Στον Ελληνισμό του Παρισιού ο Πρόεδρος της Διακομματικής για τον Απόδημο Α. Τριανταφυλλίδης - Παιδεία Ομογενών και «Μαγεμένες» του Λούβρου στο επίκεντρο. [φώτο]


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στον Ελληνισμό του Παρισιού ο Πρόεδρος της Διακομματικής για τον Απόδημο Α. Τριανταφυλλίδης
- Παιδεία Ομογενών και «Μαγεμένες» του Λούβρου στο επίκεντρο.

Τα ελληνικά σχολεία στο Παρίσι  επισκέφθηκε o Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας.
Πρώτος σταθμός της διήμερης παρουσίας του στη γαλλική πρωτεύουσα  το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας (Τ.Ε.Γ.) Raymond Queneauόπου  μαζί με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Σέττα Θεοδωρίδου και  την Υπεύθυνη της Επιτροπής Σχολείων Νίκη Παπαηλιάκη επισκέφθηκαν τις τάξεις του ελληνικού δημοτικού σχολείου και μίλησαν με τους μικρούς μαθητές.
Στη συνέχεια ο κ. Τριανταφυλλίδης μετείχε σε ανοιχτή συγκέντρωση-συζήτηση στο ίδιο σχολείο (Raymond Queneau), όπου  άκουσε και συζήτησε τα προβλήματα που έθεσαν γονείς και δάσκαλοι από το σύνολο των ελληνικών σχολείων στο Παρίσι.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από γονείς και δασκάλους της Ομογένειας στην έγκαιρη απόσπαση εκπαιδευτικών από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, καθώς και στην  αναγκαιότητα σύναψης διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την αναγνώριση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας (όπως διδάσκεται στα αναγνωρισμένα ΤΕΓ από εκπαιδευτικούς αποσπασμένους από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας) ως ξένης γλώσσας στο Γαλλικό Γυμνάσιο και Λύκειο και η αναγνώριση της βαθμολογίας από το γαλλικό σχολείο.
Ο  κ. Τριανταφυλλίδης ενημερώθηκε επίσης  για την πορεία της πειραματικής διδασκαλίας των νέων ελληνικών(γλώσσα και πολιτισμός) στο γαλλικό δημοτικό του Bourseault στο Παρίσι σε 138 Γάλλους μαθητές από  αποσπασμένους  Έλληνες εκπαιδευτικούς, με αποτελέσματα εξαιρετικά και πολύ θετική ανταπόκριση των μαθητών. 
Επόμενος σταθμός του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό το «Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι» και τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας στον αριθμό 9 της οδού Mesnil, όπου συνάντησε μέλη του Δ.Σ. , άκουσε και  συζήτησε μαζί τους , εκτός των θεμάτων Παιδείας,  θέματα που αφορούν τον ελληνισμό στο Παρίσι, την ψήφο των ομογενών, την εκ νέου λειτουργία του ΣΑΕ καθώς και την ένταξη των νεοαφιχθέντων Ελλήνων μεταναστών στη γαλλική κοινωνία.
Ο  βουλευτής Α’  Θεσσαλονίκης ήταν παρών επίσης στην παρουσίαση του βιβλίου της Σαλονικιάς συγγραφέως Μαίρης Κόντζογλου “ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ - Las Incantadas”,  την οποία είχε οργανώσει η Ελληνική Κοινότητα του Παρισιού στην προσπάθεια της να  φέρει τον Ελληνισμό, σε επαφή με τα έργα της σύγχρονης ελληνικής διανόησης, αλλά και με το πολυδιάστατο θέμα των ελληνικών αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό.
          Το βιβλίο πραγματεύεται την αρπαγή του μνημείου των « Μαγεμένων», που φιλοτεχνήθηκαν το 2ο-3οαιώνα μ.Χ. στη Ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, από τον Γάλλο παλαιογράφο Εμμανουέλ Μιλλέρ, με τη σύμφωνη γνώμη των οθωμανικών αρχών και του Γάλλου αυτοκράτορα.
Από το 1864 ως το 2011- οπότε και εκτέθηκε μέρος του μνημείου- τα σπαράγματά του παρέμεναν στις αποθήκες του Λούβρου. Σήμερα οι τέσσερεις πεσσοί, διπλής όψεως  με τις οκτώ ανάγλυφες μορφές (Διόνυσος, Αύρα, Νίκη, Μαινάδα, Γανυμήδης, Διόσκουρος, Αριάδνη, Λήδα) εκτίθενται στην πτέρυγα των Ελληνικών αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, ενώ τμήματα του επιστηλίου και τα κιονόκρανα παραμένουν ακόμη στις αποθήκες του γαλλικού μουσείου  λόγω έλλειψης χώρου. 
Ο κ. Τριανταφυλλίδης στην παρέμβαση του στην παρουσίαση του βιβλίου τόνισε  ότι « οι «ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ» αποτελούν τις «ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ» της Θεσσαλονίκης , τις οποίες ο Γάλλος παλαιογράφος Εμμανουέλ Μυλλέρ , ως άλλος «λόρδος Ελγιν», τις αφαίρεσε από το σώμα της Θεσσαλονίκης στα 1864, για να τις μεταφέρει στο μουσείο του Λούβρου, προς τέρψη του Ναπολέοντος».  
Πριν από την παρουσίαση του βιβλίου ο βουλευτής Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τις  Μαγεμένες, τις “Las Incantadas”, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με τη  Διευθύντρια του τμήματος των ελληνικών αρχαιοτήτων του μουσείου του Λούβρου κα. Sophie Descamps.
Έναν ακόμη πολύ σημαντικό σταθμό της επίσκεψης αποτέλεσε η συνάντηση του πρόεδρου της Διακομματικής Επιτροπής  του Απόδημου Ελληνισμού  με τον κο. Μιχάλη Σπινέλλη, επικεφαλής της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΟΥΝΕΣΚΟ που εδρεύει στο Παρίσι, για το θέμα της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας-9η Φεβρουαρίου  και τις δυνατότητες προώθησης και ενίσχυσης της Ελληνικής Γλώσσας στο εξωτερικό.
Η διήμερη επίσκεψη του κ. Τριανταφυλλίδη στη γαλλική πρωτεύουσα  ολοκληρώθηκε με συνάντηση -στην Ελληνική Πρεσβεία και οικοδεσπότες τον επιτετραμμένο της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Ιωάννη-Μιλτιάδη  Νικολαΐδη και τον κ. Δημήτριο Ψιάχα Γ' Γραμματέα της Πρεσβείας- με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας: το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ.κ. Εμμανουήλ- προεδρεύοντα της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και Πρόεδρος της Συνέλευσης των Ορθόδοξων Επισκόπων της Γαλλίας,την κα. Μαρία Γράβαρη-Μπάρμπα-διευθύντρια της ιστορικής Fondation Hellénique-«Ελληνικό Ιδρυμα» της Διεθνούς Πανεπιστημιούπολης στο Παρίσι, τον κο. Νίκο Πράντζο-Διευθυντή Έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), Πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού συλλόγου «Δίκτυο», την κα. Σέττα Θεοδωρίδου-Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και περιχώρων, καθώς και τον κο.Χρήστο  Κλαίρη (C.Clairis), Καθηγητής γενικής γλωσσολογίας στη Σορβόννη.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!