«Γάμος» της υψηλής κοινωνίας (pics)

Η ακρόαση μουσικής στο νέο Audi A8 γίνεται μια εκπληκτική εμπειρία. Το προηγμένο σύστημα ήχου της Bang & Olufsen φέρνει τώρα το μοναδικό ακουστικά χαρακτήρα του τρισδιάστατου ήχου και στα πίσω καθίσματα. Έτσι η μάρκα με τους τέσσερις κύκλους προσφέρει απαράμιλλη ποιότητα ήχου στην κορυφαία κατηγορία. Στο νέο Audi A8 η πολυτέλεια είναι ηχηρή! Η νέα γενιά του Audi A8 το καταδεικνύει με εμφατικό τρόπο - με το Bang & Olufsen 3D Advanced Sound System. 

Το οποίο διαθέτει 23 ηχεία με ιδιαίτερα ελαφρούς και χαμηλής παραμόρφωσης μαγνήτες νεοδυμίου, οι οποίοι παράγουν έναν ήχο υψηλής πιστότητας. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, ειδικά αν αναπαράγεται ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής με υψηλή ποιότητα εγγραφής: Το εσωτερικό μετατρέπεται σε συναυλιακό χώρο, όπου η μουσική ξεδιπλώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής - χωρίς τεχνητές επεμβάσεις. Ο ήχος είναι αυθεντικός και γεμάτος συναίσθημα. Άλλωστε η κορυφαία προτεραιότητα των ειδικών ήχου της Audi είναι να κάνουν την ποιότητα του ήχου μια αντανάκλαση της φιλοσοφίας της μάρκας.

Οι λεπτομέρειες του ηχοσυστήματος

Η μάρκα Audi παρουσίασε για πρώτη φορά 3D (τρισδιάστατο) ήχο το 2015, στο Audi Q7. Στο νέο Audi A8 επεκτείνει την επαναστατική αυτή τεχνολογία και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Δύο ηχεία πλήρους εύρους στις εμπρός κολώνες και δύο στην οροφή πάνω από τις πίσω θέσεις εξασφαλίζουν τη χωρική διάσταση του ύψους και αναπτύσσουν τον ήχο surround στην τέλεια στερεοφωνική εμπειρία. Ο ενισχυτής των 1.920 Watt της Bang & Olufsen, ο οποίος λειτουργεί με ιδιαίτερα υψηλή απόδοση χάρη στην τεχνολογία ICEpower, δημιουργεί τον 3D (τρισδιάστατο) ήχο με τη βοήθεια του επεξεργαστή ψηφιακού σήματος. Οι απώλειες θερμότητάς του είναι ιδιαίτερα μικρές και για το λόγο αυτό η ακουστική απόδοσή του είναι υψηλή - όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τη λεπτομέρεια του ήχου του. 

Πέρα όμως από όλα τα άλλα, ενισχύει το σήμα των woofer, που αναπαράγουν έναν ιδιαίτερα γεμάτο ήχο, σαν μια χαμηλή νότα από ένα μουσικό όργανο. Όταν το σύστημα infotainment ενεργοποιείται τα δύο tweeter επεκτείνονται ηλεκτρικά μέσα από το ταμπλό. Χάρη στην τεχνολογία Acoustic Lens της Bang & Olufsen εξασφαλίζουν πως ο ήχος θα διανέμεται σε μια οριζόντια ακτίνα 180 μοιρών. Ξεχωριστά κανάλια ενίσχυσης τροφοδοτούν κάθε ηχείο, ενώ προκειμένου να δημιουργηθεί ο 3D (τρισδιάστατος) ήχος το νέο σύστημα χρησιμοποιεί ένα αλγόριθμο που η Audi έχει εξελίξει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fraunhofer στο Erlangen. Χρησιμοποιεί στερεοφωνικές ή 5.1 ηχογραφήσεις προκειμένου να υπολογίσει τα δεδομένα για την τρίτη διάσταση και για να τη δημιουργήσει για τα τέσσερα 3D (τρισδιάστατης απόδοσης) ηχεία. Αυτό γίνεται δυναμικά. Με άλλα λόγια, ο αλγόριθμος προσαρμόζεται κάθε φορά στην εκάστοτε ηχογράφηση, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν παραμόρφωση του ήχου. 

Ακουστική απόλαυση με μεγάλος εύρος ρυθμίσεων Χρησιμοποιώντας το σύστημα MMI καθώς και μια ξεχωριστή μονάδα ελέγχου που μοιάζει με smartphone για τους πίσω επιβάτες οι ρυθμίσεις ήχου μπορούν να βελτιστοποιηθούν με βάση τις προτιμήσεις - με ιδιαίτερη δηλαδή έμφαση στις εμπρός ή τις πίσω θέσεις, ή σε όλες τις θέσεις. Η ρύθμιση με έμφαση στο πίσω μέρος επιτρέπει στους πίσω επιβάτες να απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα 3D (τρισδιάστατου) και surround ήχου. Οι επιβαίνοντες μπορούν πέρα από τα πρίμα και τα μπάσα να ρυθμίσουν, ανεξάρτητα από όλα τα άλλα ηχεία, την ένταση των subwoofer. Επίσης υπάρχει και μια ειδική λειτουργία για κινηματογραφικές ταινίες, η οποία ονομάζεται Movie Set. Tα ηχητικά κομμάτια 5.1 αποδίδονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως μπροστά από τη μεγάλη οθόνη ενός κινηματογράφου. Το σύστημα εντοπίζει κάθε φωνή ξεχωριστά και προσαρμόζει ανάλογα την ισορροπία. Για παράδειγμα, αν ένας χαρακτήρας εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά της εικόνας, τότε και η φωνή του ακούγεται από τα δεξιά.

Προκλήσεις κατά την εξέλιξη

Οι εργασίες για τη σχεδίαση των ηχοσυστημάτων του νέου Audi A8 ξεκίνησαν πολύ νωρίς στη διαδικασία εξέλιξής του. “Η ενσωμάτωση των ηχείων στα σωστά σημεία του αυτοκινήτου είναι το κλειδί για το 80% της ποιότητας ήχου”, εξηγεί ο Wolfram Jähn, μηχανικός εξέλιξης ήχου και ακουστικής για το νέο Α8. “Πρέπει να είναι τοποθετημένα όσο πιο σταθερά γίνεται και έτσι προσαρμόσαμε το subwoofer στο πίσω διαχωριστικό που είναι κατασκευασμένο από πολυμερές ενισχυμένο με ανθρακονήματα. Ο στόχος είναι η απομόνωση του ηχείου, προκειμένου να αποφευχθεί η μεταδόση κραδασμών από το αμάξωμα”. 

Τα καλύμματα των ηχείων είναι ένας ακόμα παράγοντας καθοριστικής σημασίας. Για τα στοιχεία αυτά οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί ήχου της Audi συνεργάστηκαν στενά με τους ειδικούς της Bang & Olufsen. Τα καλύμματα πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή ακουστική διαφάνεια, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει και να προστατεύουν. Πρόκειται δηλαδή για την εύρεση της ιδανικής ισορροπίας μεταξύ των ανοικτών και των κλειστών επιφανειών. Στο Audi A8 διάτρητα καλύμματα υψηλής ακρίβειας κατασκευασμένα από διπλά ανοδιωμένο αλουμίνιο καλύπτουν και κοσμούν τα ηχεία στις εμπρός και τις πίσω πόρτες. Ταυτόχρονα τα woofer φωτίζονται από λευκού χρώματος LED. Η βάση για τα κορυφαίας ποιότητας συστήματα ήχου είναι η ποιότητα κάθε μεμονωμένου στοιχείου και εξαρτήματός τους.

Μια αφοσιωμένη ομάδα

O high end ήχος είναι μια από τις βασικές επιδιώξεις της Audi. Η συνεργασία της με την Bang & Olufsen ξεκίνησε με την αλλαγή της χιλιετηρίδας. Από το 2005 το A8 μπορούσε να εξοπλιστεί με το Advanced Sound System της εξειδικευμένης εταιρείας από τη Δανία. Αυτό σημαίνει πως η Audi ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που είχε τη δυνατότητα να διαθέτει ένα εργοστασιακό high end ηχοσύστημα. Στο νέο Audi A8 η Bang & Olufsen παρέχει τόσο το Advanced όσο και το Premium Sound System. Μόλις ανοίξει η πόρτα ένα χαρακτηριστικό jingle (χαρακτηριστική σύντομη μελωδία), μια σύνθεση που έχει γραφτεί ειδικά για το Α8, υποδέχεται τους επιβάτες. Ταυτόχρονα ο ειδικά μελετημένος φωτισμός παρουσιάζει το εσωτερικό της πολυτελούς λιμουζίνας με έναν μοναδικό τρόπο.

“Επιλέγουμε τον καλύτερο συνεργάτη για κάθε πρότζεκτ”, σημειώνει ο Mario Fresner, Διευθυντής Εξέλιξης Ήχου στην Audi AG. To Ινστιτούτο Frauenhofer παίζει επίσης έναν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Ο Mario Fresner εξηγεί: “Η Bang & Olufsen εκτελεί τις βασικές ρυθμίσεις του συστήματος στις εγκαταστάσεις της. Εμείς εξελίσσουμε ανεξάρτητα, εδώ στο Ingolstadt, το σύστημα και τα μεμονωμένα εξαρτήματα του εις βάθος, ενώ οι εργασίες του 3D (τρισδιάστατου) συντονισμού γίνονται στο Erlangen. Όλοι όσοι εμπλέκονται έχουν τον ίδιο στόχο: να προσφέρουν στους πελάτες μας το καλύτερο δυνατό ηχοσύστημα - που θα είναι τεχνολογικά εξαιρετικά προηγμένο και ικανό να μεταφέρει το συναίσθημα που υπάρχει στη μουσική”.


Πηγή: www.gazzetta.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!