ΕΠΩΦ: ΟΧΙ στην πρόταση του Τούρκου προξένου να είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ η Τουρκία το 2019 , χρονιά συμπλήρωσης 100 χρόνων απο τον ξεριζωμό των Ελλήνων ποντίων






Ωραιόκαστρο, 16/09/2017

Η πρόσφατη δήλωση- πρόταση του Τούρκου πρόξενου με την οποία ζητά η χώρα του, η Τουρκία, να χαρακτηριστεί ως τιμώμενη χώρα στη διοργάνωση της Δ.Ε.Θ. το έτος 2019 συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου μας συμβουλίου, όπου και αποφασίστηκε ομόφωνα να σταλεί σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Δ.Ε.Θ. Αναστάσιο Τζήκα με κοινοποίηση στο δ/ντα σύμβουλο Δ.Ε.Θ. Κυριάκο Ποζρικίδη, στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και στο Σ.Π.ο.Σ νομού Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ.

Κύριε Πρόεδρε,
Με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την κίνηση του Τούρκου Πρόξενου να καλέσει τους τοπικούς φορείς της Θεσσαλονίκης για να τους ενημερώσει- υποτίθεται- για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία στην πόλη μας. Όμως το ουσιαστικά επιδιωκόμενο ήταν άλλο: Ζήτησε ώστε η χώρα του, η Τουρκία, να χαρακτηριστεί ως τιμώμενη χώρα στη διοργάνωση της Δ.Ε.Θ. το έτος 2019.
Αν πράγματι ο Τούρκος πρόξενος επιθυμεί το χαρακτηρισμό της χώρας του ως τιμώμενης, ας υπαναχωρήσει σε ένδειξη καλής θέλησης- και ας ζητήσει αυτό να συμβεί στη διοργάνωση της Δ.Ε.Θ. οποιουδήποτε άλλου έτους πλην του 2019.
Κύριε Πρόεδρε,
Το έτος 2019 συμπληρώνονται- δυστυχώς- εκατό χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων ποντίων από τα αγιασμένα χώματα του Πόντου, όπου ο Ελληνισμός έδρασε και μεγαλούργησε για 2.700 συνεχή χρόνια.
Οι ορδές του κεμαλικού καθεστώτος των Νεότουρκων επιδόθηκαν σε πρωτοφανείς αγριότητες, διώξεις, λεηλασίες, βανδαλισμούς, βιασμούς και ανθρωποκτονίες σε βάρος των προγόνων μας. Κι επί 98 χρόνια 353.000 αθώα θύματα ζητούν ακόμη τη δικαίωση. Εκκλησίες πυρπολήθηκαν, μοναστήρια αφανίστηκαν, κοιμητήρια εκθεμελιώθηκαν, νεκροί παρέμειναν άταφοι. Και μέχρι σήμερα, ήδη στον 21ο αιώνα, ο θύτης- η Τουρκία- παραμένει απαθής, αρνούμενη να αποδεχθεί τα γεγονότα σφυρίζοντας δήθεν αδιάφορα.


Ήδη ο οργανωμένος ποντιακός χώρος προγραμματίζει μεγάλη σειρά εκδηλώσεων καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους 2019 με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της εκατονταετίας. Και ακριβώς αυτές τις εκδηλώσεις έχει ως στόχο η πονηρή πρόταση του Τούρκου πρόξενου. Εξάλλου σε όλη την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η τουρκική πλευρά πάντα από τέτοιου είδους πνεύμα διαπνεόταν.
Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κρατικός φορέας Δ.Ε.Θ. οφείλει συνεχώς να ανακαλύπτει νέους δρόμους προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικός και ελκυστικός. Και στο ελάχιστο που μας αναλογεί θα είμαστε πάντα αρωγοί κάθε προσπάθειάς σας. Διεκδικούμε όμως αταλάντευτα το απαράγραπτο δικαίωμά μας στη μνήμη.
Ευελπιστώντας να τείνετε ευήκοα ώτα στη σημερινή μας παρέμβαση είμαστε σίγουροι ότι θα πάρετε τις κατάλληλες αποφάσεις που θα εναρμονίζονται πλήρως με την ιστορική πραγματικότητα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ                                              ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!