«Πάγωμα» της ανεξαρτησίας και διάλογο προτείνει στη Βαγδάτη το Ιρακινό Κουρδιστάν

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν προσφέρθηκε να «παγώσει» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία και να ξεκινήσει τον διάλογο με τη Βαγδάτη, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στην περιοχή.

 

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού υπαινίχθηκε πως η επιχείρηση για την ανάκτηση των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι θα συνεχιστεί παρ' όλα αυτά.

 

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, από τότε που ξεκίνησε μια επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι κυβερνούν μια αυτόνομη περιοχή τριών βόρειων επαρχιών.

 

«Η μάχη μεταξύ των δυο πλευρών δεν θα φέρει νίκη σε κανέναν, θα οδηγήσει τη χώρα σε πλήρη καταστροφή», αναφέρει η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν σε ανακοίνωσή της, όπως μεταδίδει το Reuters.

 

Σημειώνεται πως οι Κούρδοι είχαν διενεργήσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους τον Σεπτέμβριο. Η Βαγδάτη το έχει χαρακτηρίσει παράνομο και ως απάντηση ανακατέλαβε την πόλη Κιρκούκ, τις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές γύρω από αυτή καθώς και άλλα εδάφη που είχαν καταλάβει από το Ισλαμικό Κράτος οι Κούρδοι.

 

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός έχει διατάξει τον στρατό του να ανακαταλάβει όλες τις αμφισβητούμενες περιοχές και έχει απαιτήσει κεντρικό έλεγχο των συνοριακών περασμάτων Ιράκ-Τουρκίας, που βρίσκονται εντός της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων. 

 

Με πληροφορίες από Reuters


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!