Δικαίωση από το ΣτΕ σε απόφοιτους της ΑΣΠΑΙΤΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Απόφοιτοι ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσσαλονίκης έτους 2006
Θεσσαλονίκη 14/9/2017

Η δημόσια τριτοβάθμια προπτυχιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει δωρεάν παρά τις προσπάθειες για να καταβάλλονται δίδακτρα σε προγράμματα σπουδών.

Δικαίωση από το ΣτΕ σε απόφοιτους της ΑΣΠΑΙΤΕ
Οι απόφοιτοι του Ιουνίου του 2006 από το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) του Γενικού Τμήματος Παιδαγωγικών Μαθημάτων του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΑΣΠΑΙΤΕ, ήταν η πρώτη γενιά εκπαιδευτικών οι οποίοι προκειμένου να αποκτήσουν παιδαγωγική επάρκεια (ώστε να μπορούν να διδάξουν σε σχολεία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης) βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να καταβάλουν για την εγγραφή τους στο ΕΠΠΑΙΚ το ποσό των 400.
Με δεδομένο ότι το ΕΠΠΑΙΚ δεν παρέχει κάποιο τίτλο σπουδών παρά μια απλή βεβαίωση, πολύ περισσότερο δεν αποτελεί μεταπτυχιακό τίτλο αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους φοιτητές του 2006 είτε ήταν τη χρονιά των σπουδών τους άνεργοι, είτε εργαζόταν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι καθηγητές, είτε υποαπασχολούταν σε άλλες εργασίες πέρα από το αντικείμενο των σπουδών τους, θεώρησαν το ποσόν αυτό αδικαιολόγητο. Πολύ περισσότερο όταν έμαθαν ότι οι μισθοί του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού της σχολής, τα κτηριακά έξοδα και τα διδακτικά υλικά καλύπτονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό και διαπιστώθηκε ότι τα βιβλία τους είτε παραχωρούνταν δανεικά από την βιβλιοθήκη της σχολής, είτε έπρεπε να τυπωθούν φωτοτυπίες σημειώσεων των καθηγητών οι οποίες πληρωνόταν ξεχωριστά.
Αφού έγιναν προσπάθειες για να δοθούν εξηγήσεις από τη διοίκηση της ΑΣΠΑΙΤΕ (απάντηση της Διοικούσας Επιτροπής με Αρ. Πρωτ. 12345.2.1/4.10.2005 που μας κοινοποιήθηκε έπειτα από σχετική αναφορά μας μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη-δείτε το σχετικό συνημμένο) για το πού πήγαιναν τελικά τα χρήματα που καταβάλλονταν κατά την εγγραφή των φοιτητών (χρήματα που εύλογα μπορούν να αποκληθούν δίδακτρα), οι τότε φοιτητές του 2006 πήραν συλλογικά την απόφαση ότι μετά την αποφοίτηση από το ΕΠΠΑΙΚ έπρεπε να διεκδικήσουν την επιστροφή τους μέσω των δικαστηρίων. Δίδακτρα τα οποία στη συνέχεια και για τις επόμενες γενιές σπουδαστών του προγράμματος αυτού αυξήθηκαν και παρά την οικονομική κρίση, έφτασαν σήμερα στο ποσό των 600€ ανά έτος.
 Αν υπολογίσει κανείς ότι κατά το τελευταίο σχολικό έτος 2016-2017 στα 12 παραρτήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ φοίτησαν 2050 σπουδαστές με δίδακτρα 600 ΕΥΡΩ το χρόνο/σπουδαστή, εισπράχθηκαν από την ΑΣΠΑΙΤΕ μόνο για φέτος, 2050 Χ 600 = 1.230.000 ΕΥΡΩ τα οποία κάθε χρόνο και για τα τελευταία 10 χρόνια αυξάνονται συνεχώς όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των ανθρώπων που θέλουν να φοιτήσουν στο πρόγραμμα.
Η δικαστική οδός ήταν επίπονη και χρονοβόρα. Μπορεί πρωτόδικα να υπήρξε δικαίωση και σύμφωνα με την απόφαση 8240/2012 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (4ο Τμήμα)έπρεπε να επιστραφεί στους τότε φοιτητές που έκαναν την προσφυγή το ποσό που κατέβαλαν στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Όμως η νομική υπηρεσία και η διοίκηση της ΑΣΠΑΙΤΕ διάλεξαν να ασκήσουν αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.  
