Γ. Σταθάκης για παρακολούθηση πολιτών στο Κορδελιό - Εύοσμο: “Αποτρόπαια πράξη... χαιρετίζουμε τα ΕΛΠΕ που κατήγγειλαν την σύμβαση ... και την προσπάθεια για διάλογο με την κοινωνία”

Σταυρούλα Πουλημένη

Μεγάλες αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο, προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΔΕΗ στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ τονίζοντας ότι αυτές θα γίνουν υπό το βάρος δεσμεύσεων της χώρας και για την κλιματική αλλαγή με την συμφωνία του Παρισιού, και την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας.


«Προφανώς ο ενεργειακός μας τομέας ενσωματώνεται στις ευρύτερες αγορές στα Βαλκάνια και στην Ευρωπαϊκή αγορά, και φιλοδοξούμε ότι από όλο αυτό το μετασχηματισμό θα υπάρξει τεράστιο όφελος για την ελληνική οικονομία και τον έλληνα καταναλωτή» σημείωσε.
Το διακύβευμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ενέργεια χωρίς αποκλεισμούς. Όπως τόνισε «στο επίκεντρο του μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς υπάρχουν πέντε αλληλένδετες διαστάσεις, που συνθέτουν επί της ουσίας ένα μοντέλο ενεργειακής αλληλεξάρτησης με κοινά οφέλη. Πλήρως ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά, μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση εφοδιασμού, απελευθέρωση αγορών, έρευνα και καινοτομία»
«Σε αυτές τις προκλήσεις καλείται να ανταποκριθεί και η Ελλάδα χωρίς χρονοτριβή, με γνώμονα τις εθνικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες και με απώτερο στόχο να αναδειχθούν τα εγχώρια συγκριτικά πλεονεκτήματα» σημείωσε.
Για την παρουσία του λιγνίτη στο ενεργειακό τοπίο δήλωσε ότι «ο λιγνίτης πρέπει και μπορεί να διατηρηθεί ως στρατηγικό καύσιμο στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, αλλά με τρόπο συμβατό με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που έχουμε υπογράψει. Για να επιτευχθεί αυτή η επιλογή μας χρειάζεται να δοθεί καινούρια πνοή στη λιγνιτική παραγωγή, με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε καινοτόμες επενδύσεις και αναβαθμίσεις μονάδων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας ένα λιγνίτη πιο φιλικό στο περιβάλλον, που θα είναι ένα ανεκτό καύσιμο, πάντα με περιβαλλοντικούς όρους».
Κομβικό χαρακτήρισε τον ρόλο του ΑΔΜΗΕ με την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρήνα των προτεραιοτήτων του, ώστε «να διασφαλισθεί η  αδιατάρακτη προμήθεια ενέργειας  στους καταναλωτές  κατά τα επόμενα χρόνια».
Σήμερα, πρόσθεσε «έχουμε ηλεκτρικές διασυνδέσεις, με την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη FYROM με δύο γραμμές, την Τουρκία και την Αλβανία. Η πιο πρόσφατα ολοκληρωμένη διασύνδεση του ελληνικού Συστήματος είναι η γραμμή 400 KV, που συνδέει τη Νέα Σάντα Κιλκίς με το Babaeski της Τουρκίας, ενώ σε φάση υλοποίησης είναι μια δεύτερη γραμμή μεταφοράς προς τη Βουλγαρία. Η νέα αυτή διασυνδετική γραμμή περιλαμβάνεται στο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ENTSO-e, έχει χαρακτηριστεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), και γίνεται σε αγαστή συνεργασία με τη Βουλγαρία. Αφορά την κατασκευή καλωδίου 400 KV, απλού κυκλώματος και μήκους 130 χλμ, μεταξύ των υποσταθμών Νέα Σάντα Κιλκίς και Maritsa East, από τα οποία τα 30 χλμ θα είναι στην ελληνική πλευρά. Το έργο θα επιτρέψει την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς ισχύος στα σύνορα Ελλάδος-Βουλγαρίας και θα συνεισφέρει στην ασφαλή απομάστευση της παραγόμενης ισχύος από ΑΠΕ στη Βορειοανατολική Ελλάδα και στη Βορειοανατολική και Νότια Βουλγαρία».
Επεσήμανε την ανάγκη της εξασφάλισης του ρόλου της ΔΕΗ, ως εγγυητή ασφάλειας για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την υπεράσπιση της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της.

