Κατερίνα Μάρκου: Χαμηλή η ανταπόκριση στα προγράμματα απασχόλησης ανέργων άνω των 50 ετών


Ερώτηση σχετικά με τη χαμηλή ανταπόκριση σε δύο προγράμματα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση συνολικά 15.000 ανέργων άνω των 50 ετών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με 13.805 θέσεις να παραμένουν κενές, κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται σε δημοσίευμα της 20ης/10/2017 η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», από τις 23 Φεβρουαρίου οπότε προκηρύχθηκαν τα δύο προγράμματα μέχρι σήμερα:
  1. Για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων µε προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση» έχουν γίνει μόλις 32 προσλήψεις,
  2. Για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων µε προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών» έχουν γίνει 1.163 προσλήψεις, κάτι περισσότερο από το 10%,
Το γεγονός ότι το ενδιαφέρον παραμένει τόσο χαμηλό, παρά τη γενναιόδωρη επιδότηση αλλά και το υψηλό ποσοστό ανέργων στις ηλικίες αυτές (17,1% στις ηλικίες 45-64 και 11,3% στις ηλικίες άνω των 65 το Β’ Τρίμηνο του 2017), αποτελεί σοβαρότατη ένδειξη ότι ο σχεδιασμός των δύο προγραμμάτων δεν ήταν επιτυχής.
«Άμεσα πρέπει να διερευνηθούν οι λόγοι της πενιχρής ανταπόκρισης στα προγράμματα αυτά και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Διαφορετικά, ο συνολικός προϋπολογισμός 75 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει δεσμευθεί από τον ΛΑΕΚ για την τριετία 2017 - 2019, θα αφεθεί να «λιμνάζει» αντί να ενισχύσει ουσιαστικά την απασχόληση» τονίζει η βουλευτής.
Ρωτά, λοιπόν, το αρμόδιο υπουργείο, που αποδίδει το γεγονός της τόσο χαμηλής ανταπόκρισης στα δύο προγράμματα απασχόλησης ανέργων άνω των 50 ετών και αν έχει διερευνήσει τα πιθανά αίτια καθώς και αν προτίθεται να επανασχεδιάσει τα δύο προγράμματα ή να τα αντικαταστήσει με νέα που θα ανταποκρίνονται καλύτερα στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς εργασίας.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!