Ωραιόκαστρο: Απολογισμός 2014-2016 Προτεραιότητα της δημοτικής αρχής η κοινωνική πολιτική


Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απολογισμός 2014-2016
Προτεραιότητα της δημοτικής αρχής η κοινωνική πολιτική

Στη σημαντικότητα του τομέα της κοινωνικής πολιτικής αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης τονίζοντας ιδιαίτερα τους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της διοργάνωσης πολιτιστικών δράσεων καθώς και της στήριξης του αθλητισμού και της παιδείας στα πλαίσια των κοινωνικών απαιτήσεων.
Όπως τόνισε ο κ. Γαβότσης εντός του έτους 2016 ο Δήμος Ωραιοκάστρου με τη συνδρομή του τμήματος Προγραμματισμού εντάχθηκε στα ακόλουθα Ευρωπαϊκά Προγράμματα: Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ωραιοκάστρου προϋπολογισμού 234.000,00 €, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ωραιοκάστρου προϋπολογισμού 112.320,00 € και REMOTECARE (Κινητή μονάδα Υγείας).
Αναλυτικά η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου δραστηριοποιήθηκε  στους παρακάτω τομείς:
·         θέματα προνοιακού χαρακτήρα (επιδόματα, συντάξεις, βιβλιάρια ανασφαλίστων) για 220 ωφελούμενους.

·         διενέργησε επίσημες κοινωνικές έρευνες για τη χορήγηση επιδομάτων από την Πρόνοια (επίδομα παιδικής προστασίας, επίδομα στεγαστικής συνδρομής, επίδομα ένδειας/ανεργίας), 30 εκθέσεις ανά έτος.     

·         φρόντισε για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού μέσω Τράπεζας τροφίμων/Κοινωνικού Παντοπωλείου για 730 οικογένειες.

·         διεκπεραίωσε τις αιτήσεις για το Τ.Ε.Β.Α. και υλοποίησε το πρόγραμμα με διανομή των προϊόντων σε 950 ωφελούμενους. Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 όπου ο Δήμος Ωραιοκάστρου ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκαν στη σύμπραξη Δήμων και Περιφέρειας.

·         σε συνεργασία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ανηλίκων) πραγματοποίησε κοινωνικές έρευνες κατόπιν εισαγγελικής εντολής σε 60 περιπτώσεις.

·         σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εξέδωσε 30 βεβαιώσεις εισαγωγής πολιτών σε θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και κλινικές.

·         οργάνωσε τη λειτουργία της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος με εθελοντική αιμοδοσία δύο φορές το χρόνο (συνολικά 100 άτομα).

·         λειτουργεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που απευθύνεται σε Άτομα της Τρίτης Ηλικίας και Α.μ.Ε.Α., με 200 ωφελούμενους σε σταθερή βάση.

·         παρέχει πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα τόσο στο χώρο της Υπηρεσίας όσο και σε κατ’ οίκον επισκέψεις σε 45 άτομα το μήνα.

