Πυρ ομαδόν κατά Τραμπ

Του Μπάμπη Παπαφιλιππάκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναδείχθηκε νικητής στις αμερικανικές εκλογές και στις 8 Νοεμβρίου του 2016 κάθισε για πρώτη φορά στο οβάλ γραφείο.

Στις πρώτες του δηλώσεις στον Λευκό Οίκο εμφανίστηκε ενωτικός. «Θα είμαι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Θέλουμε να ανανεώσουμε ξανά το αμερικανικό όνειρο».

Aπό την πρώτη στιγμή αρκετοί πρωτοκλασάτοι παίκτες του ΝΒΑ, με πρώτο τον αστέρα των Κλίβελαντ Καβαλίερς, ΛεΜπρόν Τζέιμς, προέτρεπαν τον κόσμο να μην τον ψηφίσει στις εκλογές.Σε ό,τι αφορά στον χώρο του αθλητισμού, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα κατάφερε. Τα λεγόμενά του τα τήρησε μέχρι κεραίας. Μόνο που αυτό το πέτυχε ενώνοντας τη φωνή Αμερικανών παραγόντων, φορέων και παικτών εναντίον του.

Εναντίον στην πολιτική του και τη φιλοσοφία του, που έχουν σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ.

Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή αρκετοί πρωτοκλασάτοι παίκτες του ΝΒΑ, με πρώτο τον αστέρα των Κλίβελαντ Καβαλίερς, ΛεΜπρόν Τζέιμς, προέτρεπαν τον κόσμο να μην τον ψηφίσει στις εκλογές.

Οι λόγοι πολλοί. Μερικοί εξ αυτών ήταν οι αμφιλεγόμενες αποφάσεις του σε σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως το μεταναστευτικό (ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, κατάργηση προγράμματος DACA) και τα ανθρώπινα δικαιώματα (τακτική ίσων αποστάσεων στα αιματηρά γεγονότα του Σάρλοτσβιλ), που έκαναν αρκετούς αθλητές να αντιτίθενται στην εκλογή του.

Ο χρόνος κύλησε, ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, ωστόσο ο… οργανισμός του αμερικανικού αθλητισμού έμοιαζε με καζάνι που βράζει μέχρι τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να το… ξεχειλίσει.

Το πρωτοσέλιδο-μήνυμα στον Τραμπ


Σε σημείο μάλιστα τέτοιο, που το περιοδικό «Sports Illustrated» έβαλε κορυφαίους αθλητές και παράγοντες να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα στο εξώφυλλό του, προκειμένου να δείξουν την αντίθεσή τους στην πολιτική του.

«Έθνος διχασμένο, αθλητισμός ενωμένος» ήταν ο τίτλος του. Εμπνευσμένος και συνάμα αληθινός. Έχει όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον να ανατρέξουμε στο πώς ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να ενώσει τους πάντες εναντίον του.
Το πρωτοσελιδο του περιοδικού «Sports Illustrated»

Η κόντρα για την επίσκεψη των πρωταθλητών στον Λευκό Οίκο

Η αρχή της μετωπικής του με τον αμερικανικό αθλητισμό έγινε με την επίσκεψη που είθισται να κάνουν οι πρωταθλητές του ΝΒΑ στον Λευκό Οίκο, εν προκειμένω οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

Οι «πολεμιστές», πάντως, εξαρχής ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο να επισκεφτούν τον επιχειρηματία και μετέπειτα πρόεδρο της Αμερικής.

«Ως άνθρωπος που έχασε μέλος της οικογένειάς του σε τρομοκρατικό χτύπημα, μπορώ να πω ότι δεν είναι δυνατόν να προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία διώχνοντας όσους έρχονται στη χώρα. Αυτό είναι ενάντια στις αξίες του έθνους» είχε δηλώσει ο προπονητής των πρωταθλητών του ΝΒΑ Στιβ Κερ μήνες πριν.

«Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε φόβο. Δεν είναι ο σωστός δρόμος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Δεν πρέπει να αναπαράγουμε τον φόβο και τον θυμό. Είμαι εναντίον όσων συμβαίνουν. Είναι φρικτά πράγματα. Είναι μια τρομακτική ιδέα.
Ο προπονητής των πρωταθλητών του ΝΒΑ, Στιβ Κερ
Νιώθω τους ανθρώπους που βλέπουν τις οικογένειές τους να χωρίζουν και τρομάζω βλέποντας μακροπρόθεσμα για την ασφάλεια του κόσμου. Θέλεις να καταπολεμήσεις την τρομοκρατία, θέλεις να καταπολεμήσεις το έγκλημα, όμως δεν το κάνεις με σωστό τρόπο» πρόσθεσε ο επιτυχημένος κόουτς.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο άνθρωπος στον οποίο αναφερόταν ο Κερ ότι έχασε σε τρομοκρατικό χτύπημα ήταν ο πατέρας του, Μάλκομ Κερ. Ο Κερ ο πρεσβύτερος ήταν πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στη Βηρυτό και δολοφονήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1984 από τζιχαντιστές. Ήταν μόλις 52 ετών.

