Η κοινή συνέντευξη τύπου των Μακρόν-Τσίπρα

Ακολουθεί η κοινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα θερμά μου συλλυπητήρια στον γαλλικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων που χάθηκαν από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ιρμα από τις γαλλικές Αντίλλες.

Σήμερα η σκέψη μας είναι εκεί, όμως με την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε ουσιαστικά και σε βάθος μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και βεβαίως να συζητήσουμε για την εμβάθυνση αυτής της ιστορικής ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία, ανάμεσα στον ελληνικό και στο γαλλικό λαό. Μία σχέση που έχει δοκιμαστεί σε δύσκολες στιγμές στην ιστορία, στον αγώνα μας για την εθνική ανεξαρτησία, στον κοινό μας αγώνα ενάντια στον φασισμό. Είχα την ευκαιρία να αναφέρω στον Γάλλο Πρόεδρο, πως γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει στη Γαλλία και έχουν επιστρέψει μετά στην Ελλάδα και σφυρηλάτησαν τις ελληνογαλλικές σχέσεις. Αναφέρθηκα στους διανοουμένους που βρέθηκαν στη Γαλλία μετά τον ελληνικό εμφύλιο, στους ανθρώπους που βρέθηκαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα και την στήριξη του γαλλικού λαού στον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στη δικτατορία, αλλά και αργότερα κατά την ένταξη και τα πρώτα βήματα της χώρας μας στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια. Και ασφαλώς κατά τη διάρκεια της διπλής ευρωπαϊκής κρίσης, στην οικονομία και στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, όπου η γαλλική κυβέρνηση αλλά και ο γαλλικός λαός ήταν πάντα στο πλευρό των προσπαθειών της Ελλάδος και του ελληνικού λαού. Ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, θα έλεγα για όλη την Ευρώπη, και βεβαίως κρίσιμη για την Ελλάδα σε πείσμα ορισμένων που επένδυσαν στην πολυδιάσπαση της Ευρώπης.

Η Ελλάδα πραγματοποιώντας εξαιρετικά σημαντικές επιδόσεις στην οικονομία και εξαιρετικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις όλο αυτό το διάστημα, μπορούμε σήμερα να πούμε με σιγουριά ότι γυρίζει σελίδα. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα πρώτα τρίμηνα του ’17 ήταν ιδιαίτερα θετικά, τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, μία επίδοση που βασίζεται στα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας, όπως η αύξηση των εξαγωγών, η ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας και των λιανικών πωλήσεων, η εκπληκτική επίδοση και η άνοδος του τουριστικού κλάδου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τόσο σε επίπεδο αυξήσεων όσο και στα έσοδα. Όλα αυτά μαζί, μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε στο τέλος μίας μεγάλης περιπέτειας, πολύ πιο αισιόδοξοι ότι το 2017 θα κατορθώσουμε να πετύχουμε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% και βεβαίως να πετύχουμε τους στόχους μας και γι’ αυτό αλλά και για τα επόμενα έτη.

Ωστόσο, πρέπει να πω ότι αυτό δεν αρκεί. Στόχος μας, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Από την πλευρά μας είμαστε απόλυτα έτοιμοι και αποφασισμένοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι βέβαιος, πως την ίδια προσέγγιση έχουν και οι υπόλοιποι θεσμοί, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και αβεβαιότητες, που στο παρελθόν δημιούργησαν εμπόδια στην επιτυχή ολοκλήρωση αξιολογήσεων. Και πιστεύουμε ακράδαντα – το συζητήσαμε και με τον Γάλλο Πρόεδρο – ότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας για την επιτυχία του προγράμματος, είναι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος, θα έλεγα, τον Αύγουστο του 2018.

Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημάνουμε ότι, η απόφαση του Eurogroup για τον αλγόριθμο που ‘‘κλειδώνει’’ τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τον περασμένο Ιούνιο, ήταν εξαιρετικά θετική, συνέτεινε σε αυτό και η γαλλική βοήθεια, η γαλλική πλευρά, με την πρότασή της για έναν μηχανισμό που συνδέει την βιωσιμότητα του χρέους και τα απαιτούμενα μέτρα απομείωσης του χρέους με την ανάπτυξη και τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας. Και υπ’ αυτήν την έννοια πιστεύω ότι, είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης στους επενδυτές που διαπιστώνουν ότι, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία επιστρέφει. Αυτό το είδαμε, βεβαίως και στην επιτυχή προσπάθεια της Ελλάδος να βγει στις αγορές χρήματος το προηγούμενο διάστημα, κάτι το οποίο μάς γεμίζει αυτοπεποίθηση, ότι πραγματικά μπορούμε με σχέδιο το επόμενο διάστημα και με σκληρή όμως δουλειά, να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και να έχουμε μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις μέρες που έρχονται για τον ελληνικό λαό, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και είναι σημαντικό όχι μόνον για την Ελλάδα. Είναι σημαντικό για την Ευρώπη. Η ελληνική κρίση, ήταν ευρωπαϊκή κρίση. Ως εκ τούτου, το τέλος της ελληνικής κρίσης, το οριστικό τέλος της ελληνικής κρίσης θα σημάνει και το πέρασμα της Ευρώπης σε μία νέα εποχή με λιγότερες αβεβαιότητες, περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον των λαών της Ευρώπης.

Συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Μακρόν, να συνεργαστούμε στενά και στον τομέα των επενδύσεων. Ένας κρίσιμος τομέας για την ενίσχυση της δυναμικής που έχει δείξει η ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα, έχει τομείς προτεραιότητας, στους οποίους οι γαλλικές εταιρείες έχουν μεγάλες δυνατότητες αλλά και ενδιαφέρον για επενδύσεις. Θα ήθελα να καλωσορίσω το γεγονός ότι, ήρθαν μαζί με τον Πρόεδρο Μακρόν μεγάλος αριθμός διευθυντικών στελεχών σημαντικών γαλλικών εταιρειών, 40 τον αριθμό, να χαιρετίσω τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με κονσόρτσιουμ στο οποίο συμμετέχει γαλλική εταιρεία και αποδεικνύει, ακριβώς, αυτό το γεγονός, όπως βεβαίως και την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ελληνικών και γαλλικών clusters στον τομέα της αεροδιαστημικής. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να εντείνουμε και να διευκολύνουμε αυτή τη συνεργασία στις νέες τεχνολογίες, στην στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, στον τουρισμό, στην αγορά ακινήτων, στον αγροτικό τομέα, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στην αμυντική βιομηχανία. Και εδώ να μην παραλείψω να ευχαριστήσω τη γαλλική κυβέρνηση για την πολύ ουσιαστική τεχνική βοήθεια που μας παρέχει στην προσπάθειά μας να μεταρρυθμίσουμε τη Δημόσια Διοίκηση.

Ασφαλώς, κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας δεν παραλείψαμε να κουβεντιάσουμε και τις περιφερειακές εξελίξεις. Και υπογραμμίσαμε την ανάγκη να αναβαθμιστεί ο παγκόσμιος και περιφερειακός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντοτε, βεβαίως, στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου. Συζητήσαμε για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, συζητήσαμε για την Τουρκία, υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η Ευρώπη να παραμείνει σταθερή και αποφασιστική ως προς τα μηνύματα που εκπέμπει προς την Τουρκία, αναμένοντας από τη γείτονά μας σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δυστυχώς δοκιμάζονται σοβαρά. Την ίδια στιγμή όμως τονίσαμε τη σημασία που έχει η διατήρηση των βασικών στοιχείων στις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία και η προσπάθεια διαμόρφωσης μίας θετικής ατζέντας. Από την πλευρά μου επισήμανα, ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την τουρκική πλευρά έχει ιδιαίτερη αξία και για τον τουρκικό λαό και για την Ευρώπη, αλλά και για την προώθηση αναγκαίων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη γείτονα χώρα. Βεβαίως, επισήμανα στον Πρόεδρο Μακρόν τη σταθερή προσήλωσή μας στην προσπάθεια για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Κουβεντιάσαμε για τα δυτικά Βαλκάνια και για την ενταξιακή τους προοπτική και την περιφερειακή ανάπτυξη και ασφάλεια και για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτό την επόμενη περίοδο.

