Σ. Αναστασιάδης: Να επαναπροσδιορισθούν οι φορολογικές αξίες των ακινήτων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων Αγίου Αθανασίου και Σοχού

                                                        


Σάββας Ι. Αναστασιάδης

Νέα Δημοκρατία

Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η-8628/11.9.2017



    Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο

    Θέμα: Φορολογικές αξίες ακινήτων εκτός αντικειμενικού  προσδιορισμού


    Κύριε Υπουργέ,

   Για τις περιοχές που δεν εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικών αξιών, ο προσδιορισμός της φορολογικής αξίας των ακινήτων φυσικών προσώπων, για τον υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας και του ΕΝΦΙΑ, καθορίσθηκε, ανά πρώην Καποδιστριακό Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο32 του Ν 3842/2010 και  με βάση την κατώτερη τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου του Δήμου.

  Την τιμή αυτή απέστειλαν , οι κατά τόπους προϊστάμενοι των αρμοδίων ΔΟΥ, στο υπουργό οικονομικών και με το ΦΕΚ 1499/20-6-2013 προσδιορίστηκαν οι φορολογικές αξίες τετρακοσίων πενήντα  επτά (457) πρώην  Καποδιστριακών Δήμων.

   Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και ο πρώην  Καποδιστριακός Δήμος Αγίου Αθανασίου, σήμερα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Χαλκηδόνας  Θεσσαλονίκης,                  ( Άγιος Αθανάσιος, Νέα Μεσήμβρια, Νέα Αγχίαλος , Βαθύλακος,  Ξηροχώρι και Γέφυρα), με προσδιορισμένη αξία, εξήντα  πέντε (65) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

   Περιλαμβάνεται και ο πρώην Καποδιστριακός Δήμος Σοχού, σήμερα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης ( Σοχός, Ασκός, Αυγή και Κρύα Νερά), με προσδιορισμένη αξία πενήντα (50) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

   Ο καθορισμός της αξίας για τον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Αγίου Αθανασίου, σημερινό δημοτικό διαμέρισμα του Καλλικρατικού Δήμου Χαλκηδόνος (65€/ τ.μ.) , είναι υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο της αξίας των όμορων, πρώην Καποδιστριακών Δήμων. ( Καλλιθέας 23€/ τ.μ. Χαλκηδόνας 34€/ τ.μ. Χαλάστρας 34€/ τ.μ. και Κουφαλίων 34€/ τ.μ.).

   Για τον ορεινό και άγονο πρώην Καποδιστριακό Δήμο Σοχού, σημερινό δημοτικό διαμέρισμα του Καλλικρατικού Δήμου Λαγκαδά , η προσδιορισμένη αξία (50€/ τ.μ.) είναι υπερβολικά υψηλή  και σχεδόν δεκαπλάσια από τις πραγματικές αξίες ακινήτων της περιοχής.

    Ενδεικτικά αναφέρω ότι για τον πρώην ορεινό,  Καποδιστριακό Δήμο Λαχανά που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον πρώην Δήμο Σοχού και ανήκει και αυτός στον Καλλικρατικό Δήμο Λαγκαδά η προσδιορισμένη φορολογική αξία είναι επτά ευρώ (7€) ανά τετραγωνικό μέτρο. Για τον πρώην καποδιστριακό Δήμο Λαγκαδά και σημερινή έδρα του Καλλικρατικού Δήμου Λαγκαδά, περιοχή πεδινή και εύφορη, η προσδιορισμένη φορολογική αξία ακινήτων είναι  δέκα επτά  (17€) ανά τετραγωνικό μέτρο.

   Συγκριτικά, επίσης, αναφέρω και για τους δύο πρώην Καποδιστριακούς Δήμους Αγίου Αθανασίου και Σοχού, ότι για την Λευκάδα, το γνωστό τουριστικό νησί , η προσδιορισμένη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο είναι σαράντα έξη (46€) ευρώ.

   Πρέπει δε να σας γνωρίσω ότι , με προσωπική παρέμβαση οι κατά τόπους  αρμόδιες ΔΥΟ, Ιωνίας και Λαγκαδά προέβησαν, τον Σεπτέμβριο του 2013, σε διορθωτικές πράξεις και απέστειλαν νέες αξίες που προσεγγίζουν τις πραγματικές αξίες των ακινήτων στις  εν λόγω περιοχές.

   Για τον Πρώην Δήμο Αγίου Αθανασίου, είκοσι πέντε (25) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για το πρώην Δήμο Σοχού , δέκα πέντε(15) ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο.

   Δυστυχώς όμως η διαδικασία αυτή της ορθής επανάληψης των φορολογικών αξιών, των προαναφερομένων  περιοχών, παρά την επιμονή μου, δεν ολοκληρώθηκε. .

  Κύριε Υπουργέ,

  Επειδή είναι διαπιστωμένο ότι οι προαναφερόμενες  αξίες είναι υπερβολικά υψηλές και  δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

  Επειδή με βάση αυτές τις αξίες προσδιορίζονται οι φορολογικές υποχρεώσεις από την αγορά ή μεταβίβαση ακινήτων .

  Επειδή με βάση αυτές τις αξίες υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ .

  Επειδή αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία σε βάρος των κατοίκων των αντίστοιχων περιοχών

  Ερωτάσθε:

  Προτίθεσθε να επέμβετε άμεσα έτσι ώστε να επαναπροσδιορισθούν οι φορολογικές αξίες των ακινήτων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων Αγίου Αθανασίου και Σοχού για να αποκατασταθεί η διαπραχθείσα αδικία σε βάρος των κατοίκων των ένα λόγω περιοχών;

  Δευτέρα 11η  Σεπτεμβρίου 2017                           
Ο Ερωτών Βουλευτής


   Σάββας Ι. Αναστασιάδης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!