Θάνατος Παύλου Φύσσα: Το βράδι που ο χρόνος παγωσε

Ηταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, 18 Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι όταν ο 34χρονος Παύλος Φύσσας ξεψυχά στην αγκαλιά της συντρόφου του από το μαχαίρι που του κάρφωσε στο στήθος ο χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς. Η δολοφονία του νεαρού μουσικού προκάλεσε πλήγμα στην «καρδιά» της Δημοκρατίας και ξεσκέπασε το πρόσωπο του φασισμού. Κόσμος βγήκε στους δρόμους φωνάζοντας «σιγά μη φοβηθώ» ενώ την ίδια ώρα άρχισε να ξετυλίγεται και το κουβάρι για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Τέσσερα χρόνια μετά και με τη δίκη της ακροδεξιάς οργάνωσης να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί, οι μνήμες από εκείνη τη μοιραία νύχτα παραμένουν ζωντανές. «Για όσους με πρόδωσαν με πίσω μαχαιριές θέλω να ξέρουν ότι σιγά μην κλάψω…» τραγουδούσαν τότε και ακόμη τραγουδούν συγγενείς, φίλοι και όλοι όσοι τάσσονται ενάντια σε καθετί φασιστικό. Ο νεαρός Παύλος Φύσσας, ο γνωστός ράπερ Killah P, στα χρόνια της ζωής του στεκόταν όρθιος και τραγουδούσε κατά του ναζισμού. Τη νύχτα εκείνη στην οδό Τσαλδάρη, στο Κερατσίνι έπεσε θύμα της ενέδρας που του έστησαν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Ο χρόνος πάγωσε όταν ένα αυτοκίνητο κατέβηκε την Παναγή Τσαλδάρη ανάποδα στο ρεύμα. Τότε, βγήκε από μέσα ο 45χρονος Ρουπακιάς, πλησίασε τον Φύσσα και του κάρφωσε ένα μαχαίρι στην καρδιά. Αιμόφυρτος ο 34χρονος μουσικός και όσο είχε τις αισθήσεις του υπέδειξε στους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο της επίθεσης τον Γιώργο Ρουπακιά ως τον δράστη ο οποίος και συλλαμβάνεται. Ο Παύλος Φύσσας μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του.

Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του, διοργανώνονται σε Αθήνα και άλλες πόλεις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις. Σήμερα στις έξι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστική πορεία στο Σύνταγμα προς την αμερικανική πρεσβεία και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αντιφασιστική πορεία μνήμης στο Κερατσίνι την προσεχή Δευτέρα (ώρα 17:00 συγκέντρωση στο μνημείο Πορεία Μνήμης για τον Παύλο Φύσσα) η οποία θα καταλήξει στον χώρο της εκδήλωσης με τίτλο «Πώς ανέχεσαι ΝΑΖεΙς μαζί τους?. 4 Χρόνια χωρίς τον Παύλο».

Η εκδήλωση – συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην έκταση Καστράκι Δραπετσώνας στις 20:00.

«Με αυτή την εκδήλωση θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η δίκη δεν αφορά μόνο εμάς ή τα υπόλοιπα θύματα. Σκοπός μας είναι όσο η δίκη μπαίνει στην τελική ευθεία να αποτελέσει κομβικό σημείο συσπείρωσης για δράση σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, με έμπρακτη στήριξη και μαζική παρουσία του κόσμου στις συνεδριάσεις, ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι η συνολική καταδίκη των φασιστών θεωρείται μονόδρομος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια Φύσσα.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος σημειώνει ανάμεσα στα άλλα: «…Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, οι γειτονιές του Παύλου, πόλεις προσφυγικές και με μεγάλη ιστορία αντιφασιστικών αγώνων και εργατικών διεκδικήσεων, οφείλουν και θα δώσουν πρώτες το σύνθημα ενάντια στην ατιμωρησία, τον νεοναζισμό και τον ρατσισμό».

eleftherostypos


Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!