Guardian: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές Τραμπ για την αντιμετώπιση του Κιμ

Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις από πλευράς Βόρειας Κορέας και η έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της χώρας βάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ στη... δυσάρεστη θέση να πρέπει να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κορεατικής κρίσης και των απειλών του Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Χτες, οι ΗΠΑ κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν τις πιο αυστηρές κυρώσεις που είναι δυνατό ενώ διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους ότι υπάρχουν «αρκετές στρατιωτικές λύσεις» στο τραπέζι. 

Σε ανάλυσή της, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει περιθώρια ελιγμών και ισχυρίζονται ότι πλέον υπάρχουν τρία σενάρια, ανάμεσα στα οποία θα μπορούσε να επιλέξει. Και αυτό γιατί η Κίνα – που διατηρεί στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα- κάνει «αγώνα» για να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. 


Φωτογραφία: (AP Photo/Susan Walsh)

Η Κίνα έχει πολλάκις ζητήσει από τη Βόρεια Κορέα να «παγώσει» το πυρηνικό της πρόγραμμα αλλά ζητά ως αντάλλαγμα από τη Νότια Κορέα να σταματήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ. Η αμερικανική πλευρά έχει απορρίψει ανοιχτά αυτό το ενδεχόμενο. 

Οι τρεις επιλογές 

Πόλεμος 

Στις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις προειδοποίησε την Νότια Κορέα ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον των ΗΠΑ ή κάποιου συμμάχου της χώρας θα έχει «τεράστια στρατιωτική απάντηση». 

Με τη σειρά της, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, είπε χτες ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν «παρακαλάει για πόλεμο». 

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θέλει συζητήσεις. Θέλει να αναπτύξει την οικονομία της χώρας του και να δημιουργήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Όχι πρώτα το ένα και μετά το άλλο αλλά και τα δύο μαζί» δήλωσε ο Park Byung-kwang, διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας και Στρατηγικής στη Σεούλ, ένα think-tank που σχετίζεται με την υπηρεσία πληροφοριών της Νοτίου Κορέας. 

«Η κρίση στη χερσόνησο της Κορέας χειροτερεύει, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα σενάρια ο Τραμπ να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση ή ακόμη και να προχωρήσει σε στρατιωτική επίθεση γίνονται πιο εφικτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Όπως εξηγεί ο ειδικός, μπροστά από τον Τραμπ απλώνονται πλέον τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι να αυξήσει την πίεση με νέες κυρώσεις, να ανοίξει διάλογο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ή να εξετάσει το ενδεχόμενο «χειρουργικών» χτυπημάτων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βορείου Κορέας. 

Αλλά παραμένει άγνωστο εάν ο Τραμπ θα συνεργαζόταν με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία – τους δυο σημαντικότερους εταίρους της στην περιοχή- πριν από μια στρατιωτική επέμβαση. Και αυτό επειδή και οι δύο χώρες έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι δεν επιθυμούν ένα πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τους πολίτες της χώρας τους. 

«Οι πολεμοχαρείς ιαχές του Ντόναλντ Τραμπ εξυπηρετούν τη λογική του Κιμ για την εγχώρια δύναμη που τοποθετεί τις ΗΠΑ ως σοβαρή απειλή και δικαιολογεί την πολιτικό αυταρχισμό του καθεστώτος» αναφέρει ο Μπέντζαμιν Χαμπίμπ, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο La Trobe. 

«Θα συγχωρούσαμε όποιον παρατηρούσε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας είναι ένα παιχνίδι μεταξύ προνομιούχων αντρών με κουστούμια που στέκονται σε αντίθετες πλευρές και τζογάρουν τις ζωές των απλών πολιτών» ανέφερε ο ίδιος. 

Κυρώσεις σε βάρος της Κίνας 

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βορείου Κορέας. Η κατά τα άλλα απομονωμένη χώρα εξήγαγε προϊόντα αξίας 2,3 δισ. δολαρίων στην Κίνα το 2015 ενώ τα οικονομικά οφέλη είναι αντίστοιχα και αντιστρόφως. Παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με χώρες που έχουν οικονομικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν τόσο εύκολο. 
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και μια απαγόρευση εμπορικών συναλλαγών με τη χώρα θα απαιτούσε την έγκριση του κογκρέσου. 

Ο Τραμπ, όμως, έχει τη δύναμη να θέσει σε ισχύ κυρώσεις που θα κάνουν την εισαγωγή των κινεζικών προϊόντων ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση αλλά ειδικοί προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο που τελικώς θα βλάψει τους Αμερικανούς καταναλωτές. 
 
Πιέσεις θα μπορούσαν να ασκηθούν και με απαγορεύσεις ταξιδιών στις ΗΠΑ ή την απαγόρευση πρόσβασης στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απαιτήσουν τη λήψη αντίστοιχων μέτρων και από πλευράς των εταίρων τους, όπως για παράδειγμα η Αυστραλία. 

Απευθείας διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Κορέα 

Οι περισσότεροι ειδικοί ανά τον κόσμο συμφωνούν ότι οι πιθανότητες να «παγώσει» το πυρηνικό της πρόγραμμα η Βόρεια Κορέα είναι μάλλον μηδαμινές. Ο Κιμ δεν θέλει να έχει την τύχη του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος τερμάτισε το πυρηνικό του πρόγραμμα το 2003 και μερικά χρόνια αργότερα είδε τις ΗΠΑ να στρέφονται εναντίον του. 

Ο Shen Dingli, επικεφαλής του τμήματος Αμερικανικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης, δήλωσε ότι τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να αποδεχτούν ότι η Βόρεια Κορέα είναι μια πυρηνική δύναμη και να προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν τις σχέσεις με την Πιονγιάγκ. 

«Ο Νίξον μισούσε την Κίνα, ποτέ δεν την συμπάθησε [...]. Ήταν, όμως, έξυπνος. Χρειαζόταν την Κίνα για να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση» τόνισε ο ειδικός. 
Προέβλεψε, μάλιστα, ότι ο Τραμπ θα κατανοήσει ήδη ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά το να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κιμ, όπως ακριβώς έκανε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον με τον Κινέζο ομόλογό του Μάο. 

Ο Τραμπ είναι έξυπνος άντρας... Θα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που θα δεχτεί τη Βόρεια Κορέα» υποστήριξε ο  Shen Dingli. 


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!