Η δήλωση Μελανσόν περί «ναζί» έφερε θύελλα

Επίθεση προς τον ηγέτη του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» κάνει η γαλλική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι τη συνέκρινε με τους ναζί στη διάρκεια της ομιλίας του στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης.

Στη διαδήλωση ο Ζαν Λικ Μελανσόν τόνισε ότι η μάχη ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση «δεν έχει τελειώσει ακόμη» και -απαντώντας στον πρόεδρο Μακρόν, που είπε πως «πιστεύει στη δημοκρατία, αλλά δημοκρατία δεν είναι ο δρόμος» (εννοώντας τις διαδηλώσεις)- ανέφερε ότι «ο δρόμος έριξε τους βασιλιάδες, ο δρόμος έδιωξε τους ναζί».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την υπουργό Εργασίας, Μιριέλ Πενικό, που χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές «ανάξιες και επαίσχυντες».

Όπως είπε, «όπως μια μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων, σοκαρίστηκα, αγανάκτησα, που μπορεί να βάζει στο ίδιο επίπεδο τους ναζί και τους δημοκράτες. Για πολλούς Γάλλους που γνωρίζουν την ιστορία μας, αυτές οι δηλώσεις είναι ανάξιες και επαίσχυντες».

Μίλησε δε για προσβολή «από την έλλειψη σεβασμού προς την ιστορία μας και την έλλειψη σεβασμού προς όσους πολέμησαν. Όταν είσαι βουλευτής, εκπρόσωπος του Έθνους, οι δηλώσεις σου έχουν μια βαρύτητα».

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ, χαρακτήρισε «πολιτικό σφάλμα» τις δηλώσεις Μελανσόν.

«Πρόκειται για πολιτικό σφάλμα να βάζεις στο ίδιο επίπεδο εκείνους που οδήγησαν στην πτώση των ναζί -και ο δρόμος προφανώς συνέβαλε- αλλά και τον Αλέν Ζιπέ και τον Εμανουέλ Μακρόν», είπε ο Καστανέρ, που επικαλέστηκε «ηθική βλάβη».

«Σοκαριστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις και ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Force Ouvriere (FO), Ζαν-Κλοντ Μαγί. Όπως είπε, «ο δρόμος δεν “έριξε” τον ναζισμό αλλά τον “έφερε”».

«Το ναζιστικό καθεστώς δεν το έριξε ο δρόμος, το έριξαν οι σύμμαχοι, το έριξαν οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι σε μια περίοδο, κλπ (...) Αν γνωρίζουμε λίγο την ιστορία μας, είναι ο ίδιος ο δρόμος που έφερε τον ναζισμό κατά κάποιο τρόπο, επομένως πρέπει να προσέχουμε αυτά που λέμε», είπε ο Μαγί.

Ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» μετά τις αντιδράσεις, έκανε ανάρτηση στο μπλογκ του, στην οποία σημείωσε ότι «ουδέποτε συνέκρινε τη σημερινή κυβέρνηση με τους ναζί».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!