Από 01/01/2016 υπάρχει διαθέσιμη γενική ιατρός που εξετάζει και συνταγογραφεί ανασφάλιστους και άπορους πολίτες, και διοργανώνει ημερίδες με τη συνεργασία του Κέντρου Υγείας Διαβατών.
Ακόμη, ο Δήμος διοργανώνει τρία σημαντικά κοινωνικά προγράμματα σε ετήσια βάση:
·         Το πρόγραμμα «Παιδί και θάλασσα» με τη συμμετοχή παιδιών από τον ευρύτερο Δήμο Ωραιοκάστρου, 150 παιδιά για το 2015 και 150 για το 2016.
·         Το πρόγραμμα «Κατασκηνώσεις» με τη συμμετοχή παιδιών από τον ευρύτερο Δήμο Ωραιοκάστρου, 60 παιδιά για το 2015 και 40 για το 2016.
·         Το πρόγραμμα «ΚΔΑΠ -  Θερινής απασχόλησης» με τη συμμετοχή παιδιών από τον ευρύτερο Δήμο Ωραιοκάστρου, 270 παιδιά για 2015 και 290 για το 2016.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους, που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου αλλά και εκτός αυτών, διοργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
Συγκεκριμένα:
·         Το 2015, διοργάνωσε θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, μουσικές εκδηλώσεις.
·         Το 2016, διοργάνωσε θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, μουσικές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων.
·         Το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς ήταν η πολυφωνική χορωδία της Κρατικής Χορωδίας Δωματίου της Αρμενίας.
·         Το 2015 καθιερώθηκε ο θεσμός της αποκριάς (ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ) που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία κάθε χρονιά (2 εκδηλώσεις, 2015 και 2016).
·         Εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας (ΚΟΥΛΟΥΜΑ) σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.
·         Από το 2016 και εφεξής διοργανώνεται ο θεσμός του «Πολιτιστικού Σεπτέμβρη» που περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων (συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις).
·         Κάθε χρόνο διοργανώνεται η χριστουγεννιάτικη γιορτή για το άναμα του δέντρου «Αγγέλων Έλευσις».
·         Μουσικές παραστάσεις (2015- 2016) :
Ορατόριο «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος».
Μουσική βραδιά με τον μουσικοσυνθέτη «Γεώργιο Χατζηνάσιο».
Συναυλία Δημήτρη Μπάση, κατά τον εορτασμό «Αγγέλων Έλευσης 2016».
·         Θεατρική ομάδα ενηλίκων Δήμου Ωραιοκάστρου:
Ράφτης κυριών, 2015.
Το φάντασμα του Ραμόν Ναβάρο, 2016.
·         Οργάνωση και εορτασμός όλων των εθνικών εορτών και εθνικών επετείων.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κάθε χρόνο παραχωρούνται σε αθλητικά σωματεία και συλλόγους του ευρύτερου Δήμου Ωραιοκάστρου οι αθλητικές εγκαταστάσεις κλειστών γυμναστηρίων και γηπέδων, για άθληση και διεξαγωγή αγώνων πάντα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Αναλυτικά:
·         Κονταξοπούλειο: 400 αγώνες
·         Κλειστό Γυμναστήριο Δρυμού «Παναγιώτης Νέτσικας»: 200 αγώνες
·         Δημοτικό Γυμναστήριο Καλλιθέας (Νεοχωρούδα): 100 αγώνες
·         Γήπεδο ποδοσφαίρου Ωραιοκάστρου: 120 αγώνες
·         Γήπεδο ποδοσφαίρου Δρυμού: 50 αγώνες
·         Γήπεδο ποδοσφαίρου Λητής: 50 αγώνες
·         Γήπεδο ποδοσφαίρου Μονολόφου: 50 αγώνες
·         Γήπεδο ποδοσφαίρου Μεσαίου: 50 αγώνες
·         Γήπεδο ποδοσφαίρου Νεοχωρούδας: 50 αγώνες
·         Γήπεδο ποδοσφαίρου Πενταλόφου: 50 αγώνες
·         Γήπεδο ποδοσφαίρου Μελισσοχωρίου: 50 αγώνες

Το 2014 εγκρίθηκε για πρώτη φορά κανονισμός λειτουργίας κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων ενώ έγινε διαγωνισμός και ανάθεση λειτουργίας, μετά από πολλά χρόνια, του κυλικείου του κλειστού γυμναστηρίου «Κονταξοπούλειο» Ωραιοκάστρου (2015).
Την επόμενη χρονιά ο Δήμος ολοκλήρωσε την ενεργειακή αναβάθμιση του «Κονταξοπούλειου» και ένα χρόνο μετά έγινε ανακατασκευή των αποδυτηρίων του γυμναστηρίου. Επίσης το τμήμα έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την αδειοδότηση των κλειστών γυμναστηρίων.
Στο Δήμο λειτουργεί Δημοτικό Κολυμβητήριο που εξυπηρετεί 1500 άτομα ανά σεζόν (πεντάμηνης διάρκειας).
Αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας

και δημοσίων σχέσεων


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!