Γερμανία: «Στρογγυλή Τράπεζα των Ελεφάντων» -Σουλτς σε Μέρκελ: Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη


Τα «ξίφη» τους διεσταύρωσαν οι Γερμανοί πολιτικοί αρχηγοί στην πατροπαράδοτη «Στρογγυλή Τράπεζα των Ελεφάντων», με την Άνγκελα Μέρκελ να λέει στον Μάρτιν Σουλτς να ξανασκεφτεί την απόφασή του να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και τον σοσιαλδημοκράτη να της απαντά ότι είναι η μεγάλη ηττημένη των εκλογών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, που παρά τις απώλειες κατάφερε να οδηγήσει το κόμμα της στην νίκη, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εμφάνισης στην οποία συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ότι έχει την πρόθεση να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση για την Γερμανία. Την ίδια ώρα, κάλεσε τον Μάρτιν Σουλτς να... ξανασκεφτεί την απόφασή του να οδηγήσει τους σοσιαλδημοκράτες στην αντιπολίτευση.
«Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» απάντησε με τη σειρά του ο πρόεδρος του SPD, και ξεκαθάρισε για δεύτερη φορά απόψε ότι η θέση των σοσιαλδημοκρατών είναι στην αντιπολίτευση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι τελικά θα σχηματιστεί ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα».
«Θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στην καγκελαρία» προειδοποίησε τους άλλους επικεφαλής ο κ. Σουλτς, και συμπλήρωσε: «θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία».
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων (FDP) Κρίστιαν Λίντερ επιτέθηκε στον Μαρτιν Σουλτς για τη δήλωσή του ότι το κόμμα δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό.
«Εχουμε όλοι ευθύνη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λίντερ.
Αισιοδοξία Μέρκελ για κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση και μάλιστα πριν τα Χριστούγεννα.
«Γενικά είμαι πάντα αισιόδοξη» είπε η ίδια, και συμπλήρωσε: «Η δύναμη κρύβεται στην ηρεμία».
Νωρίτερα, η καγκελάριος είχε ερωτηθεί και για την προσφυγική πολιτική της κυβέρνησής της -ένα ζήτημα που έχει ενοχλήσει τους Γερμανούς και έχει οδηγήσει πολιτικούς σε οξεία κριτική απέναντί της.
«Είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και έτσι είμαι πάντα υπεύθυνη» απάντησε εκείνη, ερωτηθείσα για τις ευθύνες της στην πτώση των ποσοστών του κόμματός της.
Τόνισε, όμως, ότι δεν υπήρχαν κατάλληλες εναλλακτικές για το προσφυγικό το 2015, όταν η κρίση βρισκόταν στο απόγειό της. Επέμεινε δε, ότι η πολιτική ανοιχτών θυρών της Γερμανίας ήταν η κατάλληλη επιλογή.
Παραδέχτηκε, όμως, ότι ο Γερμανικός λαός ανησυχεί και πως αυτοί οι φόβοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια.
«Εχουμε ακόμη δουλειά» είπε χαρακτηριστικά.
«Νein» από τους Φιλελεύθερους, πιθανούς εταίρους της Μέρκελ, στα σχέδια Μακρόν για μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη
Αποφασισμένοι να πάνε κόντρα στα σχέδια του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης με κοινό προϋπολογισμό και έναν υπερυπουργό Οικονομικών εμφανίζονται οι Φιλελεύθεροι, πιθανός εταίρος της Μέρκελ και των Πρασίνων σ’ ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό.
«Δεν θέλουμε νέους προϋπολογισμούς για μεταφορές χρημάτων στην Ευρώπη», τόνισε ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ.
«Ένας προϋπολογισμός της ευρωζώνης --ο Μακρόν κάνει λόγο για πολλές μονάδες του ΑΕΠ και αυτό θα σημαίνει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια για τη Γερμανία – που τα χρήματα θα καταλήγουν στη Γαλλία για δημόσιες δαπάνες ή στην Ιταλία για να διορθωθούν τα λάθη του (Σίλβιο) Μπερλουσκόνι είναι αδιανόητος για εμάς και αποτελεί κόκκινη γραμμή», τόνισε ο Λίντνερ.
Αναφερόμενος στην πρόταση Μακρόν για κοινό υπουργό Οικονομικών τόνισε:
«Ίσως, αν αυτός ο υπουργός επιφορτιστεί με την τήρηση των κανόνων της ευρωζώνης».
Η AfD προσπαθεί να υπερασπιστεί εαυτήν απέναντι στη σφοδρή κριτική
Το ηγετικό στέλεχος της ακροδεξιάς AfD, Γιεργκ Μόιτεν, προανήγγειλε μια «πολύ σκληρή, σαφή αντιπολίτευση» από μέρους του κόμματός του. Μια τέτοια αντιπολίτευση «τη χρειάζεται αυτή τη χώρα, γιατί της έλειψε μέχρι σήμερα», τόνισε.
Προσπάθησε, όμως να υπερασπιστεί το ξενοφοβικό του κόμμα τονίζοντας: «δεν θα ανεχθούμε την εχθρότητα κατά των αλλοδαπών, όπως ούτε και το ρατσισμό.»
«Αυτό που απαιτεί η AfD είναι η γερμανική Βουλή να ασκεί πολιτική για το γερμανικό λαό. Στους Γερμανούς προσμετρούμε και τους ανθρώπους που έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο και εργάζονται και πειθαρχούν στους νόμους. Δεν θα ανεχθούμε την ξενοφοβία», είπε.
Απέφυγε, ωστόσο, επιμελώς να σχολιάσει τις ρατσιστικές δηλώσεις ηγετικών στελεχών της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία».

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!