Σε ποιον απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2017;

Στην Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), απονεμήθηκε για φέτος το Νόμπελ Ειρήνης.

Η επιλογή αυτή της Νορβηγικής Επιτροπής δεν θεωρείται καθόλου τυχαία αλλά αντίθετα, πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα τόσο προς τη Βόρεια Κορέα και τον ηγέτη της τον Κιμ Γιονγκ Ουν όσο και προς τις εννέα πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, οι οποίες αρνήθηκα να υπογράψουν τον περασμένο Ιούλιο την συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, που εγκρίθηκε στα Ηνωμένα Εθνη, χαρακτηρίζοντας την ως «επικίνδυνη».

Η συνθήκη υιοθετήθηκε με 122 ψήφους υπέρ, μία κατά (της Ολλανδίας, κράτους μέλους του NATO) και μία αποχή. Καμία ωστόσο, από τις εννέα χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα - τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ - δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Έτσι, η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ μόλις 50 χώρες έχουν υπογράψει και επικυρώσει, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή χρόνια.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η Νορβηγική Επιτροπή, «ζούμε σε ένα κόσμο όπου ο κίνδυνος της χρήσης πυρηνικών όπλων είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα».

«Ορισμένες χώρες εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος απόκτησης πυρηνικών όπλων από περισσότερες χώρες όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας» προσθέτουν τα μέλη της επιτροπής.


Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!