Πάντως, ο τεχνικός των Γουόριορς αναφορικά με το αν θα δεχτεί η ομάδα να πάει στον Λευκό Οίκο είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι αυτή είναι μία απόφαση που αφήνει στους παίκτες του. Αργότερα, ωστόσο, διέρρευσε η είδηση πως μετά την κατάκτηση του τίτλου υπήρξε σχετική ψηφοφορία και ελήφθη η απόφαση να μην πάνε στον Λευκό Οίκο.
 
Η επιμονή των «πολεμιστών» και το... άκυρο του Τραμπ


Οι Γουόριορς αυτό που είχαν διαμηνύσει το εννοούσαν. Αυτό επιβεβαιώθηκε όταν ο Στεφ Κάρι στη media day της ομάδας, κληθείς να απαντήσει στο καυτό ερώτημα, ξεκαθάρισε την άποψη όλων στην ομάδα ότι «το να μην πάμε θα σημαίνει πως δεν συμφωνούμε με όσα λέει και όσα δεν έχει πει κατά καιρούς ο πρόεδρός μας.


Ελπίζουμε έτσι πως ίσως αυτό βοηθήσει για να αλλάξουν μερικά πράγματα, για να αλλάξουν αυτά που ανεχόμαστε σε αυτήν τη χώρα και αυτά για τα οποία κάνουμε τα στραβά μάτια.

Δεν αρκεί να μην πάμε. Πρέπει να κάνουμε κι άλλα πράγματα, ώστε να περάσουμε το σωστό μήνυμα. Μπορούμε να συζητήσουμε για όλους τους ανθρώπους που μίλησε, από τον Kaepernick μέχρι τον Michael Bennett.

Παλεύουμε όλοι μας μέσω των δικών μας μέσων, προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες για να ρίξουμε λίγο φως.
Οι μεγάλοι αστέρες των Γουόριορς
»Δεν πιστεύω πως η επίσκεψή μας στον Λευκό Οίκο θα αλλάξει ως εκ θαύματος τα πάντα προς το καλύτερο. Κι αυτή ήταν η ευκαιρία μου να πάρω θέση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα».

Εν συνεχεία ο Τραμπ το… τερμάτισε, ακυρώνοντας την πρόσκληση των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς για να τον επισκεφθούν στον Λευκό Οίκο.

Αυτό συνέβη πριν ακόμα προλάβουν οι «πολεμιστές» να απαντήσουν επίσημα για το αν θα πάνε στον Λευκό Οίκο.

Τους πρόλαβε δηλαδή ο Τραμπ, ο οποίος ακύρωσε την πρόσκληση, γράφοντας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter: «Το να πηγαίνεις στον Λευκό Οίκο θεωρείται μεγάλη τιμή για μία πρωταθλήτρια ομάδα. Ο Στέφεν Κάρι διστάζει και γι' αυτό η πρόσκληση αποσύρεται».
Το τιτίβισμα του Τραμπ, μέσω του οποίου ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την πρόσκληση στους πρωταθλητές του ΝΒΑ

Η κόντρα ανάμεσα στον Τραμπ και τους Γουόριορς δεν έχει τελειώσει. Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι οι πρωταθλητές του ΝΒΑ απλώς εξέφρασαν την άποψη της συντριπτικής πλειονότητας των παικτών της Λίγκας, κάτι που φάνηκε και από τα μηνύματα στήριξης που πήραν από παίκτες όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Κόμπε Μπράιαντ.

«Ρε βλάκα, ο Κάρι έχει πει ήδη πως δεν θα έρθει. Άρα, δεν τίθεται θέμα πρόσκλησης. Επίσης, το να πάει κάποιος στον Λευκό Οίκο ήταν τιμή μέχρι τη μέρα που πήγες εσύ εκεί» έγραψε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος δεν θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστό τον Αμερικανό πρόεδρο.

Άνοιξε μέτωπο και με το NFL

Σαν να μην έφτανε η μετωπική που άνοιξε με τους Γουόριορς, ο Τραμπ φρόντισε να βάλει… φωτιά και στο NFL (National Football Ligue), που έγινε μια γροθιά εναντίον του.

