Το Grand Finale του Cassini

Στις 15 Σεπτεμβρίου το διαστημόπλοιο Cassini-Huygens ολοκληρώνει με θεαματικό και συνάμα δραματικό τρόπο την αποστολή του με την πτώση του στον Κρόνο.

Από τον Ιούλιο του 2004 που μπήκε σε τροχιά γύρω από τον αέριο γίγαντα, το Cassini μελετά λεπτομερώς τον Κρόνο, τους δακτυλίους και τους δορυφόρους του, έχοντας εκτελέσει σχεδόν 300 περιστροφές γύρω από τον πλανήτη, γεγονός που το καθιστά τη μακροβιότερη αποστολή σε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος εκτός της Γης. Οι ερευνητικές του ομάδες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κατάφεραν να ανακαλύψουν εντυπωσιακά μυστικά του Κρόνιου συστήματος όπως είναι οι πίδακες υδρατμών στο νότιο πόλο του Εγκέλαδου, οι λίμνες και η βροχή μεθανίου στον Τιτάνα και η τεράστιας έκτασης πολυετείς καταιγίδες στην ατμόσφαιρα του Κρόνου.

Η χώρα μας έχει ενεργό ρόλο και στις δύο αποστολές μέσω του Ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος είναι επικεφαλής στο όργανο Low Energy Charged Particles (LECP) των διαστημόπλοιων Voyager, και του πειράματος Magnetospheric Imaging Instrument (MIMI) του Cassini. Ο καθηγητής Κριμιζής και η ομάδα του στο Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, συμμετέχουν για περισσότερα από 12 χρόνια στην ανάλυση δεδομένων του Cassini και των Voyager, με έντονη ερευνητική παρουσία και πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων, εστιάζοντας στη μελέτη της μαγνητόσφαιρας του Κρόνου και της Ηλιόσφαιρας.

Η NASA και το Smithsonian National Air and Space Museum γιόρτασαν στις 5 Σεπτεμβρίου τα 40 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας της πιο μακροχρόνιας και πιο απομακρυσμένης διαστημικής αποστολής που έχει πραγματοποιήσει ως σήμερα η ανθρωπότητα (των Voyager 1 και 2),με μια μεγάλη ανοικτή εκδήλωση στο Smithsonian Museum της Ουάσιγκτον, καθώς και με την κυκλοφορία του ειδικού ντοκιμαντέρ με τίτλο “The Farthest” για την εκπληκτική αυτή αποστολή που συνεχίζει το ταξίδι της ( http://www.imdb.com/title/tt6223974/?ref_=nm_knf_t1 )

Πληροφορίες: https://saturn.jpl.nasa.gov/

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!