Όπως είναι κατανοητό, μεγάλο μέρος της συζήτησής μας αναλώθηκε στις σκέψεις μας, στις ιδέες μας για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Όμως, δεν θα αναφερθώ περισσότερο σε αυτό, καθώς είναι το θέμα της παρουσίας μας στον λόφο της Πνύκας σε λίγη ώρα από τώρα. Συνεπώς, θα αφήσω τις σκέψεις μας και τις προτάσεις μας να ακουστούν εκεί και να μην μακρηγορήσω άλλο στην συνέντευξη Τύπου που οργανώνουμε τώρα.

Για άλλη μία φορά, λοιπόν, Εμμανουέλ, θέλω να σε ευχαριστήσω για την παρουσία σου σήμερα εδώ, για την ανοιχτόκαρδη στήριξη της Γαλλίας και της γαλλικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και να ευχηθώ, το επόμενο διάστημα, οι προσπάθειές μας να βρουν ανταπόκριση. Να καταφέρουμε να ξανακάνουμε την ευρωπαϊκή ιδέα ελκυστική στους ευρωπαίους πολίτες, ιδιαίτερα στις νέες γενιές, να επιστρέψει ξανά η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες, στις αξίες της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, στις αξίες εκείνες που έχει κληρονομήσει σε μεγάλο βαθμό τόσο από την ιστορία όσο και από τους αγώνες των λαών της, με τη συνεισφορά τόσο του γαλλικού όσο και του ελληνικού λαού σε αυτή την κοινή παράδοση και ιστορία της Ευρώπης που είναι εξαιρετικά σημαντική.

Σε ευχαριστώ θερμά.

Ακολουθεί άτυπη μετάφραση δηλώσεων και ερωταπαντήσεων του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ: Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ Αλέξη, κύριε Πρωθυπουργέ, για τα θερμά σου λόγια και για τις πολύ εποικοδομητικές και λεπτομερείς συζητήσεις που είχαμε και που είχαν και οι υπουργοί μας.

Καταρχάς ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα λόγια αλληλεγγύης προς τη Γαλλία που όντως έχει πληγεί, από χθες, από τον τυφώνα, με θύματα, με τραυματίες, με καταστροφική δράση στα νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου. Για όλους, λοιπόν, αυτούς που έχουν πληγεί και για τους Βρετανούς μας φίλους ,τους Ολλανδούς, τους Αμερικανούς στην Αϊτή και τον Άγιο Δομίνικο.
Κύριε Πρωθυπουργέ, συμφωνώ με όλα όσα είπατε αναφερόμενος στη συνάντησή μας. Οι δύο χώρες μας είναι συνδεδεμένες από την ιστορία, από δεσμούς , από σχέσεις μεταξύ των καλλιτεχνών , των διανοούμενων, των φιλοσόφων , σκηνοθετών , συγγραφέων που καθ όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας είχαν παράλληλες πορείες. Οι Γάλλοι έχουν μεγαλώσει με τις ταινίες του Κώστα Γαβρά, όσοι σπούδασαν φιλοσοφία με τα βιβλία του Κορνήλιου Καστοριάδη . Αναφερθήκατε σε κάποιες γαλλικές αναφορές που αφορούν την ιστορία της Ελλάδας. Μας ενώνει όμως και η γλώσσα. Ξέρω ότι στην Ελλάδα οι μαθητές διαλέγουν ως δεύτερη ξένη γλώσσα τα γαλλικά . Και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί , ελπίζω η γαλλική γλώσσα να ενδυναμωθεί στη χώρα σας. Γιατί πιστεύω πραγματικά ότι οι επαφές που έχουμε και οι αλληλεπιδράσεις είναι αυτό που δημιουργεί την Ευρώπη.

