Οταν ο Τσίπρας ανακάλυψε τις... μέλισσες

Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο να βλέπεις έναν πρωθυπουργό με στολή μελισσοκόμου να επισκέπτεται μελίσσια, να ρωτά πώς δημιουργείται το μέλι, ο βασιλικός πολτός και, να επιμένει, πώς βγαίνει η... βασίλισσα και πώς οι... κηφήνες. Και όμως, ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει τον τελευταίο καιρό για να πείσει για τις καλές του προθέσεις στον τομέα της επιχειρηματικότητας επισκέφθηκε την Apivita στο Μαρκόπουλο και έμεινε κατενθουσιασμένος, τόσο που τη χαρακτήρισε ως την... «Μπαρτσελόνα των καλλυντικών». Αλλά μη νομίσετε ότι μόνον ο κ. Τσίπρας έδωσε τέτοιους χαρακτηρισμούς για την εταιρεία αυτή, η οποία μετά από διαπραγματεύσεις με σειρά ελληνικών και ξένων ομίλων καλλυντικών κατέληξε τον Μάρτιο του 2017 σε συμφωνία εξαγοράς της από την ισπανική εταιρεία Puig που εδρεύει στη Βαρκελώνη (εξ ου και το «Μπαρτσελόνα για τα καλλυντικά»).


nnn

Ο αυστριακός καγκελάριος, για παράδειγμα, όταν την επισκέφθηκε τη χαρακτήρισε ως την «Apple των εταιρειών της Ευρώπης», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι εάν υπήρχαν και άλλες τέτοιες εταιρείες στην Ελλάδα δεν θα υπήρχε ούτε κρίση ούτε θα υπήρχαν μνημόνια. Ισως αυτός να είναι ο λόγος που ο ιδρυτής της Apivita Νίκος Κουτσιανάς προσκαλεί σήμερα όλους τους πολιτικούς να έρθουν στην εταιρεία «για να καταλάβουν πώς μια επιχείρηση στηριζόμενη σε πρωτογενή προϊόντα και με συνεχείς επενδύσεις είναι έτοιμη να υλοποιήσει το όραμά της ώστε να γίνει μια ηγετική, πράσινη, καινοτόμα επιχείρηση στον κόσμο». Εμαθα ότι ο κ. Κουτσιανάς προσκάλεσε και τον Κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Apivita, η πρόσκληση έγινε δεκτή από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά τον πρόλαβε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε απλώς τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κ. Χατζηδάκη.

nnn

Ο Πρωθυπουργός όμως επέμενε για τη βασίλισσα, και φάνηκε να τον ενθουσιάζει ο τρόπος που γεννιέται. Είχε πολλές απορίες όταν του είπαν ότι γεννιέται από το ίδιο αβγό που γεννιέται και η εργάτρια, αλλά όπως του εξήγησαν η μέλισσα που θα γίνει βασίλισσα τρέφεται με βασιλικό πολτό. Γίνεται δηλαδή μια μεταγέννηση, όπως του είπαν. Για τους κηφήνες δεν έδωσε και τόση σημασία στο πώς γεννιούνται (από μη κονιοποιημένο αβγό), φάνηκε να μην τον ενδιαφέρει καθόλου και επέμεινε για τη βασίλισσα που ηγείται κάθε κυψέλης. Τώρα όσον αφορά την κηρήθρα που τον κέρασαν (από εξαιρετικό μέλι, όχι όμως θυμαρίσιο, αλλά πορτοκαλιάς), μπορεί να κόλλησε στο στόμα του και να χρειάστηκε να του προσφέρουν τσάι από τον Ολυμπο για να ξεκολλήσει, ωστόσο αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλους όσοι δοκιμάζουν από την κυψέλη την κηρήθρα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν στον Πρωθυπουργό και τα βότανα από τα οποία παρασκευάζονται αφεψήματα και καλλυντικά.

nnn

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός επισκέφθηκε μια τέτοια επιχείρηση, λέγοντας ότι αυτή η επιχείρηση κατέφερε να μεγαλουργήσει στην ελληνική και διεθνή αγορά με μια διαφορετική φιλοσοφία, όχι μόνο στον τρόπο οργάνωσης παραγωγής, αλλά στην ουσία της παραγωγής, γιατί βασικό αξιακό θεμέλιο του παραγωγικού προτύπου της είναι ότι η κερδοφορία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός στην εξυπηρέτηση του οποίου θα θυσιάσουμε τα πάντα.

Ο γρίφος Παπανδρέου


Γρίφος παραμένει η στάση του Γ. Παπανδρέου στις διεργασίες που γίνονται στην Κεντροαριστερά. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Θα είναι και αυτός ένας από τους υποψηφίους ή όχι; Ενα ερώτημα που προς στο παρόν δεν γνωρίζει κανείς να απαντήσει, ούτε καν οι στενοί συνεργάτες του ή η οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού. Ρώτησα τον αδελφό του Νίκο Παπανδρέου εάν γνωρίζει τι θα πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου. Η απάντησή του: «Παραμένει γρίφος η στάση του, δεν ξέρω, δεν μας λέει εάν θα βάλει υποψηφιότητα». Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα λάβουμε σίγουρα στις 10 Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες. Ρώτησα επίσης τον Νίκο Παπανδρέου στην περίπτωση που τελικά αποφασίσει να μη θέσει υποψηφιότητα ο αδελφός του ποιον από τους υποψηφίους θα υποστηρίξει. Και εδώ δεν γνώριζε να απαντήσει λέγοντας απλώς ότι ο «Γιώργος είναι προσεκτικός, δεν θα κάνει γνωστή την προτίμησή του σε περίπτωση που δεν θα είναι υποψήφιος». Και όμως θα την κάνει, να είστε σίγουροι για αυτό...

Εκπληξη «μεγατόνων» στο ΤΧΣ


Πρόσωπο-έκπληξη μαθαίνω πως προηγείται στις υποψηφιότητες για την προεδρία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η Επιτροπή Επιλογής (Selection Panel) του ΤΧΣ υπό τον Ιταλό Φραντζέσκο Παπαντία συνεδριάζει από τη Δευτέρα στην Αθήνα προκειμένου να επιλέξει μεταξύ των καλύτερων εκ των υποψηφίων που πρότεινε ο σύμβουλος Stanton Chase για τη θέση του προέδρου του ΤΧΣ.

nnn

Η Επιτροπή Επιλογής περνά τους υποψηφίους που ξεχώρισαν από συνεντεύξεις και οι επικρατέστεροι θα προταθούν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Εκείνος, όταν επιστρέψει από τις Βρυξέλλες (Τρίτη ή Τετάρτη), θα έχει εκεί συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί - θα επιλέξει τον καταλληλότερο για τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του ΤΧΣ. Και από ό,τι μου λένε, ο «καταλληλότερος» δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!