Ραντεβού Τσακαλώτου - Μοσκοβισί με το βλέμμα στην τρίτη αξιολόγηση

Στην συνάντηση που θα έχουν σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες ο κ Μοσκοβισί θα ζητήσει επιτάχυνση σε μέτρα που παρουσιάζουν καθυστερήσεις, ώστε να τηρηθεί κατά τον δυνατό το χρονοδιάγραμμα, που θέλει άλλες δύο αξιολογήσεις μέχρι και την τελική αξιολόγηση του Αυγούστου του 2018.

Ο κ. Μοσχοβισί θα τονίσει στους συνομιλητές του ότι αν και στην τρίτη αξιολόγηση έχουμε τις καθυστερήσεις που είχαμε στην πρώτη και την δεύτερη αξιολόγηση, τότε σταδιακά θα συγχωνεύονται και τα μέτρα που είχαν προγραμματιστεί για τις επόμενες δύο αξιολογήσεις ( μια το πρώτο και μια το δεύτερο εξάμηνο του 2018). Σε μια τέτοια περίπτωση η ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης θα δυσκολέψει αισθητά την έναρξη και κυρίως την ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης, που έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο που θα κρίνει και την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα .

 Από την άλλη το οικονομικό επιτελείο θέλει αφενός να εξασφαλίσει την συνέχιση της στήριξης της Commission απέναντι στις άγριες διαθέσεις που δείχνει να έχει απέναντι στην Ελλάδα το ΔΝΤ, ειδικά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και της αξιολόγησης του ενεργητικού τους, που ζητά το Ταμείο και βρίσκει καταρχήν αντίθετη και την ΕΚΤ και την ΕΕ.

Θα εκφράσουν επίσης την ανησυχία τους και για την «επόμενη ημέρα» των γερμανικών εκλογών, που θα συμπέσει χρονικά με την επίσημη έναρξη της αξιολόγησης στα μέσα Οκτωβρίου. Οι εκπρόσωποι του οικονομικού επιτελείου θα ζητήσουν διαβεβαιώσεις και για την στήριξη της Commission στην συνέχιση της συζήτησης για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Σε ότι αφορά το «θέμα Γεωργίου», το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών θέλει να ενημερώσει τον κ. Μοσχοβισί ότι η πρόσφατη απόφαση για παράβαση καθήκοντος για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ δεν είχε να κάνει με την ορθότητα και την εγκυρότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, που η Ελληνική Κυβέρνηση ουδέποτε αμφισβήτησε.

Κατά την συνάντηση θα συζητηθεί και το χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης, η οποία τυπικά θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα με την άφιξη στην Αθήνα τεχνικών κλιμακίων από τις 11 ή τις 12 του μήνα.

Στο μεταξύ θετική χαρακτηρίζεται από το οικονομικό επιτελείο η συνεδρίαση του χθεσινοβραδινού Eurowokring group, που ενέκρινε και την τυπική έξοδο της Ελλάδας από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην οποία είχε περιέλθει από το 2010.

Σε ότι αφορά την δόση των 800 εκ ευρώ, πηγές του ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι δεν ήταν καμμία έκπληξη η παραπομπή της εκταμίευσης της για τον Οκτώβριο. Τούτο διότι με βάση τον κανονισμό που έχει ενταχθεί στο μνημόνιο με την ΕΕ θα πρέπει ( όπως και στις προηγούμενες αντίστοιχες δόσεις ) να παρουσιαστούν αναλυτικά τα στοιχεία πληρωμών μέχρι και το τέλος Αυγούστου, κάτι που προς το παρόν δεν είναι δυνατό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι από τα 800 εκ ευρώ που έλαβε στις αρχές Ιουλίου μέσα στην δόση των 7,7 δις ευρώ για το κλείσιμο της δεύτερη αξιολόγησης (τα υπόλοιπα 6,9 δισ. διατέθηκαν για την πληρωμή χρέους ) έχουν διατεθεί τουλάχιστον στο 80%, δηλαδή 640 εκ ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς ιδιώτες.

Κατά τα λοιπά οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ενημέρωση για τα θέματα που θα πρέπει να προχωρήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα ζήτησαν πληροφορίες για την πορεία των αλλαγών στο δημόσιο ( αξιολόγηση σχέδιο κινητικότητας) την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την πορεία επανυπολογισμού των συντάξεων και τις αποκρατικοποιήσεις.

Ζήτησαν επίσης ενημέρωση για την προετοιμασία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ που θα ξεκινήσει με το market test μέσα στον μήνα την πρόοδο της συμφωνίας στα εργασιακά ( κυρίως για την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού νόμου) αλλά και για το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Εργασίας.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!