Θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές στο πέρασμα της Ίρμα

Ο ισχυρότερος τυφώνας που καταγράφηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό κατέστρεψε το 95% του Αγίου Μαρτίνου, που ήδη μετράει έξι νεκρούς και κινείται δυτικά με πολύ ιχυρούς ανέμους. Συνολικά 9 οι νεκροί. Ανυπολόγιστες ζημιές σε Πουέρτο Ρίκο, Άγιο Βαρθολομαίο και Μπαρμπούντα. Υποχρεωτική εκκένωση της νότιας Φλόριντα.

Η Ίρμα θεωρείται ο χειρότερος τυφώνας που έπληξε την Καραϊβική από το 1928, όταν ο τυφώνας San Felipe σκότωσε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους σε Πουέρτο Ρίκο, Γουαδελούπη και Φλόριντα.

Τουλάχιστον «έξι νεκρούς» θρηνεί το γαλλικό τμήμα του νησιού του Αγίου Μαρτίνου, που καταστράφηκε ολοσχερώς στο πέρασμα της ίρμα, με τον απολογισμό των θυμάτων να μην είναι οριστικός.

Η κατάσταση στο νησί είναι δραματική: δεν υπάρχει πλέον πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, τα δημόσια κτίρια έχουν αχρηστευτεί, εκτιμάται ότι ίσως και το 60% ως 70% των κατοικιών έχουν καταστραφεί.

Οι αρχές ζητούν ενισχύσεις καθώς ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες και ενδέχεται να προκαλέσουν κατολισθήσεις, γεγονός που θα σημάνει «επιπρόσθετες επιπλοκές», σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «φρικτές» τις «πληροφορίες και τις εικόνες» που φθάνουν στη χώρα από τον Άγιο Μαρτίνο.

Γνωστοποίησε ότι εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, δύο πλοία του ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού θα σταλούν από το Κουρασάο και την Αρούμπα για να μεταφέρουν στρατιώτες και ανθρωπιστική βοήθεια στον Άγιο Μαρτίνο.

Στη Μπαρμπούντα, το πρώτο νησί που «ένιωσε» τη δύναμη του τυφώνα, το 90% των κτιρίων έχουν καταστραφεί και το 60% του πληθυσμού (περίπου 1.400 ανθρώπων) έμειναν άστεγοι. Ένα παιδί δύο ετών έχασε τη ζωή του.

Η τελευταία ενημέρωση του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Τυφώνα αναφέρει ότι το επόμενο «μονοπάτι» της Ίρμας είναι στα βορειοανατολικά της Δομινικανής Δημοκρατίας.

#Irma has now had winds of 185 mph for 33 hrs - no other TC around the globe has been this strong for so long in satellite era (since 1966). pic.twitter.com/RKorceW6nS

— Philip Klotzbach (@philklotzbach) 7 Σεπτεμβρίου 2017

Το πιο πρόσφατο νησί που χτυπήθηκε ήταν το Πουέρτο Ρίκο, όπου οι άνεμοι και οι βροχοπτώσεις άφησαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού χωρίς ηλεκτρισμό και νερό.

Προειδοποιήσεις εξακολουθούν να ισχύουν για το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Αϊτή, τις νοτιοανατολικές και κεντρικές Μπαχάμες και τις νήσους Τερκς και Κάικος, όπου το τμήμα διαχείρισης καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης έχει δώσει εντολή στους κατοίκους να απομακρυνθούν από την ακτή.

Οι επιπτώσεις των καταιγίδων θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα νερού κατά 4, 5 – 6 μ. πάνω από το κανονικό.

Ο τυφώνας, που παραμένει στην κατηγορία πέντε με ανέμους 290 χλμ. /ώρα, αναμένεται να απομακρυνθεί από το Πουέρτο Ρίκο και την Ισπανιόλα (Δομινικανή Δημοκρατία και Αϊτή) την Πέμπτη.

Σε προειδοποίηση σχετικά με τον Ίρμα αναφέρεται ότι οι προετοιμασίες για την προστασία της ζωής και της περιουσίας πρέπει να επιταχυνθούν σε αυτές τις περιοχές καθώς αναμένονται συνθήκες τυφώνα.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!