«Καυτό» διήμερο για την Καταλονία: «Kolotumba» ή ανεξαρτησία; -Τα τρία σενάρια

Η καταλανική κρίση κορυφώνεται τις επόμενες δύο ημέρες, καθώς από τη μία ο Κάρλες Πουτζδεμόντ θα πρέπει να κάνει την επόμενη, καθοριστική, κίνησή του, ενώ η ισπανική Γερουσία θα κληθεί να ψηφίσει την πρόταση Ραχόι.

Την Τετάρτη, ο ηγέτης της Καταλονίας είχε διαδοχικές συναντήσεις, με μέλη της κυβέρνησης, κόμματα και εκπροσώπους του αποσχιστικού κινήματος. Η El Pais κάνει λόγο για εντάσεις στην καταλανική κυβέρνηση και αντικρουόμενα μηνύματα από την περιφέρεια, καθώς υπάρχουν αυτοί που πιέζουν για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και άλλοι που επιθυμούν να φρενάρουν αυτή την κίνηση.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ηγέτες τόσο του Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Καταλανικού Κόμματος όσο και της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας συμβούλευσαν ανοιχτά τον Πουτζδεμόντ να απορρίψει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και πιστεύουν ότι μόνο έτσι θα ελαχιστοποιηθεί, τουλάχιστον, ο αντίκτυπος από το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ισπανικές αρχές δεν τους δίνουν άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουν στην ανακήρυξη μιας νέας δημοκρατίας. Ο Οριόλ Τζουνκέρας πρόσθεσε, μιλώντας στο Associated Press, ότι το κόμμα του, ένα από τα δύο του κυβερνητικού συνασπισμού της Καταλονίας, «θα εργαστεί για τη δημιουργία μιας δημοκρατίας, γιατί καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει δημοκρατική εντολή για τη δημιουργία μιας τέτοιας δημοκρατίας». Επέμεινε όμως ότι μιλά εκ μέρους του κόμματός του και όχι εξ' ονόματος της τοπικής κυβέρνησης του Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι τελικά ο Καταλανός ηγέτης δεν θα παραστεί στη ισπανική Γερουσία, που θα συζητήσει την πρόταση του Μαριάνο Ραχόι για την ενεργοποίηση του προαναφερόμενου άρθρου, για την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας. Ο Πουτζδεμόντ αναμενόταν να πάει στη Γερουσία την Πέμπτη.

Αντί για αυτό, θα παραστεί στη συζήτηση στην καταλανική Βουλή, το απόγευμα της Πέμπτης. Την ίδια ώρα, η ισπανική Γερουσία θα συζητά τα μέτρα που πρότεινε ο πρωθυπουργός, τα οποία θα τεθούν προς ψήφιση την Παρασκευή. Με αυτά, η Μαδρίτη θα αποκτήσει έλεγχο στα πάντα στην Καταλονία: από την αστυνομία και τους προϋπολογισμούς, μέχρι τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα τηλεοπτικά κανάλια.

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι τι θα πει τελικά ο Πουτζδεμόντ στο καταλανικό κοινοβούλιο. Αν δηλαδή θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας, ή θα προκηρύξει εκλογές, ή ενδεχομένως και τα δύο. Τα τρία σενάρια, σύμφωνα με την ισπανική ιστοσελίδα thelocal.

Ανακήρυξη ανεξαρτησίας
Είναι η λεγόμενη «πυρηνική» επιλογή, δηλαδή το σενάριο την Πέμπτη ο Πουτζδεμόντ να άρει την αναστολή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας και να προχωρήσει σε αυτή, με βάση τα αποτελέσματα του δημοψήφισμα που έγινε την 1η Οκτωβρίου.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει η έγκριση της ενεργοποίησης του άρθρου 155 από την ισπανική Γερουσία, κάτι που θα σημάνει την καρατόμηση της καταλανικής κυβέρνησης. .

Ανακήρυξη ανεξαρτησίας και περιφερειακές εκλογές
Το δεύτερο σενάριο θέλει τον Πουτζδεμόντ να ανακηρύσσει την ανεξαρτησία αλλά και να προκηρύσσει εκλογές, προσπαθώντας να εξασφαλίσει νομιμότητα δίνοντας στον λαό την ευκαιρία να ψηφίσουν τη νέα τους κυβέρνηση, ενώ δεν θα έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για απόσχιση.  

Εχει πολλά να χάσει όμως. Ακόμη κι έτσι η ισπανική κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 και το «στρατόπεδο» των πιο σκληροπυρηνικών υπέρ της ανεξαρτησίας μπορεί να ενοχληθούν με μία ακόμη ψηφοφορία σε μια ευαίσθητη στιγμή στην οποία θα προτιμούσαν να ασχοληθούν με τη δημιουργία του νέου κράτους.

Περιφερειακές εκλογές χωρίς ανακήρυξη ανεξαρτησίας
Η τρίτη επιλογή θα ήταν να εγκαταλείψει ο Πουτζδεμόντ εξ' ολοκλήρου τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας και αντί για αυτό να προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Καταλονία. Ο μεγαλύτερος λόγος για αυτό θα ήταν για να προσπαθήσει να σταματήσει την τελευταία στιγμή τα μέτρα που προβλέπει το άρθρο 155.

Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα έχει ταχθεί υπέρ της πιθανότητας να μην επιβληθούν τα μέτρα αν προκηρυχθούν εκλογές στην Καταλονία χωρίς να ανακηρυχθεί ανεξαρτησία. Η κυβέρνηση όμως δεν συμφωνεί και ίσως επιλέξει να προχωρήσει με το άρθρο 155, υποστηρίζοντας ότι είχε δώσει στον Πουτζδεμόντ μία ξεκάθαρη προθεσμία για να τα αποφύγει, την οποία δεν τήρησε.

Και ενώ ο Καταλανός ηγέτης θα μπορούσε να εμφανιστεί ως διαλλακτικός με μία τέτοια κίνηση, είναι περισσότερο πιθανό ότι αυτή θα τον αποδυναμώσει. Γιατί να προκηρύξει εκλογές την τελευταία στιγμή όταν μπορεί παρόλα αυτά να υπάρξει παρέμβαση της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, ενώ θα μπορούσε να το κάνει μία εβδομάδα νωρίτερα, αποφεύγοντας τα μέτρα;


Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!