Αποφασισμένοι για όλα δηλώνουν οι Καταλανοί UPD


Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην Καταλονία δέκα ημέρες πριν από το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουιγκντεμόντ, υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει, παρά τα εμπόδια που έχει θέσει η Μαδρίτη.

«Την 1 Οκτωβρίου θα γίνει το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση που έχουμε προκηρύξει. Και θα γίνει γιατί έχουμε ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να το διασφαλίσουμε. Αλλά πάνω από όλα θα γίνει διότι έχει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού που έχει κορεστεί από την αλαζονεία και τις καταχρήσεις του Λαϊκού Κόμματος», είπε ο Πουιγκντεμόντ και συμπλήρωσε:
Το θέμα πλέον δεν είναι να αποφασίσουμε εάν θα υπάρχει πολιτική σχέση της Καταλονίας με το κράτος, αλλά εάν θέλουμε να ζήσουμε σε εάν πλήρως δημοκρατικό καθεστώς που σέβεται τις ελευθερίες.
«Η δύναμη ανήκει στον λαό κι αυτό έχουν καταλάβει οι πολλές χιλιάδες των πολιτών που διαδήλωσαν σε όλο το ισπανικό κράτος σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό της Καταλονίας και τα δικαιώματά του», υπογράμμισε επίσης ο Πουιγκντεμόντ.
Νωρίτερα, με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο πρωθυπουργός της Καταλονίας έκανε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση της Μαδρίτης υποστηρίζοντας ότι δρα «πέρα από τα όρια του δημοκρατικού πολιτεύματος» και παραβιάζει τα στοιχειώδη δικαιώματα των Καταλανών εμποδίζοντας το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.
Όπως ανέφερε, η τακτική της ισπανικής κυβέρνησης πηγαίνει τη χώρα «πίσω στο σκοτεινό παρελθόν, όταν η λέξη δημοκρατία δεν υπήρχε στα λεξικά της Ισπανίας» και αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία δεν έχει συμβεί ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ισχυρίζεται ότι η καταλανική κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσπάθειες για διάλογο με την κυβέρνηση της Μαδρίτης, ωστόσο συνάντησε την κατηγορηματική άρνησή της.
«Αντί να κάνει διάλογο, η ισπανική κυβέρνηση επέλεξε την αστυνομία και του δικαστές πηγαίνοντας πολύ πέρα από τα όρια της δημοκρατίας», σημείωσε, «συλλαμβάνοντας υψηλόβαθμους αξιωματούχους και απειλώντας με συλλήψεις εκλεγμένους πολιτικούς, παραβιάζοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
«Το δημοψήφισμα θα γίνει την 1η Οκτωβρίου, ανεξάρτητα από τα μέτρα που θα λάβει η ισπανική κυβέρνηση», υπερθεμάτισε ο Κάρλες Πουιγκντεμόντ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σταθεί στο πλάι της Καταλονίας, που υπερασπίζεται τη δημοκρατία και τις αρχές της Ευρώπης».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Καταλονίας δεν εξήγησε πώς θα προχωρήσει η τοπική κυβέρνηση στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με δεδομένο ότι έχουν κατασχεθεί 10 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, δεν έχουν κάλπες, και η οικονομική διαχείριση της αυτόνομης διοίκησης έχει περάσει με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Επίσης, αν και υπάρχουν διαρροές για διεξαγωγή της ψηφοφορίας στις πλατείες -έχει απαγορευθεί η χρήση δημόσιων κτιρίων και σχολείων- ή με ηλεκτρονικό τρόπο, δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο και η εγκυρότητα της ψηφοφορίας.
Να σημειωθεί ότι αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο Κάρλες Πουιγκντεμόντ ανέβασε ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό, στο οποίο δίνει πληροφορίες για τα εκλογικά τμήματα όπου θα στηθούν κάλπες για το δημοψήφισμα.
On es podrà votar el proper dia 1 d'octubre? En aquesta web trobaràs el lloc on et correspon: https://t.co/NYSkMLFjhv
— Carles Puigdemont (@KRLS) 21 Σεπτεμβρίου 2017
Από την πλευρά της, και με εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανούς στους δρόμους, η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να σταματήσει την εκλογική διαδικασία, αφήνοντας ωστόσο ένα παράθυρο για διάλογο υπό τον όρο ότι το δημοψήφισμα θα σταματήσει.
Με τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε τον Πουγκντεμόντ και τους υπόλοιπους ηγέτες της Καταλονίας να σταματήσουν να κυνηγούν τη «χίμαιρα» του δημοψηφίσματος και να επιστρέψουν «στη νομιμότητα και τη δημοκρατία».
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέστειλε τη λειτουργία της καταλανικής εθνοφυλακής ενώ η αστυνομία έχει εντολή να σταματήσει την εκλογική διαδικασία με κάθε μέσο.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις ντε Γκίντος άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό:
«Μόλις εγκαταλείψουν τα σχέδια περί ανεξαρτησίας μπορούμε να μιλήσουμε» είπε.
Και ως καρότο άφησε μια υπόσχεση για οικονομικές παραχωρήσεις.
«Η Καταλονία έχει ήδη μία μεγαλύτερη αυτονομία, αλλά μπορούμε να συζητήσουμε για την αναμόρφωση του οικονομικού συστήματος και άλλα θέματα», δήλωσε.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!