Κεντροαριστερά: Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία

Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η διαδικασία για την ανάδειξη του ηγέτη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου αναβλήθηκε, καθώς τελεί -όπως και οι υποψήφιοι- εν αναμονή της απάντησης της Vodafone για το εάν θα αναλάβει το εγχείρημα της διαδικασίας.

Ωστόσο, υποψήφιοι που έχουν ταχθεί υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας φοβούνται ότι η απάντηση της εταιρείας «δεν είναι εύκολο να είναι θετική» για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία.

Οι διαφωνίες για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις που έχουν προκύψει μεταξύ των υποψηφίων περιπλέκει την υπόθεση. Ως γνωστόν, η Φώφη Γεννηματά τάσσεται υπέρ της ηλεκτρονικής και εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, αλλά ζητά περαιτέρω διασφαλίσεις με αυτοπρόσωπη παρουσία και χορήγηση pin στους ψηφοφόρους, για να αποφευχθούν φαινόμενα διπλοψηφίας και ως εκ τούτου να δοθεί εικόνα «φιάσκου» στη διαδικασία. Από την άλλη, οι κ.κ. Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης τάσσονται υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ένας εκ των υποψηφίων υποστηρίζει ότι μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική «μέση οδός»: Να ισχύσει η ταυτοπροσωπία για τους ψηφοφόρους εντός Ελλάδας, αλλά να ισχύσει πλήρως η ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως για τους Ελληνες του εξωτερικού, οι οποίοι δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν ενδεχομένως σε μεγάλα αστικά κέντρα μόνο για να ψηφίσουν.

Ωστόσο η Χ. Τρικούπη απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Για εμάς έχει τελειώσει αυτή η συζήτηση, δεν θα δεχθούμε να γίνει τίποτε άλλο, από αυτό που έχουμε ζητήσει: Την διασφάλιση της ταυτοπροσωπίας. Δεν γίνεται να αποδεχθούμε... μισή νοθεία. Καθολικά ηλεκτρονική ψηφοφορία και για τους Ελληνες του εξωτερικού και για τους εντός Ελλάδος μόνο με διασφαλίσεις» διαμηνύουν.

Η συζήτηση για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία έχει «τραβήξει» πολύ και ορισμένοι ανησυχούν μήπως η εταιρεία Vodafone, η οποία είχε αναλάβει την online εκλογή αρχηγού στη ΝΔ, ζητήσει περισσότερο χρόνο για να αναλάβει την online εκλογή ηγέτη της Κεντροαριστεράς.

Σε μια τέτοια περίπτωση «θα πρέπει να μας δικαιολογηθεί επαρκώς ο χρόνος που απαιτείται» λένε στο ΠΑΣΟΚ. Οσοι φοβούνται την «παράταση» υποστηρίζουν ότι η Vodafone είχε ως συμβατική υποχρέωση να καταστρέψει το λογισμικό με το οποίο ανέλαβε την ΝΔ και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί χρόνος για να ετοιμάσει το καινούργιο.

Πάντως ο Ν. Αλιβιζάτος ενημέρωσε χθες, Τρίτη, τους υποψηφίους και επισήμως ότι αναμένει απάντηση μόνο από την Vodafone καθώς οι άλλες δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δήλωσαν αδυναμία ή αδιαφορία να καλύψουν το εγχείρημα.

Η Vodafone σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο να απαντήσει σήμερα, Τετάρτη αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει εξ ου και αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Αλιβιζάτου. Μάλιστα, ο Ν. Αλιβιζάτος, ενημέρωσε υποψήφιο για την ηγεσία που επικοινώνησε μαζί του για να κανονίσει περιοδεία την Παρασκευή, να φύγει ήσυχος καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο πιθανότατα δεν θα υπάρχουν νεότερα.

Σε περίπτωση που τελικώς η Vodafone αρνηθεί να αναλάβει και την online ψηφοφορία κύκλοι του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι «υπάρχουν και άλλες λύσεις στην αγορά» για το εγχείρημα αυτό.

Τα debates

Για το ζήτημα των debates προκρίνεται και εκεί μια συμβιβαστική λύση: Αντί για 13 τηλεμαχίες – μία σε κάθε περιφέρεια – όπως ζητούσαν κάποιοι υποψήφιοι - πλέον οι περισσότεροι (Γεννηματά, Ανδρουλάκης, Καμίνης) συγκλίνουν στο να διεξαχθούν δύο debates με όλους τους υποψηφίους και άλλο ένα για τους δύο που θα περάσουν στον β’ γύρο, εφόσον η εκλογή δεν κριθεί την πρώτη Κυριακή.

Το κόστος

Το διόλου αμελητέο ζήτημα αφορά και στο κόστος της όλης «επιχείρησης». Η Vodafone, είχε πάρει ως αμοιβή 800.000 ευρώ, για να καλύψει την ψηφοφορία στη ΝΔ το οποίο είχε σχεδόν καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το «παράβολο» που κατέβαλαν οι ψηφοφόροι, οι οποίοι όμως ήταν πολλοί.

Στην περίπτωση της Κεντροαριστεράς, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα προσέλθουν τελικώς να ψηφίσουν «αν και έχει γίνει ζημιά» όπως παραδέχονται, γύρω στους 150.000 άνθρωποι.

Η επιτροπή Αλιβιζάτου έχει προτείνει όσοι ψηφίσουν να καταβάλουν 4 ευρώ, ώστε να καλυφθεί μέρος του ποσού.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!