Και πράγματι στους προσφεύγοντες επιστράφηκαν με το νόμιμο τόκο τα δίδακτρα που κατέβαλαν και έτσι αυτοί ικανοποιήθηκαν πλήρως.
Οι απόφοιτοι του 2006 της ΑΣΠΑΙΤΕ που προσέφυγαν στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν εκφράζουν τις ευχαριστίες τους σε όσους συμπαραστάθηκαν στον δίκαιο (και με τη σφραγίδα του ΣτΕ) αγώνα τους και συγκεκριμένα στις Α, Γ, Δ και Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, στην Β΄ ΕΛΤΕΕ Θεσσαλονίκης και την ΕΛΜΕ Δράμας οι οποίες πέρα από την ηθική συμπαράσταση συνέβαλαν και στα έξοδα της δίκης με χρηματικά ποσά ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Χρηματικά ποσά που όπως είχε δοθεί υπόσχεση σε περίπτωση δικαίωσης θα επιστραφούν στα ταμεία τους.
Επίσης τους βουλευτές Α Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και Β΄ Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελο που με ψηφίσματα συμπαράστασης  υποστήριξαν τους απόφοιτους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και τους Βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Σάκη Βαρδαλή που με σχετική τους αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής  στις 3/2/2016 κατήγγειλαν την επιβολή διδάκτρων από την ΑΣΠΑΙΤΕ για τη συμμετοχή στο Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης του Γενικού Τμήματος Παιδαγωγικών Μαθημάτων του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.
Τέλος τις δικηγόρους Ελεάννα Ιωαννίδου και Αικατερίνη Γεωργιάδου που υποστήριξαν δημιουργικά και αποτελεσματικά την υπόθεση μέχρι την τελική της δικαίωση. Παρόλη όμως την δικαίωση και την επιστροφή των καταβληθέντων που ήδη έχει γίνει, η ΑΣΠΑΙΤΕ στο νέο διδακτικό έτος 2017-18 συνεχίζει να ζητά από τους φοιτητές που εγγράφονται το ποσόν των 600 € αγνοώντας την απόφαση του ΣτΕ. Υπάρχει κράτος δικαίου στη χώρα μας; Γιατί αφήνονται δημόσιοι οργανισμοί να παρανομούν; Γιατί δεν γνωστοποιείται στους πολίτες πού δαπανούνται τα έσοδα από τα δίδακτρα των φοιτητών όταν τα πάγια έξοδα της ΑΣΠΑΙΤΕ και οι μισθοί του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού εξυπηρετούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό;
Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος και για όσους άλλους απόφοιτους και φοιτητές παρόμοιων προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να διεκδικήσουν όσα ποσά κατέβαλαν για να αποκτήσουν το δικαίωμα στις σπουδές, σπουδές που σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν. Σε έναν αγώνα που δόθηκε πρόσωπο με πρόσωπο σε δημόσια διαδικασία και που κατέληξε σε απόφαση που δεν δικαιώνει απλά και προσωπικά τους προσφεύγοντες, αλλά παραδίδει ένα ισχυρό νομικό όπλο και σε μερικές χιλιάδες συμπολιτών μας που δεν είχαν το χρόνο, τη διάθεση και τη βούληση να ακολουθήσουν αυτή την χρονοβόρα οδό δικαίωσης.
Ενημερώνουμε ότι όσοι/ες ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν την επιστροφή των διδάκτρων που έχουν καταβάλλει μπορούν  να επικοινωνήσουν μαζί μας στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις αλληλογραφίας : Γιάννης  Παρτόζης jpartozis@gmail.com & Οδυσσέας Χιλιτίδης odysseas.chilitidis@gmail.com





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!