Αλ. Τσίπρας: Εμείς πετυχαίνουμε εκεί που εσείς αποτύχατε

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η χώρα αλλάζει σελίδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «το σύνολο των δεικτών βρίσκονται σε ανάκαμψη και η χώρα αναμένεται να καταγράψει, για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, στο τέλος του έτους».

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το «κοινωνικό μέρισμα», ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο του 1,75%. «Η χώρα ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το πυροτέχνημα του 2014, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη έξοδος στις αγορές», συνέχισε.

Εξαπολύοντας βέλη στη Νέα Δημοκρατία, ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Θέλετε να ξεχάσει ο λαός ότι πήρατε μέτρα με 30 δισ. φόρους, εσείς που ξιφουλκείτε εναντίον της υπερβολικής φορολόγησης;». «Γιατί δεν είχατε υπεραπόδοση ή μείωση της ανεργίας;», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Εκεί που εσείς αποτύχατε, προς θλίψη σας, εμείς πετυχαίνουμε».

Όπως είπε, «η αντιπολίτευση μας κατηγορεί για υπερφορολόγηση, όμως όργιο υπερφορολόγησης βίωσαν οι πολίτες επί των ημερών Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε μια πενταετία, λήφθηκαν μέτρα ύψους 65 δισ.: 35 δισ. περικοπές δαπανών και 30 δισ. φόροι, όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος κ.α.».

Έκανε επίσης λόγο για ψέματα και λαϊκισμό της αντιπολίτευσης, στην οποία καταλόγισε πως «καταντάει γραφική». «Μας κατηγορεί με προκλητικό τρόπο επειδή αποκτήσαμε τη δυνατότητα να αποδώσουμε στους πολίτες μέσα σε δύο χρόνια ποσό μεγαλύτερο των 2 δισ.», δήλωσε αναφερόμενος στο «κοινωνικό μέρισμα», ενώ σημείωσε πως δεν θα χαρακτήριζε «ψίχουλα ή φιλοδώρημα» αυτό το ποσό.

Όπως είπε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία, «ξορκίζετε τον λαϊκισμό, αλλά πρέπει να πείτε ότι κάθε ευρώ μείωσης φόρου που υπόσχεστε, σημαίνει μείωση συντάξεων, λιγότερες δαπάνες για σχολεία και νοσοκομεία».

Μιλώντας για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, σημείωσε ότι «η καταβολή της έκτακτης ακατάσχετης και αφορολόγητης ενίσχυσης στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική θα γίνει άμεσα».

Όπως είπε, πέραν των μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων, το πιο κρίσιμο είναι ο σχεδιασμός έργων για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε «πού ήσασταν;» τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας λόγο για παθογένειες δεκαετιών. «Πού ήταν η αντιπολίτευση τα χρόνια που χτιζόταν η Αττική, όταν οι δήμαρχοι έκαναν τα ρουσφέτια;», συνέχισε, ενώ τόνισε ότι υλοποιούνται περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα σε σύγκριση με την περίοδο 2007-2013.

«Επιρρίπτετε την ευθύνη στην περιφερειάρχη. Το 2014 η Περιφέρεια είχε ενταγμένα έργα 100 εκατ., σήμερα 485 εκατ. ευρώ», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, του καταλόγισε ότι επενδύει σε έναν αντιπολιτευτικό λόγο πάνω στην καταστροφή, σημειώνοντας ότι δεν νομίζει πως αυτή η στάση θα εκτιμηθεί θετικά από την κοινωνία. «Έχουμε αντιπολίτευση της πυρκαγιάς και τώρα της πλημμύρας», σχολίασε.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει σε εθνική κλίμακα έργα προϋπολογισμού 1 δισ. σε βάθος πενταετίας, ενώ αποκάλυψε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αρμόδιους επιτρόπους για να υπάρξει αρωγή της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους πληγέντες από τις πλημμύρες, τόνισε ότι «προχωρήσαμε στη διανομή έκτακτης, επιπλέον ενίσχυσης 5.000 ευρώ για κάθε κατοικία και 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, που επλήγη. Η καταβολή αυτών των χρημάτων θα γίνει άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Και φυσικά τα ποσά αυτά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε και από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται και η εξάμηνη αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιπλέον, όπως είπε, από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκε παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων και εισφορών, τελών καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, λόγω της φυσικής καταστροφής. 

naftemporiki.gr

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!


Πηγή: www.naftemporiki.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!