Το μανιφέστο Καμίνη

Με μια σαφή αντίστιξη στην πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν τρέφει αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, «καθώς κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση» επέλεξε να τοποθετηθεί ο Γιώργος Καμίνης, δίνοντας στη δημοσιότητα το πολιτικό του σχέδιο για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Απαντώντας στον αρχηγό της Ν.Δ., ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος αρχηγός στο υπό συγκρότηση κόμμα επιχειρεί να δείξει την εντελώς διαφορετική του φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία «προοδευτική πολιτική είναι η πεποίθηση πως τα πράγματα δεν είναι δοσμένα απ’ την ανθρώπινη φύση, αλλά μπορούν να αλλάξουν, με βούληση, σχέδιο κι επιμονή».

Ο Γιώργος Καμίνης επισημαίνει ότι στη νέα εποχή οι λέξεις-κλειδιά που θα παίξουν σημαντικό ρόλο είναι οι «νέες δυνατότητες» και οι «νέες ανισότητες» και προσθέτει ότι «σ’ αυτόν τον νέο κόσμο, η διεύρυνση των ανισοτήτων και η διαχείριση των παραγόμενων νέων δυνατοτήτων με όρους ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και περιβαλλοντικής μέριμνας είναι οι καινούργιες μεγάλες προκλήσεις για την προοδευτική πολιτική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καμίνης και ο κ. Ραγκούσης είναι οι μοναδικοί εκ των συνολικά δέκα διεκδικητών της ηγεσίας που αισθάνθηκαν την ανάγκη να πάρουν θέση για το επίμαχο ζήτημα, ενώ από τα κόμματα που ανήκουν στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας μόνο η ΔΗΜΑΡ στηλίτευσε την άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Στα υπόλοιπα πολιτικά θέματα που προτάσσει στη διακήρυξή του ο Γιώργος Καμίνης, ξεχωρίζει η αναφορά του ότι κάθε προοδευτική πολιτική οφείλει να έχει σαφές αριστερό πρόσημο, φέρνοντας ως παράδειγμα την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και τη στήριξη των ασθενέστερων πολιτών.

Την ίδια στιγμή, παρουσιάζει μια φιλελεύθερη πρόταση ως προς τη λειτουργία της δημοκρατίας της οικονομίας και τάσσεται υπέρ μιας νέας σχέσης μεταξύ κράτους και πολίτη, με βάση τον πολιτικό άξονα του ανοιχτού/κλειστού. Ειδικότερα, αναφέρεται σε μια ανοιχτή οικονομία, η οποία δεν θα είναι «ούτε κρατικιστική ούτε ασύδοτη», θα προτάσσει τον ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο του κράτους, θα στρέφεται κατά των ολιγοπωλίων και των σχέσεων εξάρτησης και θα δημιουργεί ευκαιρίες για όλους.

Δηλώνει επίσης ότι η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει τον λόγο της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι επισημαίνοντας ότι «μεγάλη μερίδα του πολιτικού προσωπικού τροφοδότησε το μίσος κατά της Ευρώπης, επιφυλάσσοντας όμως στην πράξη για τη χώρα μας τον ρόλο του επαίτη».

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του νέου φορέα τονίζει ότι φιλοδοξεί να ηγηθεί μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης «που ενώνει και συνθέτει» και δεν θα αποτελεί συνάθροιση προσωπικών μηχανισμών. Αναγνωρίζει, τέλος, τον σημαντικό ιστορικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος εμμέσως στο ακροατήριο των οπαδών της Χαριλάου Τρικούπη που δεν επιθυμούν την αυτοδιάλυση του Κινήματος, υποστηρίζει ότι «οι ιστορικές παρατάξεις δεν εξαφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!