Σαουδική Αραβία: 11 πρίγκιπες και δεκάδες υπουργοί στη φυλακή

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Βασίλειου των Σαούντ η κεντρική εξουσία προχώρησε στη μαζική σύλληψη υψηλόβαθμων μελών της βασιλικής αυλής και δεκάδων πρώην και νυν υπουργών με την κατηγορία της διαφθοράς. Λίγες ώρες μόνο μετά τη σύσταση ειδικής επιτροπής για το ζήτημα αυτό την οποία συγκρότησε ο ισχυρός άνδρας του βασιλείου και διάδοχος του χρόνου, Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν.  

O Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν

Στο αεροδρόμιο της Τζέντα δεκάδες ιδιωτικά αεροσκάφη έχουν ακινητοποιηθεί στο έδαφος μετά από διαταγή της ανώτατης αρχής των υπηρεσιών ασφαλείας έτσι ώστε να μην καταφέρουν εκατοντάδες Σαουδάραδες αξιωματούχοι και επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν τη χώρα με τις οικογένειες τους.  Όλες αυτές οι συλλήψεις και οι απομακρύνσεις στελεχών πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μόνο μετά την επισημοποίηση του διατάγματος συστάσεως επιτροπής κατά της διαφθοράς

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα το Σάββατο 4 Νοεμβρίου σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από σαρουδαραβικά κεφάλαια. Δεν υφίσταται μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση για τις συλλήψεις.

Παράλληλα, αναφέρεται από την ίδια πηγή πως συνελήφθησαν οι αρχηγοί της ισχυρής εθνικής Σαουδαραβικής φρουράς ( πρόκειται για μια μονάδα- αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων) καθώς και ο αρχηγός του ναυτικού. 


Ο γιός του πρώην βασιλιά ο Μιτέμπ Μπι Αμπντουλά φέρεται να έχει απομακρυνθεί από την εθνική φρουρά η οποία σημειωτέον αποτελεί σοβαρό γρανάζι της εσωτερικής ασφάλειας του βασιλείου με βασικό προορισμό να περιφρουρεί τις στρατηγικές εγκαταστάσεις της χώρας καθώς και τις πετρελαιοπηγές.

Πόλεμος φατριών

Όλες αυτές οι συλλήψεις και οι απομακρύνσεις στελεχών πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μόνο μετά την επισημοποίηση του διατάγματος συστάσεως επιτροπής κατά της διαφθοράς επικεφαλής της οποίας τέθηκε αμέσως ο πρίγκιπς και διάδοχος του θρόνου και ισχυρός άνδρα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν. Στα τέλη Οκτωβρίου ο πρίγκιπας Σαλμάν δεσμεύτηκε για τη δημιουργία μιας «μετριοπαθούς Σαουδικής Αραβίας» σε μια προσπάθεια ρήξης με το παρελθόν αλλά και την εικόνα μιας χώρας η οποία εδώ και δεκαετίες θεωρείται ως εξαγωγέας του υπέρ συντηρητικού θρησκευτικού δόγματος του Ισλάμ, του «Ουαχαβιτισμού». Το δόγμα αυτό θεωρείται και η πηγή δημιουργίας και αναφοράς του Ισλαμικού τζιχαντισμού. Παράλληλα, υπήρξαν πολύ σοβαρές αντιδράσεις στην απόφασή του να ιδιωτικοποιήσει πολλές δημόσιες επιχειρήσεις καθώς και να μειώσει τις κρατικές παροχές

Ήδη ο πρίγκιπας Σαλμάν ανακοίνωσε πρόσφατα μεταρρυθμίσεις που σοκάρουν το θρησκευτικό καθεστώς όπως το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν ή ακόμη χειρότερο το δικαίωμα των γυναικών να πηγαίνουν στο γήπεδο και ω του θαύματος τη δυνατότητα να ανοίξουν κινηματογραφικές αίθουσες στη Σαουδική Αραβία.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορεί να προκαλούν ειρωνικά σχόλια στη Δύση αλλά για τη Σαουδική Αραβία οι μεταρρυθμίσεις αυτές σημαίνουν μια πραγματική επανάσταση.

Όμως υπάρχουν και άλλες αντιδράσεις από κύκλους αξιωματούχων του βασιλείου και για τον τρόπο με τον οποία ο πρίγκιπας Σαλμάν διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική ιδιαίτερα αμφισβητείται η σκληρή στάση του έναντι του Κατάρ. Παράλληλα, υπήρξαν πολύ σοβαρές αντιδράσεις στην απόφασή του να ιδιωτικοποιήσει πολλές δημόσιες επιχειρήσεις καθώς και να μειώσει τις κρατικές παροχές.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!