Αλ. Τσίπρας: Έργο ιστορικής σημασίας η σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας

Έργο ιστορικής σημασίας και τεράστιας οικονομικής, εμπορικής και γεωπολιτικής αξίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής της σχετικής συμφωνίας στην Καβάλα.

«Ανοίγουμε νέους εμπορικούς δρόμους και επεκτείνουμε το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών συνδέοντας το Αιγαίο με τον Δούναβη και τη Μαύρη Θάλασσα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας.

Όπως διευκρίνισε, η συμφωνία που υπεγράφη αφορά «τη σιδηροδρομική διασύνδεση τριών σημαντικών λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης με τρεις σημαντικές πόλεις της Βουλγαρίας: του Ρούσε και της Βάρνας και του Μπουργκάς».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα «μεγάλο βήμα» που επιτρέπει να μετατραπούν οι βαλκανικές χωρες σε χώρο οικονομικής ευημερίας υπό συνθηκες ασφάλειας. «Πρόκειται για ένα έργο που ικανοποιεί τις ανάγκες δεκαετιών, αναβαθμίζει τις μεταφορές στις χώρες μας, προσελκύει νέες παραγωγικές μονάδες, ενισχύει τις υπάρχουσες και θα αποτελέσει ένα ισχυρό μοχλό ανάπτυξης» τόνισε.

«Καίριας σημασίας η συνεργασία με τη Βουλγαρία»

Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, η συνεργασία της Ελλάδας με τη Βουλγαρία είναι καίριας σημασία τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μέσα στην Ε.Ε., καθώς οι δύο χώρες καταφέρνουν να δημιουργούν θετικές εξελίξεις σε καίρια ζητήματα.

Ο κ,. Τσίπρας εστίασε και στη διμερή συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και του μεταναστευτικού. «Στον τομέα της ενέργειας ανοίγουμε νέους ορίζοντες για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Στον τομέα της ασφάλειας η συνεργασίας είναι ουσιαστική. Στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση η συνεργασία μας άνοιξε νεες προοπτικές για τον πολιτικό διάλογο σε σημαντικά ζητήματα» σημείωσε συγκεκριμένα για να προσθέσει: «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω πως αποκτάται και μια περιφερειακή δυναμική γύρω από τον άξονα Ελλάδας- Βουλγαρίας».

«Με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό είμαστε σε κοινή γραμμή για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δυο χωρών... και θα αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής και την ευμάρεια των λαών μας» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Διαβεβαίωσε παράλληλα πως «θα συνεργαστούμε στενά για την επιτυχία της βουλγαρικής προεδρίας καθώς τη νιώθουμε δίκη μας, είναι μια βαλκανική προεδρία».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι βασικό χαρακτηριστικό της συνεργασίας των δύο χωρών είναι πως δεν πρόκειται για μία συνεργασία επιθετική έναντι τρίτων, ουτε μία συμφωνία που θέλει να περιχαρακώσει τα δύο κράτη έναντι άλλων χωρών, αλλά μία συνεργασία που θέλει να δώσει χαρακτηριστικά ανάπτυξης στην περιοχή, κάτι που θα ωφελήσει και τις γειτονικές χώρες.

Για τη Ρωσία είπε ότι οι δύο χώρες μπορούν να παίξουν ρόλο γέφυρας ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Μόσχα, «καθότι υπάρχουν παραδοσιακά σχέσεις που βασίζονται σε μια κοινή παράδοση».

«Να βγάλουμε τα Βαλκάνια μπροστά»

Αναφέρθηκε ακόμη στον ρόλο των Βαλκανίων, μια περιοχή «με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία» χωρίς τη συμβολή της οποίας «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις». «Όραμά μας είναι να βγάλουμε τα Βαλκάνια μπροστά», τόνισε για να προσθέσει: «Κοιτάμε μπροστά αλλά δεν μπορούμε να μην διδασκόμαστε από την Ιστορία».

Ο Πρωθυπουργός συνέδεσε τη σημερινή παρουσία του κ. Μπορίσοφ στην Καβάλα με την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει μία σειρά έργων και επενδύσεων. «Και οι δύο διεθνείς συναντήσεις έχουν ένα νήμα που τις συνδέει. Είναι δύο γεγονότα σε μια συνέχεια. Και κοινός παρονομαστής είναι η αποφασιστικότητά μας προχωρήσουμε έργα υποδομών, επενδύσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα στην ανάπτυξη που θα δώσει ευημερία στους λαούς μας, που θα δώσει θέσεις εργασίας και μια άλλη προοπτική συνολικά για την περιοχή» είπε.

«Η Ελλάδα βγαίνοντας από την οικονομική κρίση διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην Ευρώπη και στην περιοχή. Θέλουμε να παίξουμε έναν θετικό ρόλο ως δύναμη σταθερότητας ειρήνης συνεργασίας, ως κόμβος ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους και αυτή η δυνατότητα μπορεί να ενισχυθεί τόσο με την ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης εξωτερική πολιτικής -την εφαρμόζουμε δυόμισι χρόνια και αποδίδει καρπούς- όσο και από τη διαρκή προσπάθεια όχι μόνο να βγει η χώρα από την κρίση αλλά και να προσδώσει προστιθέμενη αξία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!