ΕΚΤ: Παράταση και μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για τουλάχιστον εννέα μήνες, έως τον Σεπτέμβριο του 2018, αλλά με μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα αξίας 60 δισεκ. ευρώ ανά μήνα έως το τέλος του έτους, όμως από τον Ιανουάριο ο ρυθμός αγορών θα μειωθεί στο μισό, στα 30 δισεκ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας απέφυγε να δεσμευτεί για την ημερομηνία λήξης της ποσοτικής χαλάρωσης, επισημαίνοντας ότι διατηρεί τη δυνατότητα να επιμηκύνει περαιτέρω το πρόγραμμα και να τροποποιήσει τον όγκο αγορών, εάν κριθεί απαραίτητο για την τόνωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μία υπόγεια μορφή ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί και μετά το πέρας του προγράμματος, καθώς το Ευρωσύστημα θα επενδύσει τα έσοδά του από τα λήγοντα ομόλογα που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος.

Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η πολιτική επανεπένδυσης, με την ΕΚΤ να αναφέρει ότι οι επιπλέον αγορές θα παραμείνουν σε ισχύ για «παρατεταμένη περίοδο» μετά την ολοκλήρωση του QE, και γενικά για όσο κριθεί απαραίτητο.

Όσον αφορά τα τρία βασικά επιτόκια, η ΕΚΤ τα διατήρησε στα ιστορικά χαμηλά όπου βρίσκονται σήμερα, προσθέτοντας ότι προσδοκά τη διατήρησή τους στα σημερινά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των αγορών ομολόγων.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το χρήμα στην ευρωζώνη θα μείνει ιδιαίτερα φθηνό τουλάχιστον έως τις αρχές του 2019, ή και περαιτέρω εάν αποφασιστεί νέα παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επανειλημμένα πιέσει για ομαλοποίηση των επιτοκίων το ταχύτερο δυνατό, όμως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει απαντήσει ότι η Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και λαμβάνει αποφάσεις με βάση τον μακροπρόθεσμο νομισματικό ορίζοντα.

 

skai


Πηγή: www.madata.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!