«Διασφαλίσαμε ισχυρή παρουσία του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ και διεκδικούμε  την παρουσία του δημοσίου και στους υπόλοιπους τομείς της ενέργειας» σημείωσε ακόμη ο υπουργός.

«Ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ». Το ακυρώσαμε. Επιλέξαμε ως αντίμετρο τον μηχανισμό των ΝΟΜΕ, ώστε να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, όπως ορίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Άλλαξε όμως το τοπίο μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα τέλη του 2016, που επανέφεραν σε ισχύ τις παλαιότερες αποφάσεις του 2008 και του 2009 για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Προκηρύξεις για νέα ορυχεία δεν μπορούν να γίνουν, συνεπώς, περάσαμε στην αποεπένδυση περίπου του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Καταφέραμε, ωστόσο, να διατηρήσουμε το θεσμικό πλαίσιο της απόφασης και να μην συμπεριληφθούν τα υδροηλεκτρικά» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.

Έκανε επιπλέον λόγο για «διαρθρωτικά μέτρα για τους ελληνικούς λιγνίτες, με τρόπο ώστε να μην διαταραχθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, έχοντας συμφωνήσει την κατοχύρωση της άμεσης ή έμμεσης παρουσίας του Δημοσίου στη διεκδίκηση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, με δυνατότητα ενεργής συμμετοχής και ισχυρής παρουσίας της τοπικής κοινωνίας και την αποκλιμάκωση των ΝΟΜΕ, με την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας». 
Σε σχέση με τις δυνατότητες που ανοίγει για την χώρα το ελληνικινεζικό φόρουμ ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι: «Το ελληνικονεζικό φόρουμ ανοίγει τη συζήτηση σε ένα πολύ ευρύ φάσμα συνεργασίας, φυσικά στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος βρίσκεται σε ένα στάδιο μεγάλων αλλαγών, και όπου η κινέζικη παρουσία είναι πολύ σημαντική και ταυτόχρονα ανοίγοντας το φάσμα και σε άλλους τομείς της οικονομίας, υποδομές, τουρισμός, και σε άλλους τομείς υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και προσέλκυσης επενδύσεων και ενίσχυσης των εξαγωγών προς την Κίνα».


Αποτρόπαια πράξη η παρακολούθηση πολιτών στον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου


Ερωτηθείς στο περιθώριο του συνεδρίου για την αποκάλυψη για τα ΕΛΠΕ με την διαρροή έκθεσης ιδιωτικής εταιρείας που παρακολουθούσε πολίτες του δήμου Ευόσμου –Κορδελιού καταγράφοντας τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και την δραστηριότητά τους ο Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι: «Πρόκειται για μια αποτρόπαια πράξη, πολιτικά αδιανόητη, την καταδικάζουμε απερίφραστα, νομικά έκθετη, γιατί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών έχει πολύ ισχυρή νομοθεσία, και από άποψη μελετητική στοιχειωδώς απαράδεκτη, γιατί εντάξει μελέτες κοινής γνώμης γίνονται άπειρες, αυτή είναι εκτός δεοντολογίας από κάθε άποψη».
«Χαιρετίζουμε τα ΕΛΠΕ τα οποία κατήγγειλαν την σύμβαση, μόλις γνωστοποιήθηκε το γεγονός. Νομίζω ότι δεν έχει κάποια άλλη υπόσταση, στο καλάθι των αχρήστων» σημείωσε ακόμη.


 Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποια μέτρα από την πλευρά του υπουργείου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι: «Επειδή δεν έχει ισχύ, δεν έχει φτάσει ποτέ επίσημα, είναι προσχέδιο, δεν ξέρω ποια είναι η νομική του βάση, καλυπτόμαστε από τα ΕΛΠΕ και από την δηλωμένη προσπάθεια των ΕΛΠΕ να έχουν ισχυρό διάλογο με την κοινωνία, απ’ ότι γνωρίζω είχαν συζητήσεις και με τον δήμο και με τους φορείς».





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!