Ο Ραχόι διαλύει το καταλανικό κοινοβούλιο. Ενεργοποιεί το άρθρο 155. Πρόωρες εκλογές

Ο Ραχόι έκανε γνωστή την   απόφασή του να διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές στην ισπανική επαρχία εντός έξι μηνών μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη.

Αυτά είναι τα μέτρα τα οποία θα τεθούν προς έγκριση στη Γερουσία, με την ισπανική κυβέρνηση να έχει την πλήρη στήριξη του βασιλιά Φελίπε, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο άρχισε το πρωί, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Ο πρωθυπουργός αναμένεται στη συνέχεια να ανακοινώσει τα μέτρα τα οποία θα τεθούν προς έγκριση στη Γερουσία. Η Μαδρίτη έχει την πλήρη στήριξη του βασιλιά Φελίπε και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποφασίζεται η άρση της αυτονομίας της Καταλονίας και η λήψη μέτρων, καθώς και η προκήρυξη εκλογών στην περιφέρεια τον Ιανουάριο.  Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η κυβέρνηση θα παύσει το σύνολο της καταλανικής κυβέρνησης και θα προκηρύξει εκλογές το συντομότερο δυνατόν, ίσως τον Ιανουάριο, στην Καταλονία.  Η κυβέρνηση Ραχόι ανακοινώνει ότι θα ενεργοποιήσει για πρώτη φορά το άρθρο 155.

Αναμένεται η Μαδρίτη να πάρει τον έλεγχο της περιφερειακής αστυνομίας, της Mossos d’Esquadra, της οποίας ο αρχηγός κατηγορήθηκε για ανταρσία γιατί δεν εμπόδισε το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου.  Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ραχόϊ, η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο και θα ληφθούν μέτρα με τα οποία συνηγορούν οι Σοσιαλιστές και οι Θιουδαδάνος, ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος δήλωσε πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με μία μη αποδεκτή απόπειρα απόσχισης.

Στη Βαρκελώνη, οι αυτονομιστές έχουν προγραμματίσει μεγάλη διαδήλωση, την ώρα που πολίτες αποσύρουν τις καταθέσεις τους και επιχειρήσεις συνεχίζουν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός της Καταλονίας.


 


Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!