Συρία: Ο στρατός και οι σύμμαχοί του ανακατέλαβαν το τελευταίο προπύργιο του ΙΚ στη χώρα

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε πλήρως υπό τον έλεγχό του την Αλμπού Καμάλ, την τελευταία πόλη που βρισκόταν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Οι μονάδες των ενόπλων δυνάμεών μας, σε συνεργασία με τις δυνάμεις των εφέδρων και τους συμμάχους μας, απελευθέρωσαν την πόλη Αλμπού Καμάλ», που βρίσκεται στην ανατολική Συρία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Το ΙΚ έχει σχεδόν εξοντωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Στο απόγειο της ισχύος του το 2015 ήλεγχε μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ, εξαλείφοντας τα σύνορα, τυπώνοντας χρήματα, επιβάλλοντας δρακόντειους νόμους και σχεδιάζοντας επιθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Την Τετάρτη, έπειτα από μια επιχείρηση στην κεντρική και την ανατολική Συρία, η οποία ξεκίνησε πριν από μήνες, ο συριακός στρατός και οι συμμαχικές του σιιτικές πολιτοφυλακές περικύκλωσαν και επιτέθηκαν στην Αλμπού Καμάλ.

Η πόλη αυτή βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ στις όχθες του ποταμού Ευφράτη. Στη διάρκεια της μάχης για την κατάληψή της, η Χεζμπολάχ εισήλθε στο έδαφος του Ιράκ και οι Ιρακινές Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης πέρασαν στη Συρία προκειμένου να συνδράμουν στην κατάληψη της Αλμπού Καμάλ.

Το ΙΚ εξακολουθεί να ελέγχει κάποιες περιοχές και χωριά στην έρημο της Συρίας, μία πόλη και μερικά χωριά στο Ιράκ, καθώς και διάφορους διάσπαρτους θύλακες και στις δύο χώρες.

Παρά τις απώλειές τους, οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να είναι παρόντες στη Λιβύη κι αλλού, ενώ πολλές κυβερνήσεις εκτιμούν ότι η απειλή τους θα παραμείνει ζωντανή ακόμη και αφού χάσουν όλα τα εδάφη που ήλεγχαν.

Ήδη έχει εξαπολύσει επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία και εμπνέει μοναχικούς δράστες να επιτεθούν εναντίον πολιτών στη Δύση.

Στη Συρία με το τέλος των μεγάλων επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ ίσως να προοιωνίζεται μια νέα φάση του πολέμου, με τις αντίπαλες πλευρές που έχουν καταλάβει εδάφη από τους τζιχαντιστές να αντιπαρατίθενται.

Ο συριακός στρατός, με τη βοήθεια της Χεζμπολάχ και άλλων σιιτικών πολιτοφυλακών αλλά και τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν έχει θέσει υπό τον έλεγχό του εδάφη στην ανατολική και την κεντρική Συρία.

Αντίθετα, οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ Σύροι αντάρτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μια αραβοκουρδική συμμαχία, έχουν εκδιώξει τους τζιχαντιστές από το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της Συρίας.

Η συριακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να ανακαταλάβει τα εδάφη που ελέγχουν οι SDF, περιλαμβανομένης της Ράκας και των πετρελαιοπηγών ανατολικά του Ευφράτη.

Από τη μεριά τους, οι κουρδικές ομάδες έχουν εγκαθιδρύσει ένα είδος αυτονομίας στις περιοχές που ελέγχουν και έχουν ανακοινώσει τη διεξαγωγή εκλογών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!