Δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν με ασκήσεις πολέμου από Ιράν-Τουρκία

Με ασκήσεις πολέμου προειδοποιούν Ιράν και Τουρκία το ιρακινό Κουρδιστάν, ριζικά αντίθετες προς το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «προκλητικό και αποσταθεροποιητικό» και ο Λευκός Οίκος. Μια μέρα πριν από το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, το Ιράν προχωράει στο κλείσιμο του εναέριου χώρου του και ήδη διέκοψε όλες τις πτήσεις του προς αεροδρόμια του ιρακινού Κουρδιστάν έπειτα από αίτημα της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης. Προηγήθηκαν τα πολεμικά γυμνάσια της Τουρκίας στα σύνορα με το Ιράκ, στη διάρκεια των οποίων εξαπολύθηκαν και αεροπορικές επιδρομές με στόχο τους Κούρδους του PKK στη μεθοριακή πόλη Γκαρά.

Οι ιρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν παιχνίδια πολέμου σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ιράν IRIB, μιλώντας για καθιερωμένη άσκηση με αφορμή την επέτειο από την έναρξη του πολέμου με το Ιράκ (1980-1988).

Το Ιράν έχει συνταχθεί με την Τουρκία και την ιρακινή κυβέρνηση στην αντίθεσή του προς την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG) Μασούντ Μπαρζανί, προειδοποιεί ότι η Τουρκία δεν έχει να κερδίσει κάτι αν κλείσει τα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι το Ιράκ έχει γίνει «ένα θεοκρατικό, φανατικό κράτος» και προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ στη Βαγδάτη για να επαναδιαπραγματευτεί την αποτυχημένη συνεργασία».

«Μονομερή απόφαση που πλήττει την ενότητα του Ιράκ με ένα αποσχιστικό πραξικόπημα που αντιβαίνει στο Σύνταγμα και την ειρήνη», χαρακτήρισε το κουρδικό δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι, κατά τη διάρκεια «ομιλίας του προς το έθνος» που μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Η ένταση ανεβαίνει καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ, διέταξε την ακύρωση του δημοψηφίσματος, το οποίο είχε νωρίτερα χαρακτηριστεί αντισυνταγματικό από το ιρακινό κοινοβούλιο.

«Δεν πρόκειται ποτέ να προκαλέσουμε σύγκρουση», βεβαιώνει ο Ρόους Σαβάις, πρώην αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης και επικεφαλής της κουρδικής αντιπροσωπείας που διαπραγματεύεται με τη Βαγδάτη.

Η ένταση ωστόσο κορυφώνεται στο Κιρκούκ, μια επαρχία πλούσια σε πετρέλαιο με ανάμικτο κουρδικό, αραβικό και τουρκμενικό πληθυσμό, που θα ψηφίσει κι αυτή στο δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης διέταξε την αποπομπή του κούρδου κυβερνήτη της επαρχίας και εκφράζονται φόβοι ότι θα ξεσπάσουν συγκρούσεις ανάμεσα στον ιρακινό στρατό και τους κούρδους Πεσμεργκά που φρουρούν την επαρχία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EΡΤ

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!