Βεβαίως η λεγόμενη ελληνική κρίση, η οποία διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια , είναι κάτι που σιγά-σιγά ξεπερνιέται. Συμφωνώ απολύτως με αυτό που είπατε. Για μένα, από την αρχή επρόκειτο για ευρωπαϊκή κρίση. Και θα ήθελα πραγματικά να χαιρετίσω όλες τις προσπάθειες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη δική σας δράση , κύριε Πρωθυπουργέ. Ιδιαίτερα για την ολοκλήρωση των δυο αξιολογήσεων στο πλαίσιο του ΕSM και για το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί και που υλοποιούνται.
Βλέπουμε, για πρώτη φορά, να διαφαίνονται θετικά στοιχεία. Είναι ακόμη αδύναμα, αλλά βλέπουμε ότι η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάκαμψη, στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις. Και θα ήθελα, ακριβώς γι΄ αυτό, για να στηρίξω την Ελλάδα που ανακάμπτει, να στηρίξω την εμπιστοσύνη. Και μέχρι το επόμενο καλοκαίρι να μπορέσει η Ελλάδα να στηρίξει τις προσπάθειές της και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Βεβαίως, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ένα πρώτο θετικό δείγμα. Αλλά πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις , αυτή είναι η δική σας δέσμευση. Το ΔΝΤ θα πρέπει, καλή τη πίστει, να μην προβάλει νέους όρους και προϋποθέσεις για να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Και τέλος το Eurogroup θα πρέπει να συνοδεύσει την ολοκλήρωση και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής και βοήθειας και να αναλάβει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ελπίζω ότι οι συζητήσεις αυτές θα ξεκινήσουν από το 2018 και ότι θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Την ίδια ώρα θα πρέπει να στηρίξουμε επενδύσεις και την πραγματική επάνοδο της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Ελπίζω η Γαλλία να μπορέσει να σας στηρίξει και να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Μιλήσατε για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους. Αύριο θα ενισχύσουμε και την ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με τη συνεργασία της γαλλικής Αναπτυξιακής Δημόσιας Τράπεζας . Και βεβαίως ήρθα εδώ συνοδευόμενος και από μια πολυάριθμη αντιπροσωπεία εκπροσώπων των γαλλικών επιχειρήσεων , μεγάλων και μικρομεσαίων, από τους τομείς του τουρισμού, τον διατροφικό , της ενέργειας και των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας. Θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει στην ανάπτυξη, να στηρίξει τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις και βεβαίως να επανέλθει η απασχόληση σε μεγαλύτερα ποσοστά.

Επιθυμούμε, όπως δείξαμε αλληλεγγύη, να στηρίξουμε σήμερα την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα. Αυτή είναι η συνοχή της γαλλικής πολιτικής. Και εδώ και πολλά χρόνια, νομίζω ότι αυτό χαρακτηρίζει τη διμερείς μας σχέσεις.

Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι μιλήσαμε και για την Ευρώπη. Ανάφερα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα, στο οποίο και το Παρίσι και η Αθήνα συγκλίνουν. Τις επόμενες εβδομάδες θα σημειώσουμε πολύ σημαντικά βήματα όσον αφορά τη νέα ατζέντα για την Ευρώπη. Μιλήσαμε για τη μεταρρύθμιση, την οδηγία για τους αποσπασμένους εργαζόμενους, επιθυμούμε με τον Πρωθυπουργό να έχουμε κοινή στάση. Οι συνεργάτες μας ήδη εργάζονται για την επεξεργασία της οδηγίας αυτής και ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει αναθεώρηση του κειμένου της οδηγίας και να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Γι΄ αυτό τον λόγο έκανα ένα ταξίδι στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη πριν από δυο εβδομάδες.

Επίσης, στη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέλουμε να προχωρήσουμε με τις οκτώ χώρες που έχουν ήδη έχουν εκφραστεί θετικά και με όποιον άλλον το επιθυμεί, τη δομημένη, τη διαρθρωμένη μόνιμη συνεργασία, με σκοπό να ενσωματωθούν και άλλες χώρες.

