Μ. Ντράγκι: Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για το QE

Για τον ερχόμενο Οκτώβριο παρέπεμψε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι τις αποφάσεις για σταδιακή απόσυρση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με τις μηνιαίες αγορές τίτλων να παραμένουν στα 60 δισ. ευρώ έως και το τέλος του 2017.

Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, σσυζητήθηκαν και εξετάστηκαν διαφορετικά σενάρια για τη διάρκεια και το μέγεθος των μηνιαίων αγορών που θα ισχύουν από τη νέα χρονιά.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι αναλύσεις αυτές είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και διευκρίνισε ότι η διευκολυντική κατεύθυνση της κεντρικής τράπεζας θα παραμένει αμετάβλητη.

Όπως είπε, «ακόμη δεν έχει γίνει συζήτηση για τα επιτόκια, τα οποία θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα της ποσοτικής χαλάρωσης».

Οι όποιες αποφάσεις για τις μηνιαίες αγορές θα ληφθούν, όπως είπε ο κ. Ντράγκι, με βάση την εκτιμώμενη πορεία του πληθωρισμού και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες που χρειάζονται για την επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω, αλλά κοντά στο 2%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι οι αποφάσεις να ληφθούν τον Οκτώβριο, διευκρινίζοντας ότι εάν η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη για αυτό, θα υπάρξει μία μικρή αναβολή για το Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ανέφερε ο κ. Ντράγκι στην εισαγωγική του δήλωση.

Πηγή: www.tovima.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!