Σε κίνδυνο η επένδυση στο Ελληνικό -Νέα αναβολή της απόφασης του ΚΑΣ

Συνεχίζεται το θρίλερ με την επένδυση στο Ελληνικό, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε κατά πλειοψηφία το απόγευμα της Τετάρτης να αναβάλλει την ετυμηγορία για το αρχαιολογικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί για την επόμενη Τρίτη -μια νέα καθυστέρηση που απειλεί να εκτροχιάσει την επένδυση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική γραμματέας του υπουργείου  Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη -η οποία προΐσταται εκ της θέσεώς της στο ΚΑΣ- εισηγήθηκε αναβολή της συζήτησης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και ξεκίνησε στις 16:00 το απόγευμα. 

Δεν συμφώνησαν, ωστόσο, όλα τα μέλη με την πρόταση αυτή και έτσι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, με ψήφους 11 υπερ και 6 κατά

Η σημερινή συζήτηση ξεκίνησε στη «σκιά» μίας συνεδρίασης -της προηγούμενης- που διεκόπη εσπευσμένα με κυβερνητική παρέμβαση, λόγω του διαφαινόμενου αδιεξόδου για τη λήψη θετικής απόφασης, ενώ η επόμενη που είχε ορισθεί αναβλήθηκε λίγες ώρες πριν ξεκινήσει, πάλι με κυβερνητική παρέμβαση (υπενθυμίζεται ότι η γεν. γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού μετέχει ex officio στο ΚΑΣ), επειδή είχαν φουντώσει οι αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και όσων θεωρούν πως μεγάλο τμήμα τού πρώην αεροδρομίου πρέπει να ανακηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη. 


Φωτογραφία: Eurokinissi (αρχείο)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ο ΣΕΑ, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υποστήριζε πως με ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει καθυστέρηση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα «να μην τηρείται η νομιμότητα» και «να βάλλεται ευθέως το κύρος του ΚΑΣ». 

Ο Σύλλογος υποστηρίζει πως το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου και της επενδύτριας εταιρείας Lamda είναι άκυρο και πως η κήρυξη του χώρου σε αρχαιολογική ζώνη δεν εμποδίζει την επένδυση.

Kατά την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ τέταρτο ζήτημα στην ατζέντα ήταν «έγκριση ή μη: 1) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.), της επένδυσης δηλαδή, και 2)  του έργου "Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά", Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής».

Εκτός, όμως, από την έγκριση του ΣΟΑ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του Ελληνικού, υπολείπονται αρκετά και κρίσιμα ακόμη ζητήματα να επιλυθούν οριστικά, όπως η χωροθέτηση καζίνο στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου τής Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ ΑΕ) κ.λπ.  

Τρίτη αναβολή 

Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή είναι η τρίτη συνεδρίαση για το ζήτημα που αναβάλλεται, με την πρώτη να έχει διακοπεί και την δεύτερη να έχει αναβληθεί. 


 Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Νωρίτερα, έξω από το υπουργείο βρέθηκαν μέλη του Συλλόγου  Ελλήνων Αρχαιολόγων, που ζητούσαν «τήρηση της νόμιμης διαδικασίας στην περίπτωση του ΣΟΑ (Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ελληνικού), όπως και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις».

Σε εκκρεμότητα και το ζήτημα της ανακήρυξης μέρος του πρώην αεροδρομίου δάσική έκταση 

Εκτός από τα άλλα ζητήματα που απειλούν να εκτροχιάσουν την επένδυση, σε εκκρεμότητα παραμένει, επίσης, το ζήτημα της ανακήρυξης τμήματος του πρώην αεροδρομίου σε δασική έκταση. 

Η ένσταση που είχαν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε. στην απόφαση του δασάρχη Πειραιά συζητήθηκε προ ημερών στην αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση.


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!