Θέλω, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, να συνεχίσω τον διάλογο με την Ελλάδα, γιατί θεωρώ ότι η Ευρώπη που προστατεύει, θα πρέπει να προστατεύσει και την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Ελπίζω η Ευρώπη να παραμείνει ανοικτή στις ξένες επενδύσεις προστατεύοντας, όμως, παντού στην Ευρώπη, τις ευρωπαϊκές στρατηγικές επενδύσεις. Η Ευρώπη προστατεύει επίσης και σε σχέση με τη μεταναστευτική κρίση, με τις μεταναστευτικές ροές τις οποίες γνωρίζετε καλά στην Ευρώπη. Δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ασύλου. Πιστεύω όμως ότι με τις συζητήσεις που συνεχίζονται για τα επτά διαφορετικά κείμενα που αφορούν τη μετανάστευση, το άσυλο και την προσφυγική κρίση , να μπορέσουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα τους επόμενους μήνες.
Είμαι όμως εδώ γιατί θέλω να μιλήσω και για το μέλλον . Η Ευρώπη, επειδή δείξαμε αποφασιστικότητα και επειδή έχουμε επιταχύνει τους ρυθμούς, η Ευρώπη βγαίνει σιγά- σιγά από την κρίση, μια κρίση όπου βρισκόταν τα τελευταία χρόνια.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα πρέπει η Ευρώπη να γυρίσει σελίδα και τις επόμενες εβδομάδες και του επόμενους μήνες θα πρέπει να κάνουμε καθοριστικά βήματα προς το μέλλον. Είναι για μένα σημαντική και κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και έχω αναλάβει δεσμεύσεις ενώπιον του γαλλικού λαού.
Σε λίγη ώρα θα πάρουμε τον λόγο στον λόφο της Πνύκας και πιστεύω ότι το θέμα της Ευρώπης θα είναι στο επίκεντρο αυτών που έχουμε να πούμε. Ελπίζω και πιστεύω ότι το 2018 θα είναι ένα έτος σημαντικής προόδου, ένα φιλόδοξο έτος για την Ευρώπη. Τουλάχιστον αυτή θα είναι η στάση της Γαλλίας κύριε Πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή σας , σας ευχαριστώ πολύ για τις συζητήσεις που είχαμε . Θέλω να επαναλάβω ότι η Γαλλία θα μείνει στο πλευρό σας και στις δύσκολες και στις ευχάριστες στιγμές, γιατί πραγματικά έχουμε κοινές φιλοδοξίες στο ύψος της ιστορίας μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΤΡΟΤΕΝ :
Η ερώτηση απευθύνεται κυρίως στον Πρόεδρο Μακρόν, παρ’ όλο που είμαστε στην Ελλάδα. Σε σχέση με το θέμα του τυφώνα. Είπατε χθες ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα ήταν σκληρός και δύσκολος, παρ’ όλα αυτά επιμείνατε να πραγματοποιήσετε την επίσημη επίσκεψη εδώ. Και ρωτώ γιατί; Και δεύτερον, ξεκινήσατε και μιλήσατε για χρονοδιάγραμμα. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερες λεπτομέρειες; Είπατε ότι θα καταφέρετε να κάνετε το παν να υπάρξει ανάπτυξη, θα είστε στο πλάι των Ελλήνων. Έχετε 40μελή αντιπροσωπεία. Θα υπογραφούν συμφωνίες; Και ποιες ακριβώς; Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες;

