Καμίνης: Αυτό είναι το πολιτικό μου σχέδιο για την Κεντροαριστερά και την Ελλάδα [pdf]

Το πολιτικό σχέδιό του για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη και τις αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα, έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος ΑθηναίωνΓιώργος Καμίνης.

Ο σαφής ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι ένα αδιαπράγματευτο σημείο αναφοράς για τον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να διαδραματίσει ξανά σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ο κ. Καμίνης κάνει ιδιαίτερη μνεία στο έργο και την ιστορική σημασία της προοδευτικής παράταξης για την Ελλάδα,. Θεωρεί ότι ο κύριος πολιτικός στόχος της παράταξης είναι να οδηγήσει το κομματικό σύστημα σε μια αντιστοίχιση με τα κοινωνικά αιτήματα της νέας εποχής μετακινώντας το από το σημερινό πολωτικό σχήμα που είναι συνέχεια του δημαγωγικού διλήμματος μνημόνιο -αντιμνημόνιο.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τονίζει ότι θέλει τον νέο πολιτικό φορέα με ένα σαφές αξιακό πλαίσιο και θέτει ως κύριο συστατικό αυτού τη δημοκρατία σε όλες τις πτυχές της.

Υπογραμμίζει ότι πιστεύει σε ένα κόμμα αρχών και αξιών έναντι του αρχηγικού κόμματος που βασίζεται στη λογική της ‘ενός ανδρός αρχής’. «Τα μέλη του νέου κόμματος θα αποφασίζουν δημοκρατικά και θα συμμετέχουν χωρίς αποκλεισμούς, ανισότητες ή σχέσεις εξάρτησης» επισημαίνει ο κ. Καμίνης.

Τονίζει ότι αποφασίσει να επενδύσει σε νέα πρόσωπα, χωρίς να αφορίζει το παλιό και με όρους διαγενεακά δίκαιους, κάνοντας τον διαχωρισμό μεταξύ όσων έχουν προσφέρει στη χώρα και όσων έχουν καταχρασθεί εξουσία για ίδιον όφελος.

Ο Γιώργος Καμίνης επισημαίνει ότι οι κλειστοί κομματικοί μηχανισμοί πρέπει να διαρραγούν και να ανοιχθεί το κόμμα στην κοινωνία, εντάσσοντας όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες στη διαδικασία. Ο ίδιος ζητά από τον κόσμο της προοδευτικής παράταξης τη συμμετοχή και πιστεύει ότι το πεδίο της μάχης είναι μεταξύ των δυνάμεων του χθες και αυτών του αύριο. Το κάλεσμα αφορά όλους, η μάχη αφορά την υπεράσπιση αλλά και τη νίκη των πολιτικών προοδευτικών αξιών.

Ο Γ. Καμίνης καταλήγει λέγοντας ότι ‘χρειαζόμαστε μία γνήσια επανεκκίνηση. Διεκδικούμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Θέλουμε να ενώσουμε και να μεγαλώσουμε την παράταξη. Στοχεύουμε στην επιστροφή της Πολιτικής -με το Πι κεφαλαίο’.

Στο κείμενο ο Γιώργος Καμίνης ξεκινά με την περιγραφή του διεθνούς περιβάλλοντος και την ανάγκη κατανόησης της νέας εποχής που διανύουμε, υπογραμμίζοντας ότι «οι αλλαγές είναι ραγδαίες, από την παραγωγή και την απασχόληση, μέχρι την παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και επικοινωνούμε μεταξύ μας».

Δύο είναι οι λέξεις-κλειδιά που θα παίξουν ρόλο στη νέα εποχή: οι νέες δυνατότητες και οι νέες ανισότητες. «Η διεύρυνση των ανισοτήτων και η διαχείριση των παραγόμενων νέων δυνατοτήτων με όρους ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και περιβαλλοντολογικής μέριμνας, είναι οι καινούριες μεγάλες προκλήσεις για την προοδευτική πολιτική» σημειώνει ο κ. Καμίνης.

