Φλοριάν Φιλιππό, ο άνθρωπος που πήρε στον λαιμό του τη Μαρίν Λεπέν παραιτήθηκε από το κόμμα [εικόνες]

Σαν κεραυνός έπεσε το πρωί της Πέμπτης, 21 Σεπτεμβρίου, η ανακοίνωση από τον Φλοριάν Φιλιππό, το δεξί χέρι της Μαρίν Λεπέν, ότι εγκαταλείπει το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο.

Ο Φιλιππό ήταν αντιπρόεδρος στο ακροδεξιό κόμμα και βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά τις βουλευτικές εκλογές. «Μου είπαν ότι είμαι αντιπρόεδρος του τίποτα ...Ακούστε δεν μου αρέσουν τα ρεζιλίκια, δεν μου αρέσει να κάθομαι, επομένως εγκαταλείπω το Εθνικό Μέτωπο» δήλωσε σε γαλλικό κανάλι.

Ολα ξεκίνησαν το ίδιο βράδυ μετά την ανακοίνωση της ήττας της Μαρίν Λεπέν στην προεδρική εκλογή όταν τα μαχαίρια βγήκαν από τις θήκες τους στο ακροδεξιό κόμμα της Γαλλίας.

Πολλά στελέχη του ακροδεξιού κόμματος ζήτησαν τότε ευθύνες για αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο ήταν ταυτόχρονα ένα ρεκόρ ψήφων αλλά και μια σημαντική ήττα για την Μαρίν Λεπέν. Ως πρώτο υπεύθυνο της ήττας θεώρησαν τον αντιπρόεδρο του κόμματος Φλοριάν Φιλιππό, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι επέβαλε την άποψη για έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ και εκτιμούσαν ότι αυτή η γραμμή φόβισε τους ψηφοφόρους της Δεξιάς, οι οποίοι στράφηκαν στον Μακρόν.

Η πρώτη που έδωσε σκληρή μάχη εναντίον της γραμμής Φιλιππό ήταν η ανιψιά της Λεπέν, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν. Η τελευταία είχε θέσει ως πλαφόν για μια «ωραία νίκη» το 40% και αμέσως μετά την ήττα κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να εξετάσουν τα αίτια της αποτυχίας. «Δεν κατορθώσαμε προφανώς να πείσουμε τους Γάλλους ότι επρόκειτο για ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Γαλλίας, υπέρ ή κατά της μαζικής μετανάστευσης (…) αυτά είναι προφανώς θέματα που πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε τις προσεχείς εβδομάδες», δήλωσε τότε η Μαριόν Λεπέν. Η ανιψιά της Λεπέν έφτασε μάλιστα στο σημείο να μην είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές και παραιτήθηκε προσωρινά από το ακροδεξιό κόμμα, εξαιτίας του Φιλιππό.

Ο δήμαρχος της πόλης Béziers και στέλεχος του Εθνικού Μετώπου, Robert Ménard άσκησε  σκληρή κριτική μετά την ήττα. «Το 35% είναι περισσότερο από απογοήτευση, είναι ήττα. Δεν μπορεί ένα κόμμα να κερδίσει μόνο του στη Γαλλία αυτού του τύπου την εκλογή. Χρειάζονται συμμαχίες, και οι συμμαχίες δεν γίνονται μια εβδομάδα πριν τον δεύτερο γύρο, αλλά πολύ νωρίτερα», δήλωσε ο δήμαρχος και πρώην επικεφαλής της οργάνωσης Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα. Ο ίδιος είχε ζητήσει μάταια από το ακροδεξιό κόμμα να πάρει πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση και να ενωθεί με άλλα κόμματα της δεξιάς.


«Νομίζω ότι αν το Εθνικό Μέτωπο δεν ξέρει να κάνει συμμαχίες πολύ γρήγορα, αυτό θα είναι άσχημο νέο και εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Χρειαζόμαστε το μάξιμουμ των βουλευτικών εδρών. Επομένως πρέπει από τώρα να πείσουμε ότι δεν χτυπάμε τους εταίρους μας, (…) αλλά ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς, να αφήσουμε χώρο στους άλλους. Ας δείξουμε ανοιχτό πνεύμα και θα δούμε ποιοί είναι σεχταριστές αντί να είναι ενωσικοί», πρόσθεσε ο ακροδεξιός δήμαρχος.
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την ιστορία με το ευρώ, το να βγούμε από το ευρώ ήταν λάθος, είναι τεράστιο λάθος. Οταν το Εθνικό Μέτωπο θα καταλάβει ότι όχι μόνο πρέπει να σταματήσει να μιλάει γι'αυτό, αλλά να μη μιλάει καθόλου (…) τότε ίσως θα δούμε κάποιον που φέρει τις ιδέες μας να κερδίζει σε εκλογή», κατέληξε, στρέφοντας τα πυρά του στον Φλοριάν Φιλιππό.

Την ίδια άποψη εναντίον του Φιλιππό είχε εκφράσει και ο πατέρας της Λεπέν, ο Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος δήλωσε ότι η εκλογή χάθηκε για το Εθνικό Μέτωπο εξαιτίας της θέσης για την έξοδο από το ευρώ.
Η ίδια η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε το βράδυ της ήττας της ότι το Εθνικό Μέτωπο θα κάνει αλλαγές, προϊδεάζοντας για μια στροφή που θα αποκλείει την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ.
«Το Εθνικό Μέτωπο πρέπει να ανανεωθεί για να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών των Γάλλων. Θα προτείνω να οργανώσουμε μια νέα πολιτική δύναμη, ικανή να εξυψώσει τη χώρα μας», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν και έκανε λόγο για «βαθιά μεταμόρφωση του Εθνικού Μετώπου».
 

Ο Φιλιππό είναι μια περίεργη προσωπικότητα με λίγες συμπάθειες στο εσωτερικό του ακροδεξιού κόμματος. Στηριζόταν αποκλειστικά πάνω στην τυφλή εμπιστοσύνη που του έδειχνε η Μαρίν Λεπέν.
Ο Φιλιππό είναι γιός μιας δασκάλας και ενός διευθυντή δημοτικού σχολείου. Η γιαγιά του Φιλιππό είναι πολωνικής καταγωγής.

Ο αδελφός του Νταμιέν Φιλιππό είναι επίσης μυστικοσύμβουλος της Μαρίν Λεπέν, πρώην δημοσκόπος στην Ifop.
Το σκανδαλοθηρικό περιοδικό Closer έγραψε προ ετών ότι ο Φλοριάν Φιλιππό είναι ομοφυλόφιλος, ένα θέμα ταμπού στο εσωτερικό ενός ακροδεξιού κόμματος. Το περιοδικό δημοσίευσε μάλιστα φωτογραφία του στο πλευρό ενός άντρα, δημοσιογράφου στην γαλλική τηλεόραση. Ο ίδιος το επιβεβαίωσε.

Τα περισσότερα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος ανακουφίστηκαν από την παραίτησή του. Ενδεικτικό είναι το μήνυμα του κορυφαίου στελέχους και συντρόφου της Μαρίν Λεπέν, Λουί Αλιό, ο οποίος έγραψε:

[Το Εθνικό Μέτωπο επιτέλους θα ηρεμήσει από έναν σεχταριστή εξτρεμιστή, αλλαζόνα και κενόδοξο, ο οποίος προσπαθούσε να φιμώσει την ελευθερία έκφρασής μας]

[Ολα τα ταλέντα και οι ικανότητες που περιφρονούσε η σέχτα των κολλητών και εγωπαθών θα μπορέσουν επιτέλους να εκφραστούν. Μια νέα ανάσα]


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!