Νέα κλιμάκωση στην Ισπανία: Ο Πουτζντεμόν απέκλεισε την προκήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, έκανε τελικά πίσω και δεν πρόκειται να διαλύσει το καταλανικό περιφερειακό κοινοβούλιο, προκηρύσσοντας πρόωρες τοπικές εκλογές, ενώ η Ισπανία απαντά με πρόταση επιβολής μέτρων.

 

 Ο ηγέτης της Καταλονίας δεν προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως αναμενόταν, λέγοντας ότι εξέτασε αυτή τη δυνατότητα αλλά την απέκλεισε, σύμφωνα με το Reuters.


Όπως είπε ο Πουτζντεμόν, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ώστε να προκηρυχθούν εκλογές. Το καταλανικό κοινοβούλιο θα πρέπει πλέον να αποφασίσει ποια θα είναι η απάντησή του στην επιβολή κηδεμονίας στην Καταλονία.

Η απόφαση αυτή φέρεται να ανοίγει τον δρόμο για κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ή για προσωρινή άρση της αυτονομίας της από πλευράς της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.


Νωρίτερα το απόγευμα, πηγές της Καταλονίας ωστόσο τόνιζαν ότι ο κ. Πουτζντεμόν θα διέλυε το τοπικό κοινοβούλιο και θα προκήρυσσε πρόωρες τοπικές εκλογές για τις 20 Δεκεμβρίου, απόφαση που ενδέχεται να οδηγούσε σε αποκλιμάκωση της κρίσης με την Μαδρίτη, πιθανόν και σε ακύρωση της ψηφοφορίας στη Γερουσία της Ισπανίας για άρση της αυτονομίας της Καταλονίας.

 

Συγκεκριμένα υπήρξε ματαίωση προγραμματισμένης ομιλίας χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση. Στο διάγγελμα αυτό, σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα το καταλανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Πουτζντεμόν αναμενόταν να ανακοινώσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

 

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει προτείνει στη Γερουσία, άνω σώμα του κοινοβουλίου και μόνο αρμόδιο για ζητήματα που αφορούν την αυτονομία των περιφερειών του Βασιλείου της Ισπανίας, την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, με βάση το οποίο η Μαδρίτη θα αναλάβει προσωρινά την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, καθαιρώντας την τοπική κυβέρνηση.

 

Να θέσει την Καταλονία υπό κηδεμονία ζητά η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης


Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία τάχθηκε σήμερα υπέρ της επιβολής μέτρων ενάντια στην Καταλονία ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο θα γίνεται σεβαστός ο νόμος, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση που έκανε ο Καταλανός πρόεδρος.


Η Σανταμαρία έκανε τη δήλωση αυτή ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας που έχει αναλάβει να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Η ολομέλεια της Γερουσίας θα συνεδριάσει αύριο για να ψηφίσει επί του αιτήματος αυτού.




Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!