«Ζούμε τη μετάβαση σε αυτόν το νέο κόσμο. Το διεθνές πλαίσιο γίνεται ολοένα και πιο ασταθές. Ζήσαμε την τελευταία δεκαετία μια παγκόσμια οικονομική κρίση, την συθέμελη κρίση της ευρωπαϊκής ένωσης και της ευρωζώνης. Αναδεικνύονται νέοι αυταρχισμοί, και επικίνδυνοι εθνικοί αναχρονισμοί: από την τρομοκρατία έως την απειλή των πυρηνικών και τις μετακινήσεις πληθυσμών, οι διεθνείς αδυναμίες διαχείρισης της πορείας στο μέλλον αποσταθεροποιούν τα εθνικά , αλλά ακόμη και τα υπερεθνικά σχέδια για την δημοκρατία και την ευημερία των πολιτών».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γ. Καμίνης διαπιστώνει ότι το κύριο πρόβλημα είναι τα επιμέρους κλειστά πολιτικά και οικονομικά συστήματα, που καταφέρνουν να επιβιώνουν ακόμη και σε μία χρεοκοπημένη χώρα, αναπαράγοντας τις ίδιες δομές ισχύος και τα ίδια συμφέροντα.

«Θεσμοί όπως τα κόμματα, τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, η δικαιοσύνη, διαβρώνονται από το μίσος και τη δημαγωγία που καλλιέργησε μέρος του πολιτικού συστήματος. Χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο» τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων.

Πολιτικό ζητούμενο των καιρών είναι η προσπάθεια επανένταξης των ανθρώπων αυτών στη δημόσια σφαίρα, η συμμετοχή τους στα κοινά, η πολιτική ευκαιρία να εκφραστούν. Αυτό αποτελεί και το κυρίαρχο αίτημα της ίδιας της δημοκρατίας. Ο Γ. Καμίνης επισημαίνει ότι επιδιώκει να εκφράσει αυτούς τους ανθρώπους, βασιζόμενος στη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την κοινωνική στήριξη και τη λογοδοσία και εφοδιασμένος με τις αρχές της ισότητας των ευκαιριών και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Γιώργος Καμίνης παρουσιάζει μία πρόταση φιλελεύθερη ως προς τη λειτουργία της δημοκρατίας και αριστερή στη θέληση για αλλαγές, με το κοινωνικό κράτος να κατέχει προεξέχοντα ρόλο, όπως άλλωστε το ίδιο πράττει εδώ και επτά χρόνια στο δήμο Αθηναίων, παρά το δυσμενές δημοσιονομικό κλίμα.

Παράλληλα, ορίζει μία νέα σχέση μεταξύ κράτους και πολίτη με βάση τον πολιτικό άξονα του ανοιχτού/κλειστού, υπερασπίζεται τις ανοιχτές κοινωνίες που πιστεύουν στον άνθρωπο και τις δυνατότητές του έναντι των κλειστών και φοβικών συνωμοσιολογικών κοινωνιών.

Τονίζει ιδιαιτέρως τον ρόλο των μεγαλουπόλεων στο μέλλον της Ευρώπης και τον πρωτοποριακό τους ρόλο σήμερα στην οργάνωση δικτύων αλληλεγγύης, συνεργασίας και συμμετοχής.

Κάνει λόγο και για την ανοιχτή οικονομία, η οποία δεν θα είναι ούτε κρατικίστικη ούτε ασύδοτη, θα προτάσσει τον ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο του κράτους, θα στρέφεται κατά των ολιγοπωλίων και των σχέσεων εξάρτησης και θα δημιουργεί ευκαιρίες για όλους.

Δείτε το πολιτικό σχέδιο του Γ. Καμίνη για την Κεντροαριστερά σε μορφή PDF


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!