Κύπρος: Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη αναμένεται να βρεθούν τα ενεργειακά, η οικονομία, η παιδεία και ο πολιτισμός.

Η επίσημη υποδοχή του προέδρου Σίσι θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Το μεσημέρι θα υπογραφούν μνημόνια συναντίληψης Κύπρου - Αιγύπτου, ενώ αργότερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα προσφωνήσει, σε ειδική συνεδρίαση, την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στις 19.00 οι δύο ηγέτες θα παραστούν και θα χαιρετίσουν επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου - Αιγύπτου, που διοργανώνει το ΚΕΒΕ.

Τον Αιγύπτιο πρόεδρο θα συνοδεύουν υπουργοί και η σημερινή μέρα στόχο θα έχει την απαρχή κοινών συνεδρίων των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών σε τακτά διαστήματα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητούνται σημαντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Οι δύο χώρες προχωρούν σε αλλαγή δεδομένων σε ό,τι αφορά στις διμερείς επαφές, καθιερώνοντας τις συναντήσεις «κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση» (G to G - Government to Government, όπως είναι ο αγγλικός όρος που χρησιμοποιείται σ' αυτές τις περιπτώσεις).

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή συνάντηση στο τραπέζι των συνομιλιών θα παρακαθήσουν από κυπριακής πλευράς 6-7 στελέχη του κυπριακού κυβερνητικού σχήματος και από την αιγυπτιακή πλευρά τέσσερις υπουργοί.

Η Αίγυπτος έχει δείξει τις προθέσεις της για τις υποδομές μεταφοράς των κοιτασμάτων του «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ στα δύο τερματικά υγροποίησης επί αιγυπτιακού εδάφους.

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!