Οι διασώστες «Τυφλοπόντικες» επέστρεψαν στο Μεξικό


Υπάρχει μια ηρωική ομάδα διασωστών, οι Topos (Τυφλοπόντικες), η οποία δημιουργήθηκε από εθελοντές το 1985, στον μεγάλο σεισμό του Μεξικού. Οι άνθρωποι αυτοί, όταν είδαν ότι οι κρατικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν παντού, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και συχνά, θέτοντας ακόμη και τη ζωή τους σε κίνδυνο έσωσαν δεκάδες συμπολίτες τους.
Τότε εργάστηκαν κυρίως στη συνοικία Τλατελόλκο, όπου η βοήθεια από την κυβέρνηση ήταν πλημμελής.
Έκτοτε, συμμετείχαν σε πολλές εκστρατείες διάσωσης, είτε έπειτα από φυσικές καταστροφές, είτε έπειτα από τρομοκρατικά χτυπήματα. Ήταν μεταξύ των ανδρών που εργάστηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.
Έχουν ταξιδέψει όπου ήταν απαραίτητο: στην Αϊτή, στο Νεπάλ, στις Φιλιππίνες και αλλού. Οι «Τυφλοπόντικες», που ξεκίνησαν ως ομάδα διάσωσης που παρείχε ad-hoc βοήθεια σε λιγότερο επικίνδυνες καταστάσεις, σήμερα υπάγονται στα Ηνωμένα Έθνη και συμμετέχουν σε διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα αντιμετώπισης καταστροφών.
Τώρα, μετά τα 7,1 Ρίχτερ της Τρίτης επέστρεψαν στην πατρίδα τους και αναζητούν ίχνη ζωής στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο σεισμός. Διακρίνονται παντού, καθώς φορούν τα διακριτικά κίτρινα κράνη τους.
Ο γιατρός Όσκαρ Γκεβάρα, από την πολιτεία Κερετέρο στο κεντρικό Μεξικό, εντάχθηκε στους Topos στην επιχείρηση διάσωσης που είχαν αναλάβει το 2010 στο Τλατελόλκο, δήλωσε ότι η ομάδα του είχε εντοπίσει ζωντανούς τρεις ανθρώπους μαζί με τα πτώματα όσων είχαν σκοτωθεί από την κατάρρευση ενός κτιρίου.
«Τα έντονα συναισθήματα που βιώνει κάποιος όταν βρίσκει κάποιον άλλον ζωντανό είναι το κίνητρο για το επικίνδυνο έργο που αναλαμβάνει», εξηγεί.
«Προφανώς νιώθω περήφανος που βοηθάω εδώ. Αλλά είμαστε εκπαιδευμένοι για την ίδια αντίδραση τόσο στο Μεξικό όσο και σε άλλες χώρες».
Οι Topos εργάστηκαν στις επιχειρήσεις διάσωσης μετά τις μεγάλες καταστροφές του κυκλώνα Ίρμα στο Κλίαργουότερ της Φλόριντα και στο Κι Γουέστ.
Σύμφωνα με τον Έκτορ Μέντες, μέλος της ομάδας που μόλις επέστρεψε από τις ΗΠΑ, ο ίδιος και άλλοι Τυφλοπόντικες έπεισαν τους μοτοσικλετιστές αστυνομικούς να τους μεταφέρουν εσπευσμένα στα χαλάσματα του σχολείου Enrique Rebsamen, στα νότια της Πόλης του Μεξικού, όπου ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση του κτιρίου ανέρχεται ήδη σε 25, πολλοί εκ των οποίων παιδιά.
Η δουλειά τους σε συνεργασία με εθελοντές πολίτες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων έχει προκαλέσει εθνική και παγκόσμια συγκίνηση.
«Νιώθω περήφανος γιατί η κυβέρνησή μου με σέβεται», λέει ο Μέντες.
Στην Πόλη του Μεξικού, οι κάτοικοι φαίνεται ότι διδάχτηκαν από τον σεισμό του 1985. Εκτός του ότι τα νεότερα κτίρια, που κατασκευάστηκαν με αυστηρότερους κανόνες άντεξαν καλύτερα, και οι κάτοικοί της υιοθέτησαν μια αστική κουλτούρα αυτοβοήθειας αλλά και αλληλεγγύης.
Οι γείτονες προμήθευαν με τρόφιμα και νερό τους διασώστες, ενώ αυτοσχέδιες τράπεζες τροφίμων δημιουργήθηκαν στις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές.
Ο Μιγκέλ Άνχελ Γκόμες της Διεθνούς Ταξιαρχίας των Topos δήλωσε ότι ο προφανώς αρκετά μικρός αριθμός θυμάτων από τον πρόσφατο σεισμό αποτελεί ένδειξη της προόδου που έχει επιτύχει η Πόλη του Μεξικού από το 1985, με τη θέσπιση αυστηρότερου οικοδομικού κανονισμού που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση λιγότερων κτιρίων.
«Το 1985 οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες γιατί υπήρχαν πολλά παλαιά κτίρια. Τα νέα κτίρια είναι βασισμένα σε νέα τεχνολογία», εξηγεί ο Γκόμεζ.
• Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!