Πετρελαιοκηλίδα: Καμπανάκι κινδύνου για το μαζούτ. Απαγόρευση κολύμβησης και ποινικές διώξεις

Απαγόρευση της κολύμβησης με  επείγουσα τροποποίηση υπουργική απόφαση του έτους 2017 εξέδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα.

Πάντος κάποιοι λουόμενοι αγνοούν την απαγόρευση και συνεχίζουν να βουτούν στα νερά των παραλιών παρόλο που έχουν εντοπιστεί σημάδια πίσσας

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας Δημήτρης Κουρέτας, προειδοποίησε ότι δεν κινδυνεύουν από τη ρύπανση μόνο όσοι κολυμπήσουν, αλλά ακόμη και όσοι περπατήσουν στις συγκεκριμένες ακτές.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι έγκυες γυναίκες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες δεν θα πρέπει να πλησιάσουν καν στα σημεία όπου παρατηρείται ρύπανση, καθώς η εξάτμιση των ρύπων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

«Ένας άνθρωπος με δερματίτιδα, αναπνευστικό πρόβλημα ή κάποια άλλη ευαισθησία, αν μείνει για ώρα εκεί και υπάρχει εξάτμιση της ρύπανσης, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα», τόνισε ο Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα ο καθηγητής, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Τοξικολογίας, επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή στις εγκύους. «Πρέπει να προσέξουν. Υπάρχει σοβαρό θέμα διαρροής ρύπων από εξάτμιση. Δεν πρέπει να εκτίθενται. Η βιβλιογραφία των τελευταίων ετών δείχνει ότι οι έγκυες πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση. Μπορεί να εκτεθούν σε αυτούς τους ρύπους και να έχει επίδραση στην υγεία τους, αν για παράδειγμα καθίσουν δίπλα σε βράχια στα οποία υπάρχει ρύπανση», τόνισε.

«Αν άκουγε κάποιος πολίτης τον υπουργό, πήγαινε για μπάνιο σε μία καθαρή θάλασσα εκείνη τη στιγμή, αλλά εξαιτίας των ρευμάτων τον περικύκλωνε μεγάλη κηλίδα, θα έπρεπε να πάρει τον κ. Κουρουμπλή να δει τι θα κάνει;», διερωτήθηκε ο καθηγητής τοξικολογίας.

Ακόμη, ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι θα έπρεπε να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχουν γίνει έως τώρα, όπως και αναλυτικές οδηγίες προς τους πολίτες για να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε την κολύμβηση από την ακτή κοντά στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων μέχρι και την παραλία της Φρεαττύδας, στα «Βοτσαλάκια» καθώς και σε όλες τις ακτές των Δήμων Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Ελληνικού- Αργυρούπολης και Γλυφάδας. Στη Σαλαμίνα η κολύμβηση απαγορεύεται από τον όρμο Λιμνιώνα, μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Απαγόρευση κολύμβησης

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην τροποποιημένη υπουργική απόφαση, «απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.

2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια».

3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.

4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας».

Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη σήμανσης των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε, αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.

Ακόμη, το υπουργείο Υγείας ζητά από τις λιμενικές Αρχές την επιτήρηση αυτών των σημείων, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται.

Ήδη, η τροποποιημένη υπουργική απόφαση έχει αποσταλεί ως επείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Κομμάτια πίσσας σε Καβούρι, Σαρωνίδα, Μαύρο Λιθάρι

Από χθες έχουν εμφανιστεί κομμάτια πίσσας στη Σαρωνίδα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πετρος Φιλίππου δήλωσε στον realfm ότι από το απόγευμα άρχισαν μικρά κομμάτια πίσσας να επιπλέουν στις ακτές των περιοχών Καβούρι, Σαρωνίδα, Μαύρο Λιθάρι και Παλαιά Φώκεα.

Ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για πετρελαιοκηλίδα, αλλά για κομμάτια πίσσας που επιπλέουν, τα οποία ο δήμος προσπαθεί να μαζέψει για να καθαρίσει η παραλία.

Ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξαν κρούσματα εμφάνισης ρύπανσης και παρότρυνε τους κατοίκους να πάνε για μπάνιο στις ακτές.

Κόντρα on air Άδωνι - Κουρουμπλή. Να παραιτηθείτε - Ζητώ συγνώμη

Εικόνες από το βυθισμένο ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ. Μαζούτ στις παραλίες και απαγόρευση κολύμβησης

Ποινικές διώξεις για το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Σε βαθμό κακουργήματος για βαρύτατες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (νόμος 1650 του 1986) διώκονται ποινικά οι υπεύθυνοι της βύθισης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πειραιά. Η δίωξη ασκήθηκε μετά την υποβολή του προανακριτικού υλικού, που συγκέντρωσε στο πλαίσιο ερευνών το Λιμεναρχείο Κερατσινίου για τις συνθήκες της βύθισης του δεξαμενόπλοιου και την τεράστια πετρελαιοκηλίδα.

Η δίωξη στρέφεται κατά των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου –καπετάνιος, ιδιοκτήτης κ.λπ.–, όπως προβλέπεται από τον νόμο, προς το παρόν, καθώς η υπόθεση της πρωτοφανούς ρύπανσης του Σαρωνικού πέρασε στα χέρια ανακριτή, που θα ερευνήσει για την ύπαρξη ευθυνών και σε όσους είχαν την υποχρέωση να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Η άσκηση της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος δρομολογεί ήδη διαδικασίες απολογιών των εμπλεκομένων τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται η έρευνα να επεκταθεί και προς άλλες κατευθύνσεις. Την ίδια ώρα μηνύσεις για θαλάσσια ρύπανση κατέθεσαν, ζητώντας την ποινική δίωξη των υπευθύνων, οι δήμαρχοι Γλυφάδας και Αλίμου Γ. Παπανικολάου και Α. Κονδύλης.

 


Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!