 Ο Κόλιν Κέπερνικ (δεξιά)
Δεδομένου ότι στον αμερικανικό ύμνο, που ανακρούεται πριν από κάθε ματς στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι παίκτες καθώς και το κοινό στέκονται όρθιοι με το δεξί χέρι στην καρδιά, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεσπάθωσε ενθυμούμενος την κίνηση του Κόλιν Κέπερνικ, χωρίς να τον κατονομάσει.

Τι έκανε ο πρώην quarterback των San Francisco 49ers; Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε γονατίσει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, διαμαρτυρόμενος για το κύμα δολοφονιών Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Έκτοτε αρκετοί αθλητές του NFL κι άλλων αθλημάτων άρχισαν να ακολουθούν το παράδειγμά του, διχάζοντας ωστόσο, καθώς υπήρχαν και αυτοί που υποστήριζαν ότι μία τέτοια στάση κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου αποτελεί ασέβεια και προσβολή προς την πατρίδα.

Ο Τραμπ, λοιπόν, ξεκίνησε πόλεμο εναντίον του οποιουδήποτε παίκτη δεν σέβεται και δεν στέκεται όρθιος ενώ ακούγεται ο εθνικός ύμνος. Παράλληλα, κλιμακώνοντας τη ρητορική του ζήτησε μποϊκοτάζ των ομάδων οι παίκτες των οποίων δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς την Αμερική.


Αψήφησαν τον πρόεδρο και... γονάτισαν

Παρά τις απειλές του όμως, στο Φόξμποροου 15 παίκτες των New England Patriots, των πρωταθλητών της National Football Ligue, γονάτισαν και πολλοί από αυτούς κρατήθηκαν από τα μπράτσα, ανάμεσά τους και ο σταρ της ομάδας Τον Μπρέιντι.

Αψήφησαν τον Τραμπ και... γονάτισαν κατά την ανάκρουση του ύμνου των ΗΠΑ

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν στιγμιότυπα από στάδια σε ολόκληρη τη χώρα, με παίκτες γονατισμένους στο χορτάρι του αγωνιστικού χώρου, την ώρα που οι συνάδελφοί τους στους Pittsburgh Steelers αποφάσισαν από τη μεριά τους να παραμείνουν στα αποδυτήρια κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου στο στάδιο των Bears του Σικάγο.

«Δεν θα σας άρεσε να δείτε έναν από τους ιδιοκτήτες ομάδων του NFL, όταν κάποιος δεν σέβεται τη σημαία μας, να λέει: ''Βγάλτε από το γήπεδο αυτό το καθίκι αυτήν τη στιγμή. Έξω! Απολύεται» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μία συγκέντρωση υποστήριξης του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λούθερ Στρέιντζ.

«Ξέρετε, κάποιος ιδιοκτήτης θα το κάνει αυτό. Και δεν το ξέρει -είναι φίλοι μου κάποιοι από αυτούς-, δεν το ξέρουν, αλλά θα γίνει ο πιο δημοφιλής σε αυτήν τη χώρα για εβδομάδες, γιατί αυτό είναι ολική ασέβεια προς την κληρονομιά μας, ολική ασέβεια για ό,τι υποστηρίζουμε» συνέχισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Και ξέρω ότι έχουμε ελευθερία, πολλών ειδών ελευθεριών, αλλά ξέρετε και πάλι είναι ολική ασέβεια…» κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ήρθε για να δώσει μία νέα εκδοχή της… ελευθερίας.

H... επίκαιρη προσευχή του Κλούνεϊ για τις ΗΠΑ


Αντί επιλόγου, σας παραθέτουμε την προσευχή του γνωστού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ για τη χώρα του, με αφορμή τις αυξανόμενες πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις στις ΗΠΑ.

«Προσεύχομαι για τη χώρα μου. Προσεύχομαι ότι μπορούμε να βρούμε περισσότερα, τα οποία μας ενώνουν απ' όσα μας χωρίζουν. Προσεύχομαι ότι οι ηγέτες του έθνους μας θέλουν να κάνουν το ίδιο.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ συγκίνησε με την προσευχή του
Προσεύχομαι ότι μικρά παιδιά, όπως ο Ταμίρ Ράις, μπορούν να αισθάνονται ασφαλή στη δική τους γειτονιά. Προσεύχομαι για όλα τα παιδιά μας. Προσεύχομαι για την αστυνομία μας και τους διασώστες μας. Προσεύχομαι για τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων.

»Προσεύχομαι ότι η διαφωνία θα προστατεύεται πάντα σε αυτήν τη μεγάλη χώρα. Προσεύχομαι για μια πιο τέλεια ένωση. Και όταν προσεύχομαι, γονατίζω» αναφέρει η προσευχή του Κλούνεϊ.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!