Πριγκιπικές κατηγορίες και επιχείρηση-σκούπα κατά της... διαφθοράς

Τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της υπεξαίρεσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της κατάχρησης εξουσίας αντιμετωπίζουν δεκάδες Σαουδάραβες πρίγκιπες, αξιωματούχοι και επιχειρηματίες που συνελήφθησαν από τις αρχές της χώρας σε μία αμφιλεγόμενη επιχείρηση-σκούπα κατά της διαφθοράς που έχει διατάξει η βασιλική οικογένεια που θα μπορούσε και να ερμηνευτεί και σαν... ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Οι συλληφθέντες κρατούνται ενώ παράλληλα «τρέχει» έρευνα, δήλωσε αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας, στο Reuters.

Έντεκα πρίγκιπες, τέσσερις υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί τέθηκαν υπό κράτηση το Σάββατο, με το βασιλιά Σάλμαν να δίνει εντολή για τη δημιουργία μιας επιτροπής καταπολέμηση της διαφθοράς υπό την προεδρία του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, του 32χρονου γιου του βασιλιά, που έχει συγκεντρώσει εκτεταμένες εξουσίες.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εκτιμάται ότι προσπαθεί να απομακρύνει από θέσεις εξουσίας άλλες ισχυρές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανταγωνιστές του.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι τον Ιούνιο ο ίδιος ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έπειτα από απόφαση του βασιλιά, αντικατέστησε τον ξάδερφό του Μοχάμεντ Μπιν Ναγιέφ τόσο ως διάδοχος του θρόνου όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία, πάντως, έχουν προκαλέσει ανησυχία σε επενδυτές και οικονομολόγους, οι οποίοι εκτιμούν ότι η αστάθεια αυτή μπορεί να φέρει οικονομικό πλήγμα στις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, όμως, μπορεί να φέρει μεταρρυθμίσεις στη χώρα, την οποία κυβερνά μία απόλυτη μοναρχία με ισλαμικό σύστημα και χωρίς εκλεγμένο κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβρη ο βασιλιάς Σαλμάν ήρε την απαγόρευση οδήγησης που ίσχυε στην χώρα για τις γυναίκες, ενώ ο πρίγκιπας Μοχάμεντ θέλει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα σπάσουν παραδόσεις δεκαετιών στη χώρα.

Ορισμένες από αυτές είναι η ενσωμάτωση των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, η προώθηση μέσω δημόσιας διασκέδασης και η ανάπτυξη του τουρισμού.

Έχει ήδη περικόψει τα κρατικά έξοδα για συγκεκριμένους τομείς, ενώ σχεδιάζει την πώληση πολλών ακινήτων του βασιλείου.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!