Δείτε live: Ο τυφώνας Ίρμα σφυροκοπά τη Φλόριντα

Το βόρειο τμήμα από το λεγόμενο “μάτι” της Ίρμα με διάμετρο 25 χιλιομέτρων έχει προσεγγίσει τις νότιες ακτές της Φλόριντα, σύμφωνα με το αρμόδιο Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC).

Ο κυκλώνας χτυπά ενισχυμένος τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς αναβαθμίστηκε εκ νέου από την κατηγορία στην κατηγορία 4 και αναμένεται να πλήξει πρώτα τα νησιά Κι Γουέστ και τα ηπειρωτικά της Φλόριντας με ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις.

Δείτε Live μετάδοση από τις ακτές της Φλόριντας:

 

Το ΝHC αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η ταχύτητα του κυκλώνα είναι περίπου 210 χλμ/ώρα. Ο Ίρμα αναμένεται να ενισχυθεί λίγο περισσότερο όσο πλησιάζει τα Στενά της Φλόριντα και θα παραμείνει ισχυρός κυκλώνας όσο πλησιάζει τα νησιά Φλόριντα Κις και τη δυτική ακτή της πολιτείας».

Ισχυροί άνεμοι έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και ώρες να πλήττουν το Κι Γουέστ. Η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει τουλάχιστον 50 εκ. πάνω από το κανονικό. Στο Μαϊάμι έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 19.00. Περίπου 280.000 καταναλωτές στην Φλόριντα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Οι 29.000 από αυτούς βρίσκονται στα νησιά Κις.

Η Ίρμα "χτυπά το Κι Γουέστ:

Eyewall !!! #KeyWest #HurricaneIrma pic.twitter.com/MCcJ8CWZuc

Σε επιφυλακή για τον κυκλώνα έχουν τεθεί ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της Τζόρτζια, ανάμεσα τους και η Ατλάντα.

Σημειώνεται ότι η Ίρμα που άφησε τουλάχιστον 25 νεκρούς στην Καραϊβική, θεωρούνταν ότι θα μπορούσε να απειλήσει ζωές και στη Φλόριντα και να προκαλέσει φυσική καταστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, αποδυναμώθηκε καθώς περνούσε από την Κούβα και ενισχύθηκε και πάλι στη συνέχεια.

#Irma sucks away miles of ocean in unique phenomenon, water missing as far as eye can see https://t.co/32ax41erCM pic.twitter.com/a9M1KnJ9yL

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 6 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντας κλήθηκαν από τις αρχές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους χθες, Σάββατο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της αμερικανικής πολιτείας, που δέχεται αυτές τις ώρες τη μανία του σφοδρού κυκλώνα.

Οι υπηρεσίες διάσωσης της Φλόριντας (Division of Emergency Management) «εκτιμούν ότι 6,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντας έλαβαν εντολή εκκένωσης», έναντι 5,6 εκατομμυρίων το βράδυ της Παρασκευής. όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του κυβερνήτη.

Περισσότεροι από 54.000 άνθρωποι έσπευσαν στα περίπου 320 καταφύγια που έχουν ανοίξει οι αρχές σε ολόκληρη την Φλόριντα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν λάβει από μόνοι τους μέτρα προφύλαξης, πριν από την προβλεπόμενη άφιξη της Ίρμα τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οι δραματικές προειδοποιήσεις των αμερικανικών αρχών για τους κατοίκους του Μαϊάμι και των ευρύτερων περιοχών της Φλόριντα, αλλά και της Τζόρτζια με τις οποίες ζητείται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ενόψει της επέλασης της Ίρμα ήταν συνεχείς. «Αυτή η καταιγίδα θα σας σκοτώσει αν δεν φύγετε από το δρόμο της» προειδοποίησε μετεωρολόγος της ΝHC.

«Αν σας δόθηκε εντολή να φύγετε, πρέπει να φύγετε τώρα. Όχι απόψε, όχι σε μια ώρα. Πρέπει να φύγετε τώρα» ανέφερε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σκοτ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της μαζικής εκκένωσης, οι αρχές συλλαμβάνουν τους αστέγους για να τους απομακρύνουν από τις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ως το απόγευμα της Κυριακής η Αβάνα και οι γειτονικές επαρχίες Μαγιαμπέκε και Αρτεμίσα, στο δυτικό τμήμα της Κούβας, αναμένεται να συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες του κυκλώνα, κυρίως πλημμυρίδα και κύματα ύψους ακόμη και οκτώ μέτρων. Η Πολιτική Προστασία της Κούβας έχει θέσει τις τρεις επαρχίες σε κατάσταση συναγερμού.

Ο κυκλώνας Ίρμα ήταν ο πρώτος κυκλώνας τόσο μεγάλης ισχύος το μάτι του οποίου έπληξε άμεσα το νησί από το 1932. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, προκάλεσε «σοβαρές» υλικές ζημιές στις κεντρικές επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα τις τελευταίες 24 ώρες, ειδικά στα κάγιος, τα τουριστικά νησάκια, που είχαν αποκοπεί από τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου.

Αν και ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για σοβαρές υλικές ζημιές, επίσημα δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος στη νήσο.

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπου έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ξεριζωμένα δέντρα, κατεστραμμένα σπίτια, διαλυμένες στέγες και αυτοκίνητα. Το νησί Τορτόλα, μια μέρα μετά τον φονικό τυφώνα είναι ρημαγμένο.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε βοήθεια 55 εκατ. δολαρίων.

Δείτε το βίντεο του CNNi με εναέριες λήψεις του τοπίου που άφησε πίσω του ο κυκλώνας:

 

Στο μεταξύ, ο κυκλώνας Χοσέ θα απομακρυνθεί από τις βόρειες Υπήνεμες Νήσους της Καραϊβικής κατά τη διάρκεια της νύχτας και σταδιακά θα αρχίσει να εξασθενεί αργότερα σήμερα, Κυριακή, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

Στις 0.00 (ώρα Ελλάδας), ο Χοσέ απείχε 135 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά των βόρειων Υπήνεμων Νησιών με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 230 χλμ. ανά ώρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια διακύμανση στην ένταση του φαινομένου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφίες: AP/Wilfredo Lee, Desmond Boylan, Gerald Herbert. Twitter)


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!