Σχολικό βιβλίο της Αλβανίας μιλά για «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» -ΥΠΕΞ: «Εχουμε σοβαρό πρόβλημα»

Την πρόθεσή του να θέσει στην προσεχή σύνοδο της Ουνέσκο τον Νοέμβριο το ζήτημα του βιβλίου Γεωγραφίας της Αλβανίας που μιλά για «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» αποκάλυψε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, τονίζοντας: «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την Αλβανία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρη Καμμένο, ο κ. Αμανατίδης χαρακτήρισε «προσβλητικό» και «απαράδεκτο» το τμήμα του βιβλίου Γεωγραφίας που διδάσκεται στα σχολεία της Αλβανίας και κάλεσε την γείτονα να εγκαταλείψει τις «εθνικιστικές» «μεγαλοϊδεατικές» και «αναχρονιστικές» της αντιλήψεις.

«Έχουμε πολύ σοβαρό ζήτημα. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, στα βιβλία της 9ης και 12ης τάξης στο σχολείο στην Αλβανία, συνεχίζουν να περιλαμβάνουν κεφάλαιο «Αλβανικές περιοχές της Ελλάδος», είπε

Μάλιστα, προανήγγειλε ότι ο ίδιος θα πάρει μέρος στη σύνοδο της Ουνέσκο το Νοέμβριο στο Παρίσι και θα θέσει εκεί και το θέμα των αλβανικών βιβλίων.

Συνδέοντας επίσης το θέμα και με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, ο υφυπουργός, επισήμανε ότι αν η Αλβανία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ τότε θα πρέπει να εκπληρώσει πέντε κριτήρια ένα εκ των οποίων (προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα) περιλαμβάνει και το ζήτημα των σχολικών βιβλίων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας και της Ελλάδας θα τεθούν στον τραπέζι στην επόμενη συνεδρίαση της μεικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Σημειώνεται πως στο βιβλίο παρουσιάζονται ως περιοχές της Τσαμουριάς, από το διαμοίρασμα της Β. Ηπείρου, περιοχές όπως η Κόνιτσα, η Καστοριά, ολόκληρη η Ήπειρος, η Πρέβεζα, η Άρτα και η Ηγουμενίτσα. 


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!