Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Δωρεάν πρόγραμμα για την πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΩΡΕΑΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
                       
                Με δεδομένο ότι η παιδική παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί τις τελευταίες δεκαετίες ως παγκόσμια  επιδημία και επειδή οι στατιστικές δείχνουν ότι στην Ελλάδα 1 στα 4 παιδιά ηλικίας 3-18 ετών  είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και 1 στα 3 παιδιά ηλικίας 3-12 ετών έχει αυξημένο σωματικό βάρος ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία με το  Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίαςπρόκειται να εφαρμόσει πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας ή λιπόσαρκου παιδιού.

               Το πρόγραμμα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες και έχει στόχο
                 α) την προαγωγή της δημόσιας υγείας, την βελτίωση ποιότητας ζωής και της ευημερίας των παιδιών – κατοίκων της περιοχής και
               β) τη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Παράλληλα το  πρόγραμμα κατά της παιδικής παχυσαρκίας θα επιτρέψει την έγκαιρη πρόληψη διατροφικής υγείας για τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν θα ήταν εφικτή λόγω οικονομικών ή άλλων περιορισμών.

Κι επειδή η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας ξεκινά από το σπίτι  η διαδικασία του προγράμματος θα  είναι η ακόλουθη:

1.             Πρώτη συνάντηση διερεύνησης με  τον γονέα/κηδεμόνα του παιδιού όπου γίνεται:
          α)         καταγραφή των προσωπικών στοιχείων του παιδιού (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φυσική δραστηριότητα).
          β)         καταγραφή των σωματομετρικών μετρήσεων του παιδιού (βάρος, ύψος και περίμετρο βραχίονα).

2.             Δεύτερη συνάντηση συμβουλευτικής με το γονέα/κηδεμόνα όπου παραδίδεται εγγράφως:
α)         η θρεπτική κατάσταση και ανάπτυξη του παιδιού, η οποία περιλαμβάνει το ιδανικό βάρος του, το δείκτη μάζας σώματός του, τις θερμίδες του βασικού μεταβολισμού και ημερήσιων θρεπτικών αναγκών του και τις καμπύλες εκατοστιαίων θέσεων με βάση την ημερομηνία γέννησης, όπως προβλέπεται από τις καμπύλες ανάπτυξης,
β)         διατροφικές συμβουλές με βάση την ηλικία του παιδιού,
γ)         ενδεικτικό διατροφολόγιο με βάση την ηλικία του παιδιού,
δ)         διατροφική πυραμίδα με βάση την ηλικία του παιδιού,
ε)         σύσταση για συνεδρία με ψυχολόγο, όπου θεωρείται απαραίτητη, για το παιδί ή και τον γονιό και
στ)       σύσταση για άθληση.

3.             Ηλεκτρονικά αντίγραφα όλων των παραπάνω εγγράφων τηρούνται από την αρμόδια διατροφολόγο για τον επανέλεγχο των παιδιών. Τα αποτελέσματα και τα παραπάνω έγγραφα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλον σκοπό πλην της συμβουλευτικής ενημέρωσης του γονέα/κηδεμόνα και δεν πρόκειται ποτέ να διαβιβαστούν σε τρίτους.
Η ανωνυμία και η προστασία προσωπικών δεδομένων των παιδιών τηρείται αυστηρά βάση των νόμων  2472/1997, για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και 3471/2006, για την Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 2472/97.
Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται, μετά την ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση του γονιού.
Για περισσότερες πληροφορίες και για προγραμματισμό συνάντησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Προστασίας & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας καθημερινά, 9 με 12 το πρωί, στο 2310 558 505 .


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!