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ: Πράγματι και ο Πρωθυπουργός το είπε όταν πήρε τον λόγο. Χθες το βράδυ είχαμε μία σύσκεψη για τη διαχείριση κρίσεων και πήρα τον λόγο και είπα ότι μπροστά μας θα έχουμε πολύ δύσκολες στιγμές, γιατί μετρούμε ανθρώπινες απώλειες, μετρούμε θύματα. Πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στις Γαλλικές Αντίλλες έχει μείνει άστεγο και δεν ήταν καθόλου σαφής η εικόνα από πλευράς αριθμού των θυμάτων και των αναγκών τους και των υλικών καταστροφών που έχουν σημειωθεί. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή από εδώ, από την Ελλάδα, να μιλήσω για τον επίσημο απολογισμό, γιατί συνεχίζεται η διαχείριση κρίσεων με τους ιθύνοντες, με τους οποίους βρίσκομαι σε άμεση επικοινωνία. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναλυθεί η κατάσταση επί τόπου, στα νησιά αυτά. Έχουν σημειωθεί πολύ μεγάλες υλικές καταστροφές και σίγουρα είναι δύσκολο να γίνουν οι απαραίτητες αποστολές παρακολούθησης. Ο Γάλλος Πρωθυπουργός παρακολουθεί στενότατα. Είμαστε σε άμεση επικοινωνία και θα έχουμε νέα. Είχαμε ήδη οργανωθεί εδώ και πολλές ημέρες, για να μπορέσουν οι περιοχές αυτές να αντισταθούν όσο περισσότερο γίνεται στην καταστροφή.

Θέλω να χαιρετίσω όλες τις υπηρεσίες, όλους τους ανθρώπους που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους και βοήθησαν για να μειωθεί ο πολύ δυσάρεστος και αρνητικός αντίκτυπος. Θέλω να ευχαριστήσω, δηλαδή, τις δημόσιες υπηρεσίες. Ήδη δίνονται οι πρώτες βοήθειες. Έχει ανοίξει μία γέφυρα για την παροχή βοήθειας από και προς τη Γουαδελούπη. Μιλούμε για πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, για πόσιμο νερό, για τα πρώτα μέτρα ανοικοδόμησης. Ήδη όλα αυτά έχουν ξεκινήσει ως μηχανισμοί να λειτουργούν, να εφαρμόζονται.

Δεν θέλω, λοιπόν, εδώ, από την Αθήνα να κάνω επίσημο απολογισμό. Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της νύχτας, πήρα την απόφαση να μην ακυρώσω το ταξίδι μου στην Ελλάδα, γιατί ήδη είχε ολοκληρωθεί η σύσκεψη στην οποία είχαμε παραστεί όλοι, για τη διαχείριση των κρίσεων. Ο Γάλλος Πρωθυπουργός έχει αναλάβει έναν πάρα πολύ ενεργητικό ρόλο και γιατί, ούτως ή άλλως, στις 24 ώρες που θα περνούσα στην Ελλάδα, δεν θα ήταν εφικτό να πάω στα νησιά που χτυπήθηκαν από την καταστροφή. Οι κλιματικές συνθήκες δεν επιτρέπουν πτήση από την Ευρώπη του προεδρικού αεροπλάνου, για να μεταβώ επί τόπου, να είμαι δίπλα στα θύματα αυτό το 24ωρο. Επομένως, αποφάσισα να συνεχίσω με το πρόγραμμά μου, όντας σε άμεση επικοινωνία. Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να σας πω πότε ακριβώς θα πάω στις Γαλλικές Αντίλλες, γιατί δεν το επιτρέπει και ο καιρός και γιατί υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες. Σε κάθε περίπτωση η γαλλική κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών και άλλους αρμόδιους υπουργούς, έχουν αναλάβει την ευθύνη, έχουν κινητοποιηθεί άμεσα, έχουν πυροδοτηθεί όλοι οι μηχανισμοί για τη βοήθεια των θυμάτων και των οικογενειών τους, για να υπάρξει επάνοδος στη φυσιολογική κατάσταση το συντομότερο δυνατό.

Προσωπικώς, θα επισκεφτώ τις Γαλλικές Αντίλλες, για να σταθώ στο πλευρό των συμπολιτών μας, μόλις το επιτρέψει ο καιρός.

Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας, τη βαθιά μας θλίψη για τα θύματα, την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες και στους οικείους, την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους που έχουν χάσει το σπίτι τους. Θα ήθελα όλοι να πάρουμε αυτό τον χρόνο για να αναλογιστούμε την κλιματική αλλαγή και το πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει.

Έρχομαι τώρα στο θέμα της επίσημης επίσκεψής μου στην Ελλάδα που πραγματικά έπρεπε να γίνει, με δεδομένα όλα αυτά τα οποία τόνισα στην παρέμβασή μου. Η Γαλλία έδωσε πολύ μεγάλη μάχη στο πλάι της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει βιώσει πολύ σκληρή λιτότητα τα τελευταία χρόνια και ένα μέρος της ευρωπαϊκής παρτίδας -αν θέλετε- παίζεται εδώ. Και το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται εν μέρει και εδώ. Και θέλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετεί, να την πλαισιώσουμε στην επιστροφή της στην ανάπτυξη και να ενισχύσουμε τις επενδύσεις επί τόπου.

Θα υπογραφούν διάφορες συμφωνίες-πλαίσια γύρω από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Θα υπογραφούν συμφωνίες-πλαίσια για τα επενδυτικά σχέδια, για τον λιμένα της Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων, για πρόοδο και ανάπτυξη σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και ενέργειας. Και αύριο οι συναντήσεις μεταξύ ιθυνόντων γαλλικών και ελληνικών επιχειρήσεων θα δώσουν περισσότερη σάρκα και οστά, αν θέλετε, σε αυτό το σκεπτικό. Σε κάθε περίπτωση, πολλές γαλλικές επιχειρήσεις ήρθαν στην Ελλάδα και δεν την εγκατέλειψαν. Η Γαλλία δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα στον καιρό της κρίσης. Έχουμε γαλλική οικονομική παρουσία στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε περίπου 12.700 υπαλλήλους και έχουμε δημιουργήσει περίπου εκατό θυγατρικές.

ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ:
Η ερώτηση απευθύνεται και στους δύο: Είτε το ΔΝΤ δείξει καλή πίστη κύριε πρόεδρε, όπως είπατε νωρίτερα, είτε δεν την δείξει, τόσο η Αθήνα όσο και το Παρίσι, πως οραματίζεται τον ρόλο του ΔΝΤ στην νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:
Είναι μία ενδιαφέρουσα ερώτηση. Εγώ θέλω να υπενθυμίσω ότι το ΔΝΤ συμμετέχει στα ελληνικά προγράμματα εδώ και επτά χρόνια, στο πρώτο, στο δεύτερο, στο τρίτο. Συμμετέχει με την μορφή του λεγόμενου stand by arrangement και αναμένουμε να δούμε τις τελικές αποφάσεις που θα πάρουν για το αν θα συμμετέχουν χρηματοδοτικά ή όχι. Στο θέμα του χρέους βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά. Βεβαίως, υπάρχουν οι γνωστές διαφωνίες, όχι μόνο ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στις εκτιμήσεις του ταμείου, αλλά και ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στις εκτιμήσεις τους και σε αυτές του Ταμείου.

Εγώ θα ήθελα να πω ότι η συμβολή του Ταμείου γενικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα, θα πρέπει να αποτιμηθεί, με βάση την ελληνική εμπειρία. Και βεβαίως με βάση αυτήν την αποτίμηση να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα καθώς το αντίκτυπο αυτής της συμμετοχής δεν ήταν πάντοτε θετικό. Από εκεί και πέρα μιλώντας συνολικά για την Ευρώπη, για το μέλλον της Ευρώπης, εγώ θέλω να κάνω μία παρατήρηση. Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο στην διεθνή, στην παγκόσμια σφαίρα, ιδίως στις μέρες μας, σε μια εποχή διευρυνόμενων ανταγωνισμών και αντιθέσεων. Σε μία περίοδο παγκοσμιοποίησης αλλά και αποσταθεροποίησης.

Η Ευρώπη η έχει να παίξει ένα κρίσιμο ρόλο, σταθεροποιητικό, ως εγγυητής της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν λοιπόν καλείται να προσπαθήσει να επιλύσει παγκόσμιο προβλήματα, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να έχει την ικανότητα, πρωτίστως, να μπορεί να επιλύει τα δικά της προβλήματα, με τις δικές της δυνάμεις. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ πως πρέπει να φτιάξει και τους κατάλληλους θεσμούς, σε όλα τα επίπεδα. Έχει αυτή την ικανότητα για να μπορεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που την αφορούν με τους δικούς της θεσμούς, τα δικά της χρηματοδοτικά εργαλεία, τις δικές της δυνάμεις.

Αυτό λοιπόν είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει ούτως η άλλως στην συζήτηση που ανοίγεται για το μέλλον της Ευρώπης. Πιστεύω ότι τώρα είναι το momentum, η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουμε αυτό τον διάλογο και να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις. Δηλαδή να κινηθούμε προς την κατεύθυνση εκείνη, που θα δίνει την δυνατότητα στην Ευρώπη να έχει την δύναμη και το θεσμικό πλαίσιο να επιλύει μόνη της τα προβλήματα της, χωρίς κατ’ ανάγκη να προστρέχει στην βοήθεια τρίτων, παρότι αυτή η βοήθεια μπορεί πολλές φορές να είναι χρήσιμη, αλλά νομίζω ότι είναι πιο χρήσιμο να καταστεί η ίδια η Ευρώπη αυτοδύναμη να λύνει τα προβλήματα της.

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ: Εγώ θα δώσω μία απάντηση που είναι και απάντηση επί της αρχής, αλλά και μία απάντηση που αφορά την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει, όπως έγινε τότε. Εγώ δεν ήμουν υπεύθυνος για τις αποφάσεις αυτές, αλλά πιστεύω ότι η αξιοπιστία και η εθνική κυριαρχία της Ευρώπης είναι κάτι που πάσχει. Και αυτό βασίζεται κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών -και ενδεχομένως εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς- έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των εθνικών αρχών. Το ΔΝΤ όμως είναι ένας πολύ σημαντικός Οργανισμός.. Η Γαλλία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Εγώ υποστηρίζω τον ρόλο και τις αρμοδιότητες που έχει, όμως δεν είναι ρόλος του ΔΝΤ να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα. Το είπα και το επαναλαμβάνω.

Ελπίζω λοιπόν από τον Ιανουάριο του 2018 να ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Θα βρεθεί τρόπος να ενδυναμωθούν και να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά και να συνεχίσει να επικρατεί η αλληλεγγύη, κάτι που θα οδηγήσει μοιραία στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πιστεύω ότι η θέση του ΔΝΤ σε αυτή την διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει καλή τη πίστη και χωρίς νέους όρους και προϋποθέσεις. Αν υπάρξουν διαφωνίες, βεβαίως θα πρέπει να δούμε πως θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Είμαι όμως αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις με το ΔΝΤ και θα βρούμε έναν αξιόπιστο και ισχυρό τρόπο να βγούμε από αυτήν την κρίση. Δεν πρέπει να κουράζουμε τους υπουργούς μας και τους συνεργάτες μας, σε ατέρμονες συζητήσεις που κρατούν όλη τη νύχτα, για να βρούμε ποιο είναι το ακριβές ποσοστό της ανάπτυξης για την Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμα και για τη Γαλλία, αν με ρωτήσετε σήμερα, ποια θα είναι η μελλοντική ανάπτυξη, μου είναι αδύνατο να σας το απαντήσω. Ας μην χάνουμε λοιπόν τις ώρες μας και την ενέργεια μας για τέτοια πράγματα. Ας επανέλθουμε σε αυτά που υπάρχουν, που λειτουργούν. Έχουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ο οποίος έχει δημιουργηθεί για να λειτουργήσει και για να είναι αποτελεσματικός και ας λειτουργήσουμε ευρωπαϊκά, χωρίς να πρέπει να προστρέξουμε σε άλλους εξωτερικούς διεθνείς Οργανισμούς.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!