Γερμανικές εκλογές: Οι ακροδεξιοί αλίευσαν ψήφους ακόμη και από την Αριστερά -Μόνο από ένα κόμμα δεν υπήρχαν διαρροές

Με τον καλύτερο τρόπο φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» τις ανησυχίες των Γερμανών ψηφοφόρων για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια.

Όπως εκτιμούν εκλογολόγοι, το AfD κατάφερε να αλιεύσει πολλές ψήφους από τις δεξαμενές όλων των κομμάτων, εκτός σχεδόν από ένα: τους Πράσινους.

Τις μεγαλύτερες διαρροές προς το ευρωσκεπτικιστικό, εθνικιστικό κόμμα κατέγραψαν οι Χριστιανοδημοκράτες. 1.070.000 Γερμανοί, που είχαν στηρίξει στις εκλογές του 2013 το κόμμα της Μέρκελ, ψήφισαν αυτή τη φορά τους νεόκοπους της Μπούντεσταγκ.

Μικρότερες απώλειες προς τους ακροδεξιούς κατέγραψαν οι Σοσιαλδημοκράτες (μισό εκατομμύριο ψήφοι), το Αριστερό Κόμμα (!) (430.000 ψήφοι), οι Φιλελεύθεροι (50.000 ψήφοι) και οι Πράσινοι (40.000).

Το AfD κατάφερε επίσης να κινητοποιήσει 1,2 εκατομμύρια πολιτών που αποφάσισαν για πρώτη φορά να πάνε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

(Πηγή: ARD/infratest dimap)

Οι αναλυτές αποδίδουν την επιτυχία των λαϊκιστών μεταξύ άλλων στην ατζέντα τους, αφού κατόρθωσαν να προκαλέσουν πόλωση με τις θέσεις τους σε θέματα όπως η εσωτερική ασφάλεια, η ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών και η κοινωνική συνοχή. «Η AfD έπαιξε στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα με τις ανησυχίες των πολιτών, θέματα που απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό οι Σοσιαλδημοκράτες. Προφανώς ήταν μια λάθος επιλογή ως προς την κινητοποίηση εκείνων που δεν είχαν ξαναψηφίσει», είπε ο πολιτικός αναλυτής Φόλκερ Κρόνενμπεργκ.

Κι οι δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι τον επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα με το infratest dimap το 99% των ψηφοφόρων του AfD είπαν ότι το κόμμα τους κατανόησε καλύτερα από τα υπόλοιπα, ότι πολλοί άνθρωποι δεν νιώθουν πλέον ασφαλείς. Η ακροδεξιά είχε ζητήσει μεταξύ άλλων στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας να επανέλθει η υποχρεωτική στράτευση και να απελαύνονται όσοι πρόσφυγες καταδικάζονται για εγκλήματα.

Παράλληλα παρουσίαζαν τον αυξανόμενο αριθμό των μουσουλμάνων στη Γερμανία ως «εντεινόμενη απειλή για την εσωτερική ειρήνη» - άποψη με την οποία συμφωνεί το 99% των ψηφοφόρων τους, οι οποίοι ζητούν από την AfD να μεριμνήσει για τη μείωση της επιρροής του Ισλάμ στη Γερμανία και την υποδοχή προσφύγων.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!