Καθαιρεί την καταλανική κυβέρνηση ο Ραχόι

Στην καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην επαρχία της Καταλονίας εντός έξι μηνών χωρίς να ορίζει ακόμη ακριβή ημερομηνίαανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη.

Ο Iσπανός πρωθυπουργός έκανε πράξη την απειλή του προς την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που έχει ως αποτέλεσμα τη μερική και προσωρινή άρση της αυτονομίας της περιφέρειας. Ο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της ισπανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση.

Όπως είπε, η ισπανική κυβέρνηση έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση «για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών».

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι «ανησυχητικά» και προειδοποίησε ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Για τις αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας, τη Γερουσία, με τη σχετική ψηφοφορία να έχει προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Ραχόι, έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα κάνει δηλώσεις στις 22.00 ώρα Ελλάδος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!