Βίτσας: Δεν θα δαπανήσουμε περισσότερο από 1,1 δισ. ευρώ για τα F-16

«Κουβαρντάδες δεν πρέπει να είμαστε» ξεκαθάρισε ο κ. Βίτσας στους βουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας που τον κάλεσαν να διασαφηνίσει τα χρήματα που θα δαπανηθούν. Ο κ. Βίτσας εξήγησε ότι η Ελλάδα μπορεί να δαπανήσει 1,1 δις ευρώ «λίγο πάνω ή λίγο κάτω» και με αυτό το ποσό θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το επίσημο Letter of Agreement για τη συμφωνία θα σταλεί από το αμερικανικό κογκρέσο στις Ελλάδα στις 2 Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει 300 σελίδες. Ο κ. Βίτσας τόνισε επίσης, ότι η αμερικανική πρόταση ύψους 2,4 δις δολαρίων αφορά των αναβάθμιση 123 αεροσκαφών ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αναβάθμιση λιγότερων αεροσκαφών.

«Μετά τις 2 Νοεμβρίου θα αρχίσουν οι αποφάσεις και η διαπραγμάτευση. Αν θα αναβαθμίσουμε δηλαδή 123 ή 85 αεροσκάφη» είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε, επίσης, ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της αναβάθμισης (ηλεκτρονικά συστήματα, ραντάρ κτλ) είναι προσδιορισμένα και αυτό που μένει να συζητηθεί είναι ο αριθμός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα συμμετέχει και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία στην αναβάθμιση των αεροσκαφών καθώς και άλλες ιδιωτικές εταιρείας. Επίσης, ανέφερε ότι η αναβάθμιση θα πρέπει να γίνει γρήγορα και παραδέχτηκε μάλιστα, ότι «έχουμε ήδη αργήσει». «Η δική μου άποψη είναι ότι έχουμε έχουμε καθυστερήσει» είπε και παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση 16 έως 20 αεροσκαφών εντός του 2019 ενώ το σύνολο των αναβαθμίσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 ή 2025. Επίσης ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει ανάγκη νομοθετικής αλλαγής για το πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης κάλεσε, πάντως, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να δώσει πλήρεις απαντήσεις για το θέμα. «Δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε την παραμικρή υπόνοια μη υποδειγματικής διαχείρισης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει υποδειγματικός πολιτικός χειρισμός και υπογράμμισε με νόημα ότι αυτό θα αποτελέσει «μήνυμα προς τον ελληνικό λαό». 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έριξαν, πάντως, εμφανώς τους τόνους για το θέμα αναγνωρίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών. Τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν, πάντως, περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το κόστος της αναβάθμισης και κάλεσαν εκ νέου τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο να ενημερώσει αναλυτικά την επιτροπή της Βουλής.

Εντωμεταξύ ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Θεοδωράκης καλεί τον κ. Τσίπρα να απαντήσει τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ και πότε θα υποβάλλει στη Βουλή προς έγκριση το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων πολεμικών αεροσκαφών. Επίσης ρωτά ποια αντισταθμιστικά ανταλλάγματα εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση για τη Σούδα και διερωτάται αν υπάρχει ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικού ανταλλάγματος για τη Σούδα.


Πηγή: news247.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!