγεννα, θυμάται ο αδελφός του Λάμπης ΄΄ο πατέρας μας έφερε δώρο ένα κασετόφωνο της εποχής κι ο Θόδωρος συνεχώς τραγουδούσε παραδοσιακά τραγούδια, ηχογραφώντας τη φωνή του, ώσπου να τα ερμηνεύσει άψογα΄΄.
Τα πρώτα βήματα σαν τραγουδιστής τα έκανε δίπλα στον συγχωριανό του Χρήστο Καρυπίδη, τραγουδώντας σε τοπικές εκδηλώσεις. Αργότερα γνώρισε τον Νίκο Ιωαννίδη γνωστό ήδη τραγουδιστή και λυράρη και η γνωριμία αυτή ήταν καθοριστική για την μελλοντική πορεία του. Τελειώνοντας το δημοτικό πήγε ένα χρόνο στο γυμνάσιο Σκύδρας. Μετά συνέχισε τις σπουδές του σαν οικότροφος στη σχολή του ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης στο τμήμα ηλεκτροσυγκολλητών. Παράλληλα δούλευε στον ΟΣΕ την ημέρα, ενώ τα βράδια τραγουδούσε επαγγελματικά αλλά κρυφά από την οικογένειά του. Ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο σε ηλικία μόλις 16 χρονών, με τον λυράρη Αρχιμήδη Γεωργιάδη και τίτλο «Ο Πόντος περιμένει». Συνέχισε να τραγουδάει σε ποντιακά κέντρα της επαρχίας και για ένα διάστημα στην Αθήνα, ώσπου το 1976 ο Νίκος Ιωαννίδης αναζήτησε το νεαρό αγόρι από το Αρσένι, στο χωριό του και όπως έλεγε αργότερα ΄΄ο Θόδωρος με την οικογένειά του μάζευαν ροδάκινα΄΄.
Τον επέλεξε σαν συνεργάτη του στην «Κομπαρσίτα» της Θεσσαλονίκης και έτσι ξεκίνησε η καθιέρωσή του.  Συνεργάστηκε με πολλούς και αξιόλογους καλλιτέχνες του Ποντιακού χώρου όπως οι Χρύσανθος, Παυλάκης ο Δραμινός, Παναγιώτης Ασλανίδης, Ανέστης Μωϋσής, Γιάννης Τσανάκαλης, Κώστας Σιώπης, Στάθης Νικολαΐδης, Σοφία Παπαδοπούλου και πολλοί άλλοι σημαντικοί του Ποντιακού τραγουδιού.
Από τον 1992 μέχρι το 1995 συνεργάστηκε με τον μουσικό Μπάμπη Κεμανετζίδη, από το 1993 μέχρι το 2002 με το λυράρη Στέλιο Χαλκίδη, ενώ από τις 3 Οκτωβρίου 2003 θα εμφανιζόταν στο ΜΙΘΡΙΟ με το Φάνη Κουρουκλίδη (ο οποίος ήταν και ο πρώτος από τους συνεργάτες του που ειδοποιήθηκε αμέσως μετά το τραγικό ατύχημα). 
Καθοριστική, όμως, στην καριέρα του υπήρξε το 1990 η γνωριμία και κατόπιν μακρόχρονη συνεργασία με τον στιχουργό Νάκο Ευσταθιάδη. Ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του Θόδωρου Παυλίδη, ήταν το «Νυχτοπούλ», γιατί αγαπούσε το ελεύθερο πέταγμα των πουλιών και ιδιαίτερα της νύχτας, που υποχρέωση τους είναι να την παρηγορούν με το κελάηδημά τους.
Τραγούδησε πολλές φορές  στα κέντρα «Αυλαία» και «Μίθριο» στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα. Τα  δύο τελευταία χρόνια τραγουδούσε στο Ποντιακό κέντρο «Λεμόνα» στις Αχαρνές Αττικής. Ηχογράφησε 19 δίσκους από τους οποίους οι 12 προσωπικοί και οι 7 συλλογικοί. Συμμετείχε σε δύο ταινίες και συνεργάστηκε σε  μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
Παντρεύτηκε το 1982 την Αναστασία Παυλίδου και απέκτησαν δυο γιους, τον Λεωνίδα το 1983 που είναι σήμερα εκπαιδευτικός, και τον Στάθη το 1987, που τον ακολούθησε με επιτυχία στο τραγούδι.
 Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 2003, ημέρα Τετάρτη και ώρα 0:25 τα ξημερώματα και ο σπουδαίος τραγουδιστής Θεόδωρος Παυλίδης τραυματίστηκε θανάσιμα, 17 χιλιόμετρα έξω από τις Σέρρες, επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη.
Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός: Ο τραγουδιστής του καημού, της αγάπης, της εθνικής μνήμης, το «ελεύθερο ακριτοπαίδ των Αμαζώνων γέννα», ένας από τους πιο γνωστούς κι εκφραστικούς τραγουδιστές του Ποντιακού Ελληνισμού άφησε σαν πουλάκι την πνοή του και αποδήμησε μακριά, χωρίς να προειδοποιήσει κανέναν, όπως και θα έκανε το κάθε «νυχτοπούλ»...


ΑΤΖΕΝΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 16/9, ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, ΩΡΑ: 19.00
“Σσσς...αρχίζει” ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΝΙΣΤΑ Κουκλοθέατρο
DROMOCOSMICAS (τσιρκοθέατρο)
ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ (αφήγηση και μουσική για μικρούς και μεγάλους)

ΔΕΥΤΕΡΑ 18/9, ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΩΡΑ 20.00
“ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΑΡΩΘΥΜΙΑ” ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Αφιέρωμα στον τραγουδιστή του Ποντιακού Ελληνισμού ΘΟΔΩΡΟ ΠΑΥΛΙΔΗ

ΤΡΙΤΗ 19/9, ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΩΡΑ 20.00
“ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΑΡΩΘΥΜΙΑ” ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Συναυλία με τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΚΛΗ , ΄΄Αύρα αλησμόνητων πατρίδων΄΄

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/9, Πλατεία Ελευθερίας, Άνω Ηλιούπολη, ΩΡΑ: 20.30
ΡΟΚ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τους Jo & the Dimplers, Nodus Tollens, Carolle, The Coreys, Leftover Bullets, σε συνεργασία με τα Red House Studios

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/9, ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΩΡΑ 20.30
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ, αφιέρωμα στους ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ και ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ

Ευχαριστίες προς ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ που ενισχύουν την προβολή των εκδηλώσεων
Ο Δήμος Παύλου Μελά  θέλει να εκφράσει τις ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ του προς τα παρακάτω Μέσα Ενημέρωσης και όλους όσους προβάλλουν τις εκδηλώσεις και συμβάλλουν στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών  και στην προσέλκυση ευρείας κλίμακας κοινού.
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94,5 – THESSNEWSΕΡΤ3 – TV 100 – THESTIVAL
VORIA – 95,8FM – 102 FMFM 100 – KARFITSA CITYPORTALPARALLAXI
ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ SELEOKULTUROSUPA LAVART DAILYTHESS THESSTIPS – NEWSFISH  – METROSPORT
ΒΕΡΓΙΝΑ TV – ART & LIFE – ORATHESSALONIKI – THINKFREE OPINION MAGAZINE – ATTICANEWS – TYPOSTHES – AVATONPRESS – PMNEWS – BHMA PRESS –
PAOK24  – ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – EK MAGAZINO – ΡΑΔΙΟ ΑΚΡΙΤΕΣ 102,3

ΧΟΡΗΓΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΄΄ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΠΩΣ … ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ΄΄
• ΒΑΣΙΛΗΣ, Ζαχαροπλαστεία στη Νικόπολη και στην Πολίχνη
(Εθνικής Αντίστασης & Παιδικής Χαράς, Μαυρομιχάλη 118, Μαυρομιχάλη & Αρκαδίου)
• ΦΙΛΑΚΗΣ, Κρεοπωλείο
(Αγνώστου Στρατιώτη 66, Πολίχνη)
•ΝΤΟΝΤΗΣ, Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης στη Σταυρούπολη
(Λαγκαδά 188 & Λαμπράκη 1, Τσαλδάρη 12)
•ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ, Φροντιστήριο Δυτικής Θεσσαλονίκης
(Λαγκαδά 293, Στροφή Καρατάσιου, Σταυρούπολη)
•ΜΑΥΡΟΜΟΥΣΤΑΚΗΣ, Μουσικός Οίκος
(Καστριτσίου 4, Θεσσαλονίκη)
•ΧΟΥΤΟΣ, catering
(Σμύρνης & Νερομύλων, Στροφή Φιλύρου)
•ΗΛΙΑΔΗΣ, Βιβλιοδεσίες – Εκτυπώσεις – Εκδόσεις
(Μεσολογγίου 21 – 23 Τριανδρία, Δημ. Γούναρη 63 Θεσσαλονίκη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Κέντρο Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, Λαγκαδά 221, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

2313 302835, 936,  833


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!