Tροποποιημένη εκδοχή του σχεδίου κυρώσεων κατά της Β. Κορέας υπέβαλαν οι ΗΠΑ στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Ένα τροποποιημένο κείμενο του σχεδίου απόφασης για την επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα υπέβαλαν οι ΗΠΑ την Κυριακή στις υπόλοιπες 14 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσαν διπλωμάτες.

Το κείμενο αυτό, που θεωρείται πως είναι οριστικό, αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα το απόγευμα, κατόπιν της απαίτησης που ήγειραν οι ΗΠΑ την Παρασκευή.

Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή ενός «προοδευτικό» εμπάργκο στο πετρέλαιο που προορίζεται για την Πιονγιάνγκ, την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών υφαντουργικών προϊόντων που παράγονται στη Βόρεια Κορέα, μέτρα για τον επαναπατρισμό Βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεατικών πλοίων στη θάλασσα. Ωστόσο οι διατυπώσεις είναι λιγότερο σκληρές από το αρχικό κείμενο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από το σχέδιο έχει αφαιρεθεί το «πάγωμα» τυχόν πόρων του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Ρωσία και η Κίνα θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου αυτού, αν θα απόσχουν ή εάν θα ασκήσουν βέτο.

Για να εγκριθεί μια απόφαση από το Σ.Α. του ΟΗΕ χρειάζονται εννέα ψήφοι υπέρ, ενώ δεν πρέπει να ασκηθεί βέτο από κάποιο εκ των πέντε κρατών-μόνιμων μελών του. Η αρχική εκδοχή του σχεδίου απόφασης διανεμήθηκε από την αμερικανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη στα άλλα κράτη-μέλη την Τετάρτη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!