Συζήτηση για τα F-16 στη Βουλή: Κόντρα Καμμένου – Γεωργιάδη

Ένταση σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα F-16 με πρωταγωνιστές τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο και τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Κάνετε μεροκάματα στον Πειραιά» είπε ο υπουργός Άμυνας στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας με τον δεύτερο να του απαντά: «Εσείς και η σύζυγός σας κάνετε μεροκάματα από τον Πειραιά».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας μετά την ομιλία του κ. Καμμένου από το βήμα της Βουλής, στην οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιχειρηματολόγησε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους Αμερικανούς δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έλαβε τον λόγο για να απαντήσει.

Την ώρα που μιλούσε ο Άδωνις Γεωργιάδη, παρενέβη ο κ. Καμμένος από τα υπουργικά έδρανα όπου ήταν φωνάζοντας κάτι για μεροκάματα στον Πειραιά.

«Μεροκάματα από τον Πειραιά;» αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε λέγοντας: «Εννοείτε το γραφείο του κ. Μαρινάκη;».

«Μεροκάματα από τον Πειραιά κάνετε εσείς και η σύζυγός σας... Άλλοι πήγαιναν εκεί, εσείς και η σύζυγός σας συγκεκριμένα» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο και πρόσθεσε: «Και τον κ. Κουρτάκη εσείς τον είδατε στο γραφείο του πριν τις εκλογές του 2012».

«Με ορισμένους εδώ μέσα μπορώ να μιλάω μόνο με μηνύσεις και αγωγές...» απάντησε λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενώ για το γεγονός ότι επέλεξε να απουσιάσει από τη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα στη Βουλή για τα F-16, είπε: «Ήμουν με τον υφυπουργό τον Αμερικανό, άλλοι βγάζανε σέλφι με εμπόρους όπλων του Eurofighter».

Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F-16, υπάρχει ένα «Letter of Request» , είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής.

«Αναμένουμε την απάντηση των Αμερικανών. Για να πάρουν την έγκριση από το Κογκρέσο είπαν ότι για την αναβάθμιση 123 ελληνικών F-16, δηλαδή και της έκδοσης Block 30, Block 50, Block 52 plus θα χρειαστούν 2,4 δισ. δολάρια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος από το βήμα της βουλής και συνέχισε:

«Αναμένουμε την LOA, δηλαδή την απάντηση των Αμερικανών».

«Είχαμε πει ευρώ, δολάρια είπα εγώ, σας λέω ότι πιστεύω ότι δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια, πιστεύω τελικά ότι θα είναι και κάτω από 800-700 εκατ.» σημείωσε.

Εξήγησε ακόμη ότι με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν μπορούμε να δίνουμε πάνω από 100 εκατ. τον χρόνο για την αναβάθμιση των F-16 περιγράφοντας με τον τρόπο αυτό και την αποπληρωμή του έργου η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ακόμη, ανέφερε ότι δεν είναι δεδομένο ποια θα είναι η αμερικανική εταιρεία που θα κάνει τον εκσυγχρονισμό των F-16. «Θα σας πω ότι ακόμη και η εταιρεία που κάνει την αναβάθμιση των F-16 δεν είναι δεδομένη. Αυτό θα το επιλέξουν οι Αμερικανοί, μπορεί να επιλέξουν ότι είναι η... Boeing» είπε ο κ. Καμμένος, ενώ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Αμερικανούς αντισταθμιστικά. Ωστόσο, την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν αυτά αν το ΥΠΕΘΑ κρίνει ότι δεν συμφέρει.

«Ακούγονται διάφορα για αντισταθμιστικά ωφελήματα» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά όπως γίνονταν στο παρελθόν, ζητάμε το μεγαλύτερο έργο να γίνει στην ΕΑΒ, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες» και πρόσθεσε: «Αν δηλαδή κρίνουμε ότι τα Sikorsky (σσ αναφέρεται σε ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού) μπορούμε να τα φτιάξουμε με μικρότερες τιμές μπορεί να μην κάνουμε ούτε ένα αντισταθμιστικό για τα F-16» και κατέληξε απευθυνόμενος στους βουλευτές: «Όταν έρθει το LOA θα ξανασυνεδριάσουμε και εσείς θα έχετε γνώση και θα συναποφασίσουμε με βάση την εισήγηση των γενικών επιτελείων».

«Χρειάζεται να πείτε στη Βουλή ότι ήσασταν απασχολημένος, αρκεί να πείτε ότι στην επόμενη ερώτηση του κ. Τσιάραθα είστε παρών και δεν θα είστε μονίμως